Året som gick – Januari

De kommande veckorna summerar vi året som gått. Nyförvärv, spelarförluster, segersviter, träningsläger och de ekonomiska slitningarna utanför planen. Allt det som ledde till att klubben åter kommer att spela Allsvensk fotboll 2019. Som sig bör så beger vi oss tillbaka till ett kyligt Januari där klubbens supportrar fortfarande inte har den blekaste aning om att man snart skall ha gjort klart med en av VMs främsta försvarare i jakten på att nå det högt uppsatta målet om att ta sig tillbaka till fotbollens finrum…

Vi skriver 2018 och HIF står inför en, om än, större utmaning detta året efter ett misslyckat 2017. Målsättning är tydlig från klubbhåll och det är ”vi ska tillbaka till Allsvenskan”. I samma veva så kommer, inte helt oväntade, beskedet att Edwin Gyimah och Surprise Ralani gjort sitt i HIF. Detta kommer knappast som en överraskning då båda spelarna har återvänt till Sydarfrika och redan börjat träna med sina nya klubbar.

Resterna av Henrik Larssons lagbygge har klivit ut från Olympia och Stoffe/PeO får en rättvis möjlighet att fylla på med sina egna önskemål. Utöver Surprise och Gyimah så har även Jesper Lange, Martin Christensen och Viktor Ljung gjort sina sista framträdande i den röda tröjan. Innan årskiftet har man redan presenterat värvningar såsom Mamudo Moro, Andri Bjarnason, Mohammed Abubakari och Anders Randrup. Vad få vet, men många hoppas på, är att ytterligare en spelare kommer att presenteras under årets första månad. En spelare som får stora delar av fotbollseuropas blickar att riktas mot Helsingborg…

Det står även klart att HIF, under Januari, ser över sin trupp vilket även innebär att försvararen Felix Bindelöv, mittfältarna Alexander Engholm, Niklas Svensson inte längre anses kunna konkurrera om en plats i A-truppen. Samma besked får Jonatan Larsson men, trots ett intresse från andra klubbar, stannar försvavaren i klubben under hela säsongen.

För Engholm och Svensson ser det ut som att de ändå kommer att stanna i Nordvästra Skåne då Ängelholms nya tränare, den förre HIF-tränaren Alexander Tengryd, sägs vilja testa spelarna i sitt nya lagbygge. Båda hamnar så småningom i ÄFF och samarbetet, klubbarna emellan, intensifieras under säsongen då HIF, via 24-timmarslån, skeppar över Kalle Joelsson, Calle Thulin, Casper Seger och Mattias Almeida samma väg under kortare perioder.

Under årets första månad får vi, utöver nyförvärven, stifta bekantskap med en hel drös lovande ungdomar. Till nyårssaluten skickar man nämligen idel ungdomar varav några dock redan fått känna på A-lagsspel. Charlie Weberg, Jonathan Larsson,  Max Anderberg, Calle Thulin, Pelle Rosenlind, Max Svensson, Max Mårtensson och Mattias Almeida Sundell är namn som vi kommer lära oss under 2018. Laget når semifinalen men förlorar där mot de blivande slutsegrarna Hittarp. Dock visar Mattias Almeida att han är redo att ta nästa kliv då han blir klubbens främste målskytt med sina fyra mål.

Träningarna drar igång efter nyårsfirandet och det saknas fortfarande en del spelare men, överlag, talar rapporterna om bra tempo och skön stämning på planen. Man genomför, som brukligt,  en jojo-test och, inte helt oväntat, så var det tre defensiva spelare som hade bäst uthållighet. Nyförvärvet från Elfsborg, Anders Randrup, klev av som trea medan Alexander Anchinioti-Jönsson (som lämnar för spel med Värnamo) nådde en hedrande andraplats. Förstaplatsen tog Adam Eriksson vilken känns lovande efter hans, mindre, löpstarka säsong 2017. Det tyder på att det kan bli åka av på vänsterkanten…

Nyförvärvet från Island, Andri Runar Bjarnason, ges tröjnummer 99 och beger sig samtidigt på landslagsturne till Indonesien där han, redan i debuten, noteras ett mål.

Från Halmstads BK vänder 29-årige Fredrik Liverstam hem till HIF efter åtta år på vift. Men det är en annan mittback som får supportrarna att åter drömma om svunna tiders framgångar. Den 28 Januari står det nämligen klart att den svenska landslagskaptenen, Andreas Granqvist, har tecknat ett 3,5-års spelaravtal, plus tre år som sportchef efter spelarkarriären, med HIF. Han ansluter till laget efter sommarens VM-slutspel. Lyckan är enorm om folk strömmar till Olympia där HIF presenterar Granen på en extrainsatt presskonferens. Redan här börjar det talas om att klubben satt samman en av de starkaste Superettan-trupper som man någonsin skådat och föga vet man då vad som komma skall när fönstret åter öppnar till sommaren. Det är nämligen redan i Januari som namn som Markus Holgersson och Rasmus Jönsson börjar florerar och ordförande, Krister Azelius, väljer knappast att dämpa ryktena utan öppnar snarare dörren för fler satsningar.

På det ekonomiska planet gör nu HIF två viktiga, och kanske avgörande, satsningar för att bygga upp en bättre ekonomi. Dels tar man själv över driften för Sportbaren vilket man hoppas ska innebära, att med rätt personer, så kan stället bli en guldgruva och man slipper betala pengar till utomstående aktör. Det skapar ju även ännu mer ”vi” känsla när man nu vet att baren sköts, helt och hållet, av klubben och förhoppningen är att supportrarna förlägger sin uppladdning på Olympia istället för något hak nere på stan.

Den andra delen är klubbens merchandise dvs souvenirsortiment som man plockar över i egen ägo. Här finns en rejäl peng att vinna och kan klubben foga över sitt eget sortiment så kan de ge såväl ökad omsättning som hög besökstillströmming till Olympia

27 Januari avverkar HIF årets första träningsmatch. Spelplatsen var Vikvalla i Viken och för motståndet stod Division 1-laget Mjällby. Alla nyförvärv förutom Mohammed Abubakari kommer till start men det är Mikael Dahlberg som räddar HIF från en förlust i årets första match. 1-1 slutar mötet och premiären visar att HIF har en hel del att jobba på den närmsta tiden. Eller som Pär Hansson uttrycker det efter säsongsöppningen  – “Vi kan inte bara gå och vänta på Granen och tro att han ska fixa allt när han kommer. Vi måste fokusera på här och nu.” Några dagar senare lyfter planet mot spanska Salou och årets träningsläger som är tänkt att ge truppen förutsättningar att lära känna varandra och svetsa samman sig för att nå de uttalade målet om en Allsvensk plats 2019.

I övrigt meddelas det att Jordan Larsson väljer att återvända till Sverige för att få fart på karriären efter den Holländska frysboxen. Anfallaren hamnar dock inte i HIF utan väljer spel i Allsvenska IFK Norrköping under 2018. I Italien har Emil Krafth huvudbry med utebliven speltid och det ryktas om en utlåning till Bundesligan. Försvararen biter dock ihop och lyckas, trots avsaknad av matchande, ta en plats i den Svenska VM-truppen och lämnar, efter slutspelet, Bologna för spel i franska Amiens.

I USA storsatsar MLS-laget Philadelphia Union inför säsongen och värvar David Accam till truppen. Därmed återförenas han med an annan fd HIFare, Alejandro Bedoya. Anfallaren Matthew Rusike följer efter Surprise och ansluter till Cape Town City och Lucas Ohlander hamnar i danska Fremad Amager

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*