AOHs julkalender – Lucka 6 “Han var motorn på HIFs mittfält under sin tid i klubben”

Varje dag, fram till julafton, tänkte vi på AOH lyfta fram en av våra “glömda” spelare. En del minns dem medan andra säkert kommer klämma fram ett “oj fasen” när minnet börjar komma tillbaka. Så håll till godo och låt oss presentera Lucka Nr 6

Bakom lucka nummer 6 gömmer sig en spelare som gjorde över 130 matcher för HIF, 10 A-landskamper och blev en av de sex svenskarna i Hansa Rostock.

Namn: Peter Wibrån

Ålder: 50 år

Spelade i HIF: 1996-1998

Vi som minns honom från sista halvan av 90-talet. Vi minns honom som slitvargen på mittfältet med en kapacitet som gjort en duracellkanin grön av avund. Vi talar givetvis om Peter Wibrån. Smålänningen som, 1998, blev vald till Årets HIFare!

Född i Växjö 1969 och sina första steg, på fotbollsplanen, tog han i IFK Lammhult där han spelade fram till 1986. Via Vederslöv-Dänningelanda kom han till Östers IF, 1989, där han även fick debutera i Allsvenskan. 1995 kom så även landslagsdebuten och totalt fick han representera Sverige vid 10 tillfälle.

1996 kom han till HIF och där skulle han stanna under tre säsonger. En mittfältare, med en enorm löpkapacitet, som var motorn på HIFs mittfält under sin tid i klubben. Det gick så långt att den dåvarande tränaren, Åge Hareide, menade att man tappade guldet, 1998, pga “spelet föll samman eftersom Wibrån inte fick vara på planen och styra och ställa och pusha laget” Höjdpunkten, i HIF, kom 1998 när klubben blev cupmästare efter finalseger mot Örgryte IS men guldmissen grämde ändå Wibbe som, i efterhand, menat att det var det värsta han upplevt i karriären.

Vad hände då egentligen?

I näst sista omgången, 1998, så gjorde han något snopet, sin sista match i HIF. Mittfältaren åkte nämligen på sitt tredje gula kort vilket innebar att han missade den avslutande matchen – mot Häcken! Precis, DEN MATCHEN! Alla som kan sin HIF-historia vet ju att HIF, inför sista omgången, enbart behövde åka upp till Göteborg och möta ett Häcken som inte hade något att spela för. Champagnen låg på kylning och guldhattarna fanns med i omklädningsrummet. Förlust med 1-2, en tung hemresa och ett silverfirande som tog slut innan det ens hade börjat. Men för Wibrån väntade nu ett helt nytt äventyr runt hörnan…

Mittfältsmotorn Peter Wibrån under den andra cupfinalen, mot Örgryte, 1998
Foto: BILDBYRÅN / 22485

29 år gammal blev han kontaktad av Hansa Rostock som var intresserad av att få över honom till Tyskland. Wibbe själv tvekade men blev övertalad av sin agent, Roger Ljung, att detta kunde vara sista chansen till en utlandstripp. Ljung fick rätt och mittfältaren spenderade fem lycksosamma år i “svensklaget”. På den tiden vimlade det nämligen av svenskar i Rostock och under en match, borta mot Nürnberg, var man faktiskt sex svenskar på planen samtidigt…

2003 ville Wibrån hem och valet stod mellan Helsingborg och Växjö. Familjen fick säga sitt och det blev tre säsonger i Öster innan karriären, 2006, var till ända. Då hade han hunnit med att både spela i Superettan och Allsvenskan med klubben. Öster åkte nämligen ur allsvenskan 2003 för åter ta sig tillbaka 2005. Men fotbollen släppte han inte utan istället väntade en tränarkarriär

– 2007 blev jag assisterande tränare till Giles Stille, vi låg då i SE och hade en tungt år som slutade med att vi åkte ur. Inför 2008 i Div 1 södra tog Jevgenij Kouznetsov över med mig som assisterande, vi kvalade till SE mot Jönköping Södra men förlorade.” berättade mittfältaren själv när AOH intervjuade honom för drygt 10 år sedan

Hur ser du på åren i HIF?
Åren i HIF ser jag tillbaka på med bara positiva minnen. Jag kom till en förening som var på väg upp både sportsligt och publikt. Jag fick uppleva spel i Europa mot lag som Aston Villa, Barcelona m.m. Det bästa minnet är ändå Cupvinsten mot Örgryte 1998. Finalen spelades både hemma och borta och vi lyckades vinna efter straffar. Detta var min första titel så det var något speciellt.

2009 kliade för mycket i de Wibrånska benen och han gjorde en säsong i Växjöklubben Räppe GoIF, då hemmahörande i Division 4 Elit Västra Småland, men sen var det definitivt slut. Under en period jobbade han som scout, för Hansa Rostock, men annars har han varit Öster trogen. Ungdomstränare, sportsligt ansvarig och, sedan 2018, verksamhetsansvarig i klubben.

 

AOH drivs, i stor utsträckning,  på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

3 kommentarer

  1. Du har helt rätt Leif! Ibland går det lite för snabbt då jag först skrivit uddamål. Ändrat – tack för att du har koll på oss!

  2. Djupledslöpningens mästare som rev upp stora sår och skapade stor oreda i motståndarförsvaren, förutom Wibbes defensiva slit så stod han för denna starkt saknade kvalitet i dagens HIF-lag…

    Skulle möjligen vara Landgren som visar sådana här positiva tendenser med djupledslöpningar då & då så hoppas snart han är tillbaka på Olympias fina matta!

1 trackback/pingback

  1. Inför HIF-Öster ”Ett genrep av yttersta vikt” – Allt Om HIF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*