AOHs julkalender – Lucka 18 “Han räknas som en av svensk fotbolls största centerkanoner genom tiderna”

Varje dag, fram till julafton, tänkte vi på AOH lyfta fram en av våra “glömda” spelare. En del minns dem medan andra säkert kommer klämma fram ett “oj fasen” när minnet börjar komma tillbaka. Så håll till godo och låt oss presentera Lucka Nr 18

Bakom lucka nummer 18 gömmer sig en av hjältarna i Drömkedjan. En allsvensk skyttekung som än i dag är innehavare av ett ofattbart rekord…

Namn: Harry Lundahl

Ålder:

Spelade i HIF: 1927-1931 samt 1937-1938. Tränare i klubben 1936-1937 samt 1944

Harry Lundahl föddes år 1905 i Helsingborg. När han var 12 år gammal bildade han BK Drott tillsammans med några kamrater på Raus Plantering. Harry tog studenten, detta var mycket ovanligt på Planteringen och överhuvudtaget för stadens fotbollspelare. När han kom till HIF år 1926 fick han sitt smeknamn, ”Studenten”. I HIF var det tänkt att han skulle ersätta rekordskytten, Otto Petter Malm, på positionen som center och möttes av höga krav från sina nya lagkamrater. Han kom inte att göra någon besviken och vann redan 1929 den allsvenska skytteligan med 31 mål, den nästa högsta målsumman i allsvenskans historia. Redan säsongen efter upprepade Lundahl bedriften att bli skyttekung genom sina 26 mål och blev därmed den förste spelaren att bli skyttekung två år i rad.

Han ingick i en legendarisk 5-mannakedja bestående av Charles Brommesson som högerytter, Lille-Gunnar Olsson som högerinner, Lundahl som center, Albin Dahl som vänsterinner och Knut Kroon som vänsterytter. Samtliga av spelarna i kedjan ingick även i landslaget och var innehavare av Stora Grabbars Märke.

I HIF var han Guldlagets lagkapten och ska ha varit en stor strateg, spelfördelare. Dessutom gjorde han, under sin fotbollskarriär, hela 22 hattricks, vilket fortfarande gäller som Allsvenskt rekord. Ett annat allsvenskt rekord han håller är antalet straffmål i följd. Det blev 50 mål i rad innan sviten sprack. Då sköt han i stolpen. År 1929 och 1930 blev han guldmedaljör och allsvensk skyttekung.

Drömkedjan med Harry Lundahl, som sig bör, i mitten…
Foto: Johan Lilja

Lika legendarisk han blev som fotbollsspelare blev han sedan som sportjournalist. Han jobbade på Helsingborgsposten, Eskilstunakuriren, Arbetet i Malmö och slutligen på GHT i Göteborg. 1935, när han precis utsetts till sportchef på tidningen Arbetet så övertalades han av HIF:s legendariske ordförande Sven “Bill” Pettersson att göra comeback i laget, som nu hade halkat ner i andra divisionen. Tillsammans med ett antal andra veteraner lyckades han föra HIF tillbaka till allsvenskan och han spelade även några allsvenska matcher för laget i början av säsongen 1938

Harry Lundahl räknas som en av svensk fotbolls största centerkanoner genom tiderna. Han blev den andra HIF:aren (Sigge Lindberg) att få proffsanbud från storklubben Arsenal. Dagen innan julafton år 1928 anlände Harry till London där han tränade med The Gunners i en månad. Arsenals maneger Herbert Chapman ville placera Harry som center mellan klubbens världsberömda innerduo Alex James och David Jack, men Harry fick vända hem igen för hans far tyckte att fotbollsbranschen i England var för riskabel.

Lundahl var känd som den defensiva och råa fotbollens fiende, och det offensiva spelets banerförare. I Göteborg fick han dessutom en gata uppkallad efter sig, Harry Lundahls väg.

Förutom tränaruppdrag i bla HIF så har han även tränat det svenska landslaget 1940-1941

AOH drivs, i stor utsträckning,  på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*