AOH tippar Superettan – placering 11-16

Superettan 2018 blir den 19:e säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. Så här tippar AOHs redaktion att bottenstriden slutar!

16. IK Brage

Det klassiska Borlänge-laget vann förra årets Division 1 Norra med klara 6 poäng och är tillbaka i Superettan för första gången sedan 2013. Det kommer att bli tufft för dalkarlarna, speciellt med tanke på att Superettan lär bli tuffare än någonsin. De andra lagen som, likt Brage, lär kämpa i botten känns på förhand starkare.

Förra årets skyttekung Johan Eklund har avslutat karriären och med detta har Brage tappat en målgörare. Nye tränaren, Kleber Saarenpää, får istället förlita sig på unge Anton Lundin (12 mål förra säsongen) och Simon Alexandersson på topp.

Under försäsongen har man tagit fina segrar mot Gefle och Frej men känslan är ändå att Brages sejour i Superettan blir ettårig.

15. Norrby IF

Fjolårets nykomling hade en stark debutsäsong poängmässigt.

Här blandades toppprestationer med mindre bra prestationer. Man visade att man i sina absolut i sina bästa stunder kunde spela en snabb och teknisk fotboll. Och som nykomling kunde man inte annat än att lyfta på hatten.

Lasse Nilsson stannar kvar i Borås men nu är det Norrby som gäller för åldermannen Foto: Bildbyrån

Årets upplaga är ju minst sagt spännande med två tunga profilvärvningar i form av Lasse Nilsson (Elfsborg) samt fjolårets skyttekung Richard Yarsuvat (Dalkurd). Dessutom har den nya tränarkonstellationen (Hatami, Ali Kahn och Fredrik Berglund) fått behålla spelare som bla Nicklas Savolainen och därmed känns startelvan något tyngre denna säsongen.

Dock har laget inte direkt imponerat på försäsongen och faktiskt bara inkasserat två vinster – mot Halmia och Carlstad! Det sägs att andra året alltid är tuffare för en nykomling, så även här. Även om laget är väl rustade framåt så blir det för tufft motstånd denna säsongen och boråsarna får förbereda sig på en jobbig resa.

14. Landskrona BoIS

Om man ska beskriva Landskrona just nu kanske det passade ordet är kaos? Ingen har väl missat årsmötesdebaclet och de ekonomiska bekymren som klubben befinner sig i. Försäsongen har även kantats av diskussioner om tränarens Agim Sopi vara eller icke vara.

Monday Samuel hamnade mest på bänken i HIF och ska nu ta revansch i BoIS Foto: Bildbyrån

På spelarsidan har man bla fått in Monday Samuel från HIF som troligtvis blir en förstärkning för laget. Även målvakten, Viktor Noring, känns intressant men i övrigt har BoIS inte gjort några imponerande värvningar.

Försäsongen för förra årets Division 1 Södra-vinnare har blandat och gett med bland annat seger mot Lund och Mjällby men även förluster mot Elfsborg och Falkenberg. Med tanke på det blåsväder som laget befunnit sig i under försäsongen och att det ser ut att bli en jämn Superetta känns det som att Landskronas vistelse i riskerar att bli kortvarig.

13. Degerfors IF

En 8:e plats 2017. Ja det är väl där runtomkring arnrika Degerfors brukar landa. Inför denna säsongen har man dock tappat försvarsklippan Sebastian Ohlsson (Trelleborgs FF), samt målfarlige Shpetim Hasani (Nora BK) – något som definitivt kommer bli kännbart.

Men Degerfors har vart med alldeles för länge för att inte lyckas hålla sig kvar. Kan dessutom fjolårets fina värvning Sargon Abraham, från Skövde, ta ett kliv till och leverera poäng finns det ingen mening att nederlagstippa detta gäng.

Det är alltid tufft att besöka Stora Vallas tungsprungna gräsmatta – oavsett om du heter J-södra, HIF eller Frej

12. IK Frej Täby

2017 var Frej indragna i bottenstriden genom, i princip, hela säsongen och det var först på upploppet som klubben lyckades nå en kvalplats. Via dubbelmöte, mot Akropolis, lyckades man sen rädda sin plats i Superettan.

Visst – vi tippar att Stockholmslaget slipper kval och slutar som 12:a men Frej kan ändå bli en obehaglig överraskning för många lag den här säsongen.

Amadou Jawo är en, av tre Djurgårdare, som skall hjälpa Frej att behålla sin plats i Superettan Foto: Bildbyrån

Luca Gerbino Polo (IF Brommapojkarna), Joseph Ceesay, Marcus Hansson och Amadou Jawo  (Djurgården) samt Martin Falkeborn (Lilleström SK) borgar för att klubbens startelva kan bli mer spännande än på många säsonger. Dock kan man, precis som förra säsongen, få svårt att prestera över 30 omgångar. Laget är, helt enkelt, för ojämna.

I cupspelet så fick man se sig besegrade av såväl Degerfors som Djurgården. Däremot slog man tillbaka J-Södra med uddamålet för att, veckan efter, gå på pumpen mot, en annan seriekollega, Brage med 0-3. Att man sen slog Sollentuna med 3-0 är ungefär lika mycket värt som att HIF slog tillbaka Tvååker med samma siffror dvs noll när det kommer till spel i Superettan.

Tyvärr får Frej fortsätta att spela femtefiol, i Stockholmstrakterna, och åter fokusera på att försöka klara sig kvar i Superettan även denna säsongen

11. IFK Värnamo

Det har varit en turbulent höst och vinter för Värnamo,  där Christian Järdler till slut lämnade tränarposten och Roar Hansen tog över, men nu har lugnet lagt sig över klubben.  Det är dock inte bara tränaren som skiftats ut utan man har tappat stora delar av fjorårets trupp och plockat in hela nio nya spelare.

Bland alla nyförvärv finns bla Alexander Henningsson som spelade under Roar Hansen i Öster i början av 10-talet. Mittfältaren anslöt från norska Fredrikstad FK och blir en viktig pjäs för Värnamo som har en 6:e placering, från 2017, att försvara. Även om situationen var liknande inför förra säsongen så blir det nog för övermäktigt, för Roar och gänget, att ersätta spelare som Petar Petrovic, Liridon Silka, Fredrik Lundgren och den notoriske målskytten Melvin Frithzell.

Alexander Achinioti Jönsson spelar denna säsongen i Roar Hansens Värnamo Foto: Bildbyrån

Tre ansikte lär vi alla fall känna igen när säsongen drar igång. Både Jon Birkfeldt, Lumala Abdu och Alexander Achinioti Jönsson har ett förflutet i HIF där de dock aldrig ansågs vara några startspelare. Predrag Randelovic kan dock bli en obehaglig överraskning för många motståndare. Den förre Dalkurdmittfältaren var med om att ta upp borlängelaget i Allsvenskan men var länge borta från fotbollen pga skador. Denna säsongen får han dock chansen att revanschera sig när han skall försöka hålla Värnamo kvar i Superettan.

Under våren åkte man ur cupspelet efter förluster, mot Häcken och Sundsvall, och även mot HIF fick man se sig besegrade (1-3). Oavgjort mot Oskarshamn ärv väl kanske inte heller ett resultat som fått oss att ändra vår inställning.

Att man undviker nedflyttning ser vi som en självklarhet men smålänningarna får nog förbereda sig på att fightas på den nedre halvan denna säsongen.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*