AOH tippar Allsvenskan – plats 8

Foto: Johan Lilja

Den Allsvenska premiären är avklarad. AOHs redaktion bjuder på plats nummer åtta och en klubb som, under förra säsongen, använde sig av hela tre tränare. Till slut lyckades man dock styra skutan till säker mark…

Helsingborgs IF

Förra årets placering: 10:a
Matchställ: Röda tröjor, Blå byxor
Arena: Olympia
Publikkapacitet: 16 000
Publikrekord: 26 154
Underlag: Gräs

Efter besvikelsen, av missat avancemang 2017, såg det betydligt bättre ut 2018. Under sommaren förstärkte man laget med tre rutinerade hemvändare varav landslagets kapten, Andreas Granqvist, var grädde på moset. HIF vinner serien och har hela 9 poäng ner till kvalplatsen när säsongen summeras och är klara för Allsvenskan 2019.

Med flera rutinerade spelare i truppen pratades det tidigt om att HIF inte var en vanlig nykomling och förväntningarna blev inte mindre av att man inledde, förra säsongen, starkt. Men snart kom verkligheten ifatt oss och laget föll som en sten. Granen, som skulle leda laget, fick det inte alls att stämma och under säsongen kom fler och fler rubriker om en hårt ansatt ekonomi och dålig arbetsmiljö i Olympias korridorer. Samtidigt var det många som förvånade sig över att klubben fortsätta ösa på med nyförvärv – inte minst under sommarfönstret.

Mitt under sommaren kom beskedet att tränaren, PeO Ljung, sparkades. Han ersättare, Henrik Larsson, var inte helt okontroversiell efter sitt förra uttåg i samband med degraderingen 2016.  Henke stannade vid rodret under nio matcher innan han valde att lämna sin post. In, som klubbens tredje tränare under säsongen, kommer Olof Mellberg.

Tränarbyte, och ekonomiska svårigheter, till trots. I slutändan räckte resultaten till en 10:e plats med rätt god marginal till nedflyttningsplatserna.

Olof Mellbergs vinnarskalle – icke att förglömma
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35658

Vi tror:

Inledningsvis så gav 2020 oss positiva signaler från klubben. Ekonomin var, om än svag, men under kontroll och med intåget av Mellberg, och scouten Adil Kizil, känns det som att klubben byggt förnuftigt inför årets säsong. Förra årets utropstecken, Max Svensson, lär fortsätta ta steg i sin utveckling, och Armin Gigovic (om han får stanna ett tag till) plockade på sig en del erfarenhet redan förra året, vilket han bör ha nytta av denna säsongen. Alex Timossi Andersson är självklart spännande men han är bara inlånad Juni ut om inte avtalet förlängs. Bakom dessa finns en hel del hungriga ungdomar.

Det finns även mycket rutin i truppen och Granen har, under EM kvalet, visat att han fortfarande håller en nivå som mer än räcker för Allsvenskan. Lägg därtill Allsvenskans kanske främsta målvakt, Anders Lindegaard, och en hel drös spännande nyförvärv så finns fog för en viss optimism inför framtiden. Ceesay, Hurken, Hendrikson, Diskerud…Sen ska man nog inte underskatta Olof Mellbergs vinnarskalle…

I mina ögon är den avgörande faktorn, för HIFs framgångar 2020, ekonomin. Samtliga föreningar lider hårt av cornonan, men HIF hade en tuff ekonomisk situation redan innan. På planen så har vi en bra trupp och där finns gott om lag som, på pappret, ser betydligt svagare ut än Skånes Stolthet.

På sikt är det oerhört viktigt för föreningen att de får lugn och ro och kan undvika negativa rubriker. Klubben behöver hittat tillbaka till rollen som “Mjölkkossa” och locka tillbaka publiken till Olympia. Med den kommer sponsorerna, och det nödvändiga pengar, som kan möjliggöra , för HIF, att åter ge sig in i fighten om topplaceringarna.

Något Europaspel är knappast att vänta och guldstriden lär vi knappast bli inblandade i. Men vi tror att man kniper en åttonde plats och därmed tar ytterligare ett kliv upp mot fg säsongen.

AOHs Allsvenska tips 2020

1.

2.

3.   AIK

4.   Djurgårdens IF

5.   BK Häcken

6.   IFK Norrköping

7.

8.   HIF

9.   Örebro SK

10.

11. Kalmar FF

12. IK Sirius

13.

14. Falkenbergs FF

15. Varbergs BoIS

16. Östersunds FK

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*