AOH tippar Allsvenskan – plats 16

HIF-Östersund Foto: Joha Lilja

Förhoppningsvis står vi inför en Allsvensk premiär om några veckor? Oavsett så ger sig AOHs redaktion, som vanligt, på ett försök att tippa årets placeringar. Först ut är Plats 16 och en klubb som väldigt få egentligen vill ska få spela i den högsta serien

Östersunds FK

Arenan: Jämtkraft Arena
Publikkapacitet: 8143
Byggår: 2007
Underlag: Plast

Lilla Östersund fick spela mot Arsenal på Emirates! ÖFK var askungesagan som lät för bra för att vara sann. Och visst var det så! Klubben såg dagens ljus 1996 och klättrade, rätt omgående, genom seriesystemet. Det skulle dock dröja 14 års spel i tredjedivisionen och en degradering till fjärdedivisionen innan saken blev verklighet. När de gick upp i Superettan fick den breda fotbollspubliken upp ögonen för föreningen som, enligt egen utsago, skulle revolutionera svensk fotboll. Med oortodoxa träningsmetoder, lugn och ro och öppna sinnen skulle föreningen ta Svensk elitfotboll med storm.

2016 hade klubben nått högsta serien och slutade, i sin allsvenska debutsäsong, på åttonde plats i serien. Tränaren, Graham Potter, utsågs till Årets tränare och klubben hyllades stort i riksmedia. Sagan blev inte mindre fantastisk av att klubben, säsongen därpå, vann Svenska Cupen kvalificerade sig för Europa League. Idag är det få som ens vill komma ihåg att man Östersund var föreningen som förädlade den idag respekterade Premier League tränaren Graham Potter. Eller att ett svenskt bruksortslag faktiskt spelade skjortan av Europeiska klubbar som Galatasaray, Berlin, Athletic och Arsenal. Idag minns folk hur ordförande och sportchefen Daniel Kindberg dömdes till fängelse. Hur föreningen fuskat med bokföringen för att rädda resultatet. Hur de så sent som i vintras ljög om ett sponsoravtal på 16 miljoner för att inte tvångsdegraderas.

Den stora frågan är om Östersund borde spela i Allsvenskan 2020? Och kanske viktigast av allt. Kommer Östersund ens kunna spela klart Allsvenskan 2020? Här är AOHs redaktion inte helt överens och därför är vårt första tips, delvis, baserat på att vi alla tror att klubben kommer få kasta in handduken under säsongen. Frågan är bara under eller efter?

Fd HIFare
Henrik Bellman. Den 20-åriga mittfältaren som via Kullavägen, HIF och FC Köpenhamn hamnade i Östersund under förra säsongen

Max Svensson var en av målskyttarna i hemmamötet mot Östersund Foto: Johan Lilja

Senaste möten:
Alhadji Gero och Max Svensson såg, med varsitt mål, till att sommarens hemmamatch gav tre poäng till Di Röe. Det fick väl ses som någon form av upprättelse efter haveriet på Jämtkraft Arena där HIF åkte på stordäng (3-0)

Matcher 2020

I den 11:e omgången dvs strax innan sommaruppehållet är det planerat att HIF skall bege sig upp till Jämtland. Överlever ÖFK säsongen så dyker de upp på Olympia i mitten av September närt det är dags för den 21:a omgången av årets Allsvenska

Vi tror:

Går det att hoppas på något annat än degradering för en klubb som fört hela fotbollssverige bakom ljuset? Klubben avslutade dessutom 2019 otroligt svagt, har ett akut konkurshot hängandes över sig efter att förra årets resultat visat på en förlust på över 40 miljoner. Beroende på hur deras överklagan hos CAS i Ghoddos fallet går så kan de åka på ett värvningsförbud också.

Att där inte finns pengar att värva för är en annan faktor. Hur skall ÖFK kunna ersätta spelare som Jamie Hopcutt, Tom Pettersson och Dino Islamovic? Här får alltså klubben förlita sig på att ynglingar såsom Thomas Isherwood, Charlie Colkett och Simon Kroon kliver fram. Klubben har dock gjort hyfsat ifrån sig under försäsongen och förlorade enbart en cupmatch (mot Häcken). Men i det låga loppet så är detta ohållbart och Östersund får ställa in sig på att besöka helt andra arenor under 2021. Tack och hej till Allsvenskan!

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*