AOH gratulerar Rasmus Jönsson…

Grattis på 30-års dagen Rasmus Foto: Johan Lilja

…vår hemvändande anfallare som fyller 30 år idag!

Rasmus Jönsson fostrades i Vikens IK till dess att han värvades av HIF vid 12 års ålder. Under sin första tid i klubben spelade han i de olika ungdomslagen och gjorde ett flertal mål i U21-laget, vilket ledde till att han 2008 fick debutera i A-laget. Sin debut i Allsvenskan gjorde Jönsson genom ett inhopp i 87:e minuten i HIF:s bortamatch mot GIF Sundsvall i Allsvenskan 2008:s första omgång. Efter att HIF:s anfallare Razak Omotoyossi sålts under sommaruppehållet ökade Jönssons speltid i klubben och han gjorde sin första match från start mot GAIS den 3 juli. Sina två första mål i Allsvenskan gjorde han i bortamatchen mot IFK Norrköping den 14 september.
När Allsvenskan 2009 började hade Jönsson en fast plats i lagets startelva, som anfallare tillsammans med Henrik Larsson. Han gjorde den 29 april 2009 sitt första hattrick i den högsta serien då HIF vann över AIK på Råsunda med 3-0. Den 13 november 2010 var HIF i final i Svenska cupen där Jönsson satte segermålet för klubben som därmed inkasserade sitt fjärde cupguld (Totalt fem guld)

Den 29 augusti 2011 skrev Rasmus Jönsson på för det tyska klubblaget VfL Wolfsburg som köpte loss honom från kontraktet med Helsingborg för en hemlig summa. Tiden i Tyskland var tänkt att vara i fyra år men efter bla en utlåning till FSV Frankfurt så lämnade han Wolfsburg redan 2014 för spel i den danska ligan och AaB. I Danmark skulle han stanna fram till 2018. Då hade 30-åringen även hunnit med två säsonger i OB innan han valde att återvända till Sverige och laget i hans hjärta, Helsingborgs IF. Initialt skrev han på ett kontrakt som sträckte sig säsongen ut och en ev förlängning baserades på om klubben skulle nå Allsvenskan eller inte. När så blev fallet valde Rasmus att skriva på ett långtidskontrakt med en klausul att han hade rätt att lämna om i fall en utländsk klubb åter skulle bli aktuell.

Sommaren 2018 vände Rasmus hem och hjälpte klubben tillbaka upp i Allsvenskan. Efter en utflykt, till Thailand, är anfallaren åter tillbaka hos klubben i hans hjärta
Foto: Johan Lilja

Redan sommaren 2019 valde thailändska Buriram United att aktivera den utköpsklausul som Rasmus hade inskrivet i utbyte mot att han, under tiden i HIF, spelade för en lön som var lägre än marknadsmässig. I samma veva fick HIF dessutom ytterligare ekonomisk kompensation för att släppa spelaren innan det svenska transferfönstret öppnat. Redan då aviserade HIF att man helst ville behålla anfallaren men då Rasmus önskan var att få ge sig ut på ett ”sista” äventyr så accepterade man budet.

Till Thailand anlände Rasmus Jönsson som en tilltänkt skyttekung i Burirams ambition att säkra ännu ett guld. Säsongen blev dock allt annat än lyckad för såväl klubben som Rasmus. Buriram var regerande mästare och har vunnit serien vid sex tillfälle sedan 2011. 2019 räckte det dock bara till en andraplats. I FA cupen åkte man ut tidigt och i Ligacupen blev det finalförlust. Med andra ord så gick man titellös trots att man förstärkte truppen rejält, inte minst, under sommaruppehållet…
I Januari stod det istället klart att anfallaren, som noterades för fyra mål, på 13 matcher, i Allsvenskan 2019 återvände till HIF där han tecknat ett 2-års avtal.

Vi på AOH gratulerar Rasmus på födelsedagen och ser fram emot att åter få stifta bekantskap med en av 2000-talets främsta HIFare. Inte minst sett till kärleken för klubben som, för 12 år sedan gav honom hans första Allsvenska match.

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*