AOH gratulerar Alvaro Santos…

Idag gratulerar vi en av de främsta, någonsin, i klubben - Alvaro Santos Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / Cop 110

…vår anfallsikon som fyller 40 år idag!

När HIF 2000 presenterade brasilianaren Alvaro Santos från América MG som nyförvärv var vi många supportrar som jublade. Kärleken till brasiliansk fotboll föddes hos oss svenskar 1958 när brassarna tjusade oss med sin fantastiska fotboll i VM som avgjordes i Sverige. Trots förlust med 2-5 njöt vi. Och när HIF nu hade fått sin egen brasilianare var förväntningarna högt ställda. Alvaro gjorde ingen besviken. När han idag, den 30 januari, kan fira sin 40-årsdag är vi många som vill vara med och fira.

Alla HIF-are har tagit Alvaro till sitt hjärta och kärleken är besvarad. Det är inte bara på grund av hans succé på planen som vi lärt oss att älska 40-åringen utan minst lika mycket på grund av hans person och den kärlek till klubben som han visat prov på.
Under första säsongen var han en av lagets viktigaste kuggar i Champions League-spelet.
Vi minns bland annat när han omgiven av tre försvarare plus målvakten slog in 2-0-målet mot norska Rosenborg. Tyvärr blev hans andra säsong inte lika lyckosam eftersom han drabbades av en del skador. Men han kom tillbaka och gjorde succé på nytt.

Alvaro hann med 35 mål innan FC Köpenhamn värvade honom 2003. Tre år senare bar det av till Frankrike och även där blev sejouren treårig. När han återvände till Sverige blev klubbadressen Örgryte 2009-2011, sista året lånades han dock ut till Gais.
Den 10 augusti 2011 återkom han till HIF och efter säsongen 2014 avslutade han sin professionella karriär. Den senaste sejouren gjorde han 67 matcher och 10 mål.

Alvaro föddes i Belo Horizonte och dit återvände han 2014. Där startade han också en fotbollsakademi och utvecklade ett samarbete med HIF.
Under sin första sejour i HIF utsågs han 2002 till ”Årets HIF-are”. Året därpå, i samband med övergången till Köpenhamn skulle han i samband med en intervju med den danska tidningen Ekstra-Bladet prova på dansk mat. Det gick inte så bra. Hans mage tålde inte den ”röda pölsen” så han blev magsjuk och missade premiären!
Själv har jag ett personligt minne från Alvaros första sejour. Jag tror att det var 2001. En god vän som var Djurgårdssupporter hade bjudit mig på matchen när HIF kom till gamla hedervärda Stockholms stadion i oktober. Jag satt givetvis omgiven av Djurgårdare eftersom det var min vän som fixat biljetterna. Men de glömde jag helt bort när Alvaro drog till med ett fruktansvärt volleyskott som givetvis gick i mål. Jag hoppade upp och jublade. Efter en väldigt kort stund märkte jag att omgivningen inte delade min glädje över målet. Snarare tvärtom skulle man kunna säga.
Men dessvärre vann Djurgården matchen med 3-2.

141003 Helsingborgs Álvaro Santos under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Helsingborg och Kalmar den 30 Oktober 2014 i Helsingborg.
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN / Cop 115

När Alvaro än en gång återvände till Sverige, 2017, återknöts kontakterna med HIF. Han fick en roll som ungdomsledare i HIF.
I en intervju i SkåneSport uttalade sig Alvaro:
”– För två och ett halvt år sedan bestämde jag och familjen att vi skulle till Brasilien med våra barn för att umgås med resten av våra egna familjer som lever där. Vi hade inte bott i Brasilien på 15 år. Men målet var redan då att komma tillbaka till Sverige förr eller senare?
För barnens skull?
– Ja, till stor del. Brasilien har sina fantastiska sidor – men även sina mörka sidor. Efter drygt två år kände vi att det var dags att flytta till Sverige. Vi gjorde en utvärdering om vad alla ville och kom fram till att detta skulle bli bäst. ”
HIF tog givetvis emot Alvaro och hans familj med öppna armar och han är fortfarande mycket älskad av supportrarna. Samtidigt som han är ett föredöme för de unga spelare som lär känna honom.
Han har bland annat varit engagerad i projektet “Fotboll för alla” och återfinns numera som ansvarig för HIFs U19-lag

Vi på AOH gratulerar Alvaro på den stora dagen och hoppas att vi får behålla honom många år till i organisationen kring Skånes Stolthet

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*