”Äntligen! Som vi väntat och längtat”

Beskedet att allsvenskan äntligen får börja var det roligaste som hänt den här våren. Det blir förstås en annorlunda allsvenska med en mängd restriktioner men i brist på bröd får man käka bark, som de sade i ”tidernas begynnelse”

Visst är det ett elände att vi inte får gå och se matcherna live, men vi får i alla fall se våra lag spela även om det blir på TV. Många frågetecken staplar samtidigt upp sig inför premiären. Hur har spelarna lyckats pricka formen och hur kommer de att påverkas av att inte ha supportrarna som den tolfte spelaren?

Några lag kommer troligen att lida mer än andra av att inte höra publiken. HIF är ett av dem. Jag tror dock att lag som t ex Varberg och Häcken drabbas mindre… Störst blir kanske skillnaden för HIF:s ”överskottslager” i Stockholm, dvs Hammarby som brukar ha välfyllt på Tele2. Jag tror däremot att HIF, med väldigt många nya spelare, kan ha haft nytta av det ofrivilliga uppehållet.  Även om träningen delvis fått gå på sparlåga så har spelarna hunnit lära känna varandra och Olof Mellberg och hans team har fått gott om tid att pränta in sina idéer. Ledarna bör också ha fått en tydlig bild av startelvan och vilka som konkurrerar om platserna. Jag inbillar mig att (men det är förstås en ren gissning) att några spelare stärkt sina aktier medan andra har en del kvar att jobba på.

Avsaknaden av matchträning blir nog det som märks mest, men det är väl i stort sett lika för alla lag. Konditionen och styrkan bör dock vara på topp efter världens längsta försäsongsträning.

Debuten närmar sig för HIFs nyförvärv Anthony van den Hurk Foto: Johan Lilja

När HIF, precis innan säsongen skulle starta, gjorde klart med den tänkte målspottaren Anthony van den Hurk, jublade vi supportrar. Jublet fastnade sedan i halsen när allsvenskan inte kunde starta som planerat. Var det bortkastade pengar att lösa honom när han inte kunde spela? Med tanke på hur ekonomin drabbats av uppehållet är det förklarligt om en del tyckte så. Men om HIF klarar sig igenom det här ekonomiska stålbadet så var det kanske ändå bra? Liksom övriga nyförvärv har han fått gott om tid att lära känna lagkamraterna.

Ett av nyförvärven har  förresten försvunnit, under uppehållet, utan att ens få debutera i seriespel. Egzon Bejtulai  stannade ju i Makedonien. Tror dock inte att det innebär någon märkbar försvagning av truppen. Det finns sparkapital i de båda utlånade försvararna Calle Thulin och Charlie Weberg om det skulle knipa.

Restriktionerna, nu när det äntligen blir spel, kan också påverka matcherna. Hur kommer det att fungera med fem tillåtna byten? Är det verkligen någon coach som är sugen på att byta ut halva laget? Jag tvivlar på att ens de klubbar som har bäst bredd på sina trupper är särskilt sugna på det. Såg att det var lika varierande åsikter bland klubbarna om den detaljen.

Sist, men inte minst, så är det imponerande hur supportrarna har ställt upp för att hjälpa till med ekonomin. Jag anar att en del av dem också drabbats av pandemin, kanske i form av permitteringar? Men de har ju samtidigt sparat en del pengar på biljetter. Och det är kanske de pengarna som de spenderat på att hjälpa klubben. Kanske kommer något initiativ om att köpa fiktiva biljetter när matcherna börjar rulla på TV? Även om det kostar ett abonnemang på dplay för att se dem. Jag swishar gärna en slant till klubben ändå. Själv har jag dessutom byggt på garderoben genom att handla en del snygga plagg från Olympiashopen.se 

Nu återstår bara ett spelschema att vila ögonen på för att allt ska kännas riktigt, på riktigt…

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*