Andreas Granqvist ”- jag vill se hur långt min karriär som spelare kan bära, och vinna allt som går att vinna”

Efter 12 år ute i de Europeiska ligorna valde Andreas Granqvist att vända hemåt till klubben som ligger honom närmst hjärtat. AOHs Mats Fuchs slog sig ner med vår kapten för att tala om allt från hans roll i klubben till målsättningar, inställningen till damfotboll och den ständigt pågående bengaldebatten

Det är tisdag eftermiddag och HIF har precis avslutat dagens träning. Själv har jag blivit hembjuden till svenska landslagets och HIF:s lagkapten Andreas Granqvist, i den nyrenoverade funkisvillan intill Pålsjö skog.

Här känns det att han och familjen mår bra, även om de är nyinflyttade. Efter tolv år som proffs i Holland, England, Italien och Ryssland väljer nu Granen att sätta familjens trygghet före fortsatt spel utomlands, även om han hade ett par anbud som hade gett stora pengar.

När äldsta dottern nu ska börja förskolan och nästa dotter är nyfödd, är det viktigast att ha far- och morföräldrar, övrig släkt och vänner nära.

HIF-hjärtat har alltid klappat starkt hos Granen, så när han nu fick ett paketerbjudande som löper på flera år, att avrunda en sagolik spelarkarriär med ett jobb som sportchef behövde han inte fundera så länge innan han tackade ja.

Längtan hem till Helsingborg och till HIF vägde tyngst, och utmaningen att bidra till att föra tillbaka HIF till toppen av Allsvenskan kändes jätteviktig.

Du står på toppen av din fantastiska karriär bl a med en färsk guldboll, en plats i VM:s all-star-team och ett mycket högt marknadsvärde internationellt.

Vilka faktorer spelade in i ditt beslut att flytta hem till HIF och Helsingborg; familjens trygghet, klubbkänslan, helhetspaketet som HIF erbjöd dig, en annorlunda utmaning med att hjälpa HIF tillbaka till toppen av Allsvenskan, m fl ?

Alla de faktorer du tar upp låg till grund för vårt beslut att flytta hem till Helsingborg. Efter tolv år utomlands kände jag mig rätt nöjd, och resten av familjen längtade hem efter närheten till vår föräldrageneration. Vår äldsta dotter Nova skulle börja förskolan och vi väntade vårt andra barn, så i det läget ville vi slå oss till ro i vår hemstad Helsingborg. Det svenska samhället erbjuder en fantastisk trygghet på alla plan så det är här vi vill att våra barn ska växa upp.

Relationer till släkt och vänner och social trygghet vägde över en fortsatt spelarkarriär utomlands. När HIF så erbjöd mig ett helhetspaket med en roll som spelare kombinerat med en framtid som sportchef kände jag att det låg helt rätt i tiden. Mitt HIF-hjärta klappar starkt så jag ska bidra med allt jag kan för att klubben ska göra resan tillbaka till den absoluta toppen i Allsvenskan.

Hur ser avtalet med HIF ut; är det fastslaget hur länge du ska spela aktivt, och hur länge du ska jobba som sportchef, eller är det öppet för flexibla lösningar ?

Ramavtalet innebär att jag ska vara aktiv som spelare i 3,5 år, och sedan jobba som sportchef under tre år. Men det är väldigt flexibelt. Allt kan ju hända. Jag kan bli skadad och tvingas sluta spela i förtid, då kan jag tillträda sportchefsjobbet tidigare t ex.

Jag har ju redan engagerat mig i lite olika uppgifter som kan ligga på en sportchef, i o m att jag har gjort en hel del insatser i samband med värvningarna av Wandersson do Carmo och Marcus Holgersson.

Vi har tillsatt en sportgrupp där biträdande klubbdirektör, styrelse och jag ingår, så att vi bygger en stabil organisation på sikt.

Du har precis tackat ja till en fortsättning i landslaget, och HIF spelar än så länge i Superettan. Hur tänker du kring att spela på så olika nivåer, och vad siktar du på som spelare i HIF, respektive i landslaget. Vad har du för målsättning med din aktiva spelarkarriär nu ?

Som du säger så står jag på toppen av min karriär nu, och då vill jag prestera maximalt för att det det ska gynna alla involverade. Själv vill jag se hur långt min karriär som spelare kan bära, och vinna allt som går att vinna. Det innebär att jag tillför både HIF och landslaget så mycket som möjligt. Det gör gott för HIF att jag kommer ut och möter bästa tänkbara motstånd internationellt och sen bidrar med mer erfarenhet i klubblaget.

Det är bra för mig att kunna utmana mig maximalt, och på landslagsnivå vill jag tillföra så mycket jag kan så länge det går. Miljöombytet mellan HIF och landslaget gynnar alla parter. Vi får optimal input utifrån, vilket alltid uppmuntrar till nytänkande och utveckling.

Har du hunnit tänka på hur du ser på jobbet som sportchef, vad som ingår i det för dig, som; nätverksarbete nationellt och internationellt, scouting, marknadsföring, organisationsutveckling m m ?

Jag känner att jag har en stor frihet att fylla rollen som sportchef med vad jag vill och sätta min egen prägel på jobbet. Jag vill vidareutveckla HIF:s egen själ med ett nära samarbete mellan ungdomssektionen och seniorverksamheten. Vi ska göra det ännu mer positivt att vara ungdomsledare och ungdomsspelare  i HIF, och ha som mål att lyfta upp tre egna talanger från de egna leden per år i A-laget.

Jag tänker bygga ut mina nätverk såväl internationellt som nationellt för att få ett välfungerande spelarutbyte, och hitta nya samarbetsformer. Det är jätteviktigt att stärka samarbetet mellan klubbarna i staden och i den nordvästskånska regionen. I takt med att lagen i familjen Helsingborg blir bättre och bättre ökar intresset för fotbollen i närområdet. Ett bra samarbete gynnar alla klubbar. Talanger från mindre klubbar som har som mål att göra en elitsatsning ska kunna söka sig till HIF, precis som spelare som inte har de ambitionerna men ändå vill spela på relativt hög nivå, ska kunna gå i den andra riktningen.

Vi kanske kan bygga upp akademier utomlands i samarbete med klubbar i olika länder som vi har haft tidigare.

Men jag är ingen ensamvarg. Jag ser bara fördelar med att vi är flera som hjälps åt, så därför vill jag utveckla sportgruppens arbetsområde.

Vad är dina mål för HIF som förening på sikt; en ekonomi i balans, bra samarbete med kommunen och med övriga klubbar i närområdet, internationellt samarbete, spel på toppnivå i Allsvenskan, internationellt spel, m m ?

Mål och visioner är bra, men resultaten får komma efterhand. Det enda som som är uttalat är att vi ska gå upp i Allsvenskan i år. Sen tar vi ett steg i taget. Vi vill bygga en stabil organisation efter hand.

Samarbetet med övriga klubbar nämnde jag att jag vill att vi ska utveckla och göra bättre och bättre efter hand.

När det gäller ekonomin ska vi ha ett stabilt eget kapital. Vi ska sköta alla våra transaktioner och avtal på ett prickfritt sätt, även om ekonomin är ansträngd som nu. Men jag är övertygad om att vi tar steget upp i år och etablerar oss i Allsvenskan. På så vis får ta del av de nya TV-avtalen fr o m 2020, och får stadiga inkomster. Publikintresset ökar också konstant, vilket genererar nya intäkter.

I takt med att vi spelar på allt högre nivå stärks vårt varumärke, och då blir det lättare att hitta nya samarbetspartners.

Med handen på hjärtat, som spelare och lagkapten med din rutin, klarar du av den känsliga rågången, att inte ha för mycket synpunkter på taktiken som tränarna har lagt upp inför HIF:s matcher ? Eller känner du att ni har en bra dialog mellan spelare och tränarstab ?

 Jag känner att vi har en mycket bra dialog med tränarteamet P-O Ljung och Christoffer Andersson. Vi har öppna diskussioner om spelsystem vid matcher och träningar, men det ska vara tydligt att det är huvudtränaren som avgör hur vi ska spela.

Det känns bra att P-O är väldigt lyhörd, såväl när vi har spelat bra som när vi har spelat mindre bra. Vi hade t ex ett bra snack i hela gruppen efter matchen mot Örgryte borta, när vi analyserade vad som gick fel de sista tjugo minuterna.

Jag tänker att det kan vara en vinst om spelarna får yttra sig om vilken typ av spelare som behöver komplettera laget. Får ni som spelare delta i diskussionerna kring vilka spelartyper ni behöver ta in, eller är det en sak enbart för värvningsansvariga, tränare och styrelse ?

Nej, det tycker inte jag att spelarna behöver yttra sig över. I HIF som i övriga klubbar är det styrelsen i samarbete med värvningsansvariga, huvudtränare, och sportchef eller sportgrupp som har det ansvaret, och som samarbetar nära de som har hand om scoutingen.

Du har varit proffs i Ryssland, England, Holland och Italien. Om en 17-årig supertalang i HIF frågade dig om till vilket av dessa länder och ligor han skulle flytta, för att få maximalt bästa stöd organisatoriskt, för att utvecklas optimalt. Vad hade du svarat honom ?

Det är en svår fråga. Det är väldigt många faktorer som spelar in, individens bakgrund rent socialt, hur mogen han är, vilken inställning han har, vilken spelartyp han är m m. Grunden är att få så mycket speltid som möjligt för att vidareutvecklas i lagom takt.

För svenska unga killar brukar det vara ett lagom steg att börja sin proffskarriär i den holländska ligan för att sedan ta sig vidare ut i tuffare konkurrens i England, Italien, Frankrike, Spanien o s v.

I vissa länder har man olika typer av ungdomsorganisationer i sina klubbar, vilket kan innebära att någon talang får bättre stöd utifrån sin åldersgrupp, t ex i England.

Du är känd som en familjemänniska, så det känns som att ni valde att flytta hem till Sverige i lagom tid innan er äldsta dotter börjar förskolan. Det betyder mycket med närhet till er föräldrageneration i de åren. Men nu när du har två  döttrar måste du väl göra en insats för att det satsas mer på tjejfotbollen i HIF och i Helsingborg ?

Absolut. Jag känner starkt för tjej- och damfotboll. Jag är positiv till att HIF bör starta upp en tjej- och damsektion. Men det hänger samman med resonemanget om ekonomin. När vi har stabiliserat vår ekonomi så den är i god balans kan vi ta upp den här diskussionen.

Alternativet är att etablera ett nära samarbete med någon annan klubb som har en välfungerande tjej- och damsektion, typ Eskilsminne, för att stödja dem så de blir ännu bättre.

Vad är dina visioner med fotbollen i Helsingborg totalt sett; i vilka serier på vilka nivåer ska vi kunna ha lag från kommunen, såväl på herr- som på damsidan ?

Helsingborg är av tradition en stad med ett väldigt stort fotbollsintresse. Här finns potential för att ha både ett herrlag och ett damlag i Allsvenskan, ett herrlag i Superettan och därefter minst ett lag i varje division. Det är målet på sikt.

Det naturliga är nog att HIF spelar i Allsvenskan nästa år, och Eskilsminne i Superettan inom ett par år. I övrigt får man se vilka ambitioner de olika klubbarna har.

I HIF-kretsar har vi en ständigt pågående diskussion om användandet av pyroteknik på vår arena. Vissa anser att det är ett stämningshöjande inslag medan andra ser det som något som enbart drabbar klubben på ett negativt sätt. Hur ser du på det hela utifrån din roll som sportchef/spelare?

Angående bengaler så är det ganska enkelt.

Jag är 100% emot det av den enkla anledningen att det är förbjudet i svensk fotboll att använda dom sen kan man alltid diskutera varför det är det men nu är det så.

Hur det drabbar klubben är också en anledning till att jag inte har nån förståelse till dom som tänder bengalerna

Vi tappar publik, framförallt barnfamiljer. vi får negativa rubriker plus att vi får det väldigt svårt att få tag i sponsorer (företag) har själv nyligen fått det beskedet att man inte är intresserad att börja samarbeta sålänge inte föreningen tar hand om ekonomin o bengalerna.

Jag kommer jobba hårt för att dom som tänder bengalerna får en större förståelse vad det innebär för föreningen när man väljer att tända bengalerna.

Jag kan köper att dom tycker det är stämningshöjande till viss del men det är helt ointressant.

Det skadar klubben mer än det hjälper oss på plan.

Jag kan inte prata för alla i spelartruppen men som lagkapten i Helsingborgs IF så hoppas jag att vi får ett slut på bengaler o vi hjälps åt att ta föreningen tillbaka där vi ska vara. På plan och utanför plan.

Vid sidan av Henrik ”Henke” Larsson är du den mest meriterade hemvändaren i HIF.  Som styrelseledamot i Högaborgs BK är jag glad över att ”Henke” då och då spelar i Högaborgs oldboyslag. Har lagledaren för Påarps oldboys ringt dig än, eller väljer du själv att avrunda karriären där om 10-12 år, om du inte skulle platsa i HIF 🙂 ?

Ha, ha, nej han har inte ringt. Men jag skulle gärna både sälja korv och spela oldboysfotboll för Påarps GIF när jag avslutar min aktiva fotbollskarriär. Nu har Påarp slagit sig samman med Bårslöv och startat Helsingborg östra, så om de har ett oldboyslag får lagledaren gärna slå mig en signal om några år. Då ska det bli kul att plocka ner ”Henke” Larsson när vi möter Högaborg.

Men jag tänker försöka kämpa för en plats i HIF ett bra tag till.

2 trackbacks/pingbacks

  1. Storstjärnan ger sig in i bengaldebatten - ryter ifrån direkt -FotbollDirekt
  2. Storstjärnan ger sig in i bengaldebatten – ryter ifrån direkt – NYHETSPALATSET

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*