Alvaro Santos: “Jag tror på guld i år”

Foto: Bjarki Tordarson
Alvaro Santos på glatt humör. Foto: Bjarki Tordarson

Helsingborg är med i guldracet, Santos var med när guldet fördes hem 2011 och nu ser han framemot att uppleva sitt andra ligaguld.

Foto: Bjarki Tordarson
Alvaro Santos på ett mycket glatt humör.
Foto: Bjarki Tordarson

Ni är i högsta grad involverade i årets guldstrid, vad tror du om lagets chanser?

Dem är bra och vi har allting i våra egna händer, om vi vinner våra matcher så tar vi guldet. Det kommer vara jämnt och tufft hela vägen men det blir också en stor utmaning som vi ser framemot.

Du har varit med i många guldrace, vad tycker du skiljer årets trupp mot tidigare upplagor?

I år har vi börjat om, med ny tränare och ett nytt spelsystem och med många unga och talangfulla spelare som har tagit ett jättestort kliv i år, vilket är kul för hela klubben. Det finns en framtid för det här laget. 2011 hade vi en mer rutinerad trupp än i år men jag tycker ändå att vi har lyckats få ihop en bra mix med äldre och yngre spelare den här säsongen.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Ni äldre, och du som anfallare, Robin Simovic kommer in, hur mycket tror du på honom?

Som anfallare handlar allting om din prestation och du lever på att göra mål och det tycker jag att Robin har gjort bra, han har gjort åtta mål och allsvenskan är inte slut än. Han har gjort det väldigt bra och har en fysik som är ganska intressant i dagens fotboll, en lång kille med väldigt bra teknik. Han kommer från Superettan och har en del att utveckla, men jobbar han hårt och fortsätter att utvecklas kan han kanske bli landslagsspelare i framtiden.

Vilken roll får du där, samtidigt som ni konkurrerar om samma plats så antar jag att du fungerar som en mentor för honom?

För min del är det helt okej, han har tränarens förtroende och har gjort det bra, men om han inte presterar vill jag såklart spela. Men jag stöttar honom, det gör jag, för det är viktigt för min del att jag trivs med mina lagkamrater och att de trivs med mig, oavsett om man konkurrerar om samma plats.

Det är ett derby här hemma den 25:e, den matchen känns verkligen som att det kommer bli en nyckelmatch.

På något sätt kommer det att bli en nyckelmatch för den som vinner den matchen, ja det är ju som en sexpoängsmatch. Samt att det är ett derby hemma, det är mycket på spel men det blir onekligen en mycket tuff fight.

Foto Bjarki Tordarson
Alvaro värderar relationen till supportrarna högt.
Foto Bjarki Tordarson

Ni som varit med ett tag, hur laddar ni inför en derbymatch?

Själv så tar jag det väldigt lugnt med laddningen, det är först en stund innan match som jag börjar ladda rejält, man får inte ta i för mycket. När man spelar match är det väldigt mycket känslor och dem får man se till att kontrollera. När det är derbyn tänker jag mycket på mig själv och våra fans, det betyder mycket att vinna ett derby och man vill visa kvalitet, vilja och vem som är bäst i Skåne.

Hur viktig roll har supportrarna i en så viktig match?

Jag har alltid sagt att vi spelare är i en klubb några år och går sen vidare men supportrarna fortsätter, det är de som är klubben. För fansen är det viktigt att vi visar att det är vi som är bäst i Skåne. På en match som den här hemma har vi supportrarna med oss och då blir det svårt att slå oss.

Hur är det med dig själv i dagsläget, dras du med några skador?

Jag har varit frisk nästan hela året och har inte haft några större problem, samtidigt har det inte blivit den speltid jag önskat men den speltid jag har fått har jag utnyttjat på bästa sätt och visat kvalitet. Det är viktigast för mig att när jag spelar ska jag vara bra, man kämpar för att kroppen ska hålla och i år har det fungerat väldigt bra.

Du nämnde den nykomponerade gruppen, hur viktigt är det med er äldre och mer rutinerade spelare som varit med och vunnit titlar?

I såväl med- som motgång är det viktigt att ha de spelarna och utan att låta kaxig så har vi gått igenom alla de processerna redan och vet hur fotbollen fungerar med pressen och så, det påverkar oss väldigt lite idag. Vi kan ta smällar och kritik på ett annat sätt än de yngre och det gynnar dem som kan se upp till oss och ta lärdom av det. Men vi visar även på planen för dem, hur man ska uppföra sig och se till att jobbet blir gjort på ett bra sätt, man måste visa vart skåpet ska stå.

Foto: Bjarki Tordarson
Om Alvaro har rätt, blir han en nyckelspelare i guldracet.
Foto: Bjarki Tordarson

Hur mycket har Roar betytt för lagets framgångar?

Han har ändrat jättemycket på kort tid, framförallt tycker jag att Roar som människa är väldigt rak och ärlig och man kan alltid prata med honom. Som tränare har han ändrat vårt spelsystem och vi är mer offensiva nu, vi har gjort flest mål i allsvenskan och det känns jättekul att han skrivit femårskontrakt. Han har sagt att det är en lång process, men han vill vinna i år och nästa år och året därpå. Jag tycker att han lyckats bra, laget gör många mål och spelar en bra fotboll.

Vem tror du själv blir en nyckelperson i guldracet?

Det kommer vara dagsformen som avgör det hela men jag känner att jag kommer ha en viktig roll på något sätt i år, sen får vi se men jag hoppas att det är många som kliver fram.

Avslutningsvis, vilken plats slutar HIF på i höst?

Personligen känner jag att vi är mycket starka och jag tror på guld i år.

bbl_jimmy_fors

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*