Allt om HIF möter Gustav Jarl från U19 laget

Storsatsningen på ungdomssidan fortsätter, denna gång har Allt om HIF träffat Gustav Jarl, den unge högerbacken som tidigare i år fick Skånebolls pris för årets ungdomsspelare. Gustav är med i P95 landslaget och är en ledargestalt där, han har fått råd och tips av Erik Wahlstedt och Erik Edman och han drömmer om att bli proffs i Serie A.

 

Hej Gustav, för de som inte känner dig så väl, vill du berätta lite om vem personen Gustav Jarl är?

En sjuttonårig kille som är född i Helsingborg och uppvuxen ute i Höganäs. Bor med min familj bestående av mamma, pappa och två syskon. Läser det fyra åriga programmet på Filborna skolan i Helsingborg.

När och var började din fotbollsresa?

Det började som sju åring i dåvarande Höganäs United, där pågick karriären fram tills året jag skulle bli tretton – då gick jag över till HIF.

Du är försvarare, var i försvarslinjen brukar man se dig?

Det är högerback som är min position och där ser man mig för det mesta, men jag kan även spela högermittfältare.

Tidigare i år så tilldelades du priset som årets ungdomsspelare av Skåneboll, vad hade du gjort för att erhålla det priset och hur var känslan när du fick veta det?

Det var en bra säsong i allmänhet och med skånelaget i synnerhet, man kommer från många klubbar och i den gruppen tog jag lite av en ledarroll, sen fick jag spela samtliga minuter med skånelaget under året.

Känslan var förstås stor, att få det priset i ett så pass stort distrikt som Skåne betyder väldigt mycket och det är ett minne som man kommer att ha med sig alltid.

Vad tycker du är dina styrkor som fotbollsspelare?

Framförallt min snabbhet, tryggheten med boll och att jag är en offensiv ytterback som gillar att komma upp i banan och vara med i spelet.

Vad anser du själv att du skulle behöva förbättra som spelare? 

Stärka mitt försvarsspel när jag kommer tillbaka ner i banan, vänsterfoten också men givetvis så önskar man att bli lite bättre på alla de tekniska bitar.

HIF anses ha en av de bästa plantskolorna inom fotboll i Sverige. Vad gör man för att lyckas så bra?

De ger oss spelare förtroendet att våga misslyckas men i syfte att utvecklas och bli bättre genom det. Vi har väldigt många träningstillfällen och ges alla möjligheter att bli bättre inom många områden.

Hur tycker du att klubben har tagit hand om dig under din tid här?

Det är nog annorlunda för spelare som kommer utifrån, när man får hjälp vid flytt hit i samband med att man börjar på Filborna, jag bor kvar i Höganäs med familjen och pendlar hit varje dag. Men klubben behandlar och bemöter alla bra, mig precis som mina lagkamrater, om man någon gång har behövt hjälp så har klubben alltid funnits där.

Vem eller vilka personer har betytt mest för din fotbollsutveckling?

Min pappa är väl den som alltid har funnits där, inte bara som stöttande pappa utan också för att han alltid har kört lite extra med mig där hemma och försökt förbättra mina egenskaper som spelare.

Det är svårt att peka ut någon särskild tränare här i HIF eftersom att man har haft så många bra tränare, här finns inga dåliga tränare, man har haft en bra utveckling under alla tränare genom de fyra åren man har spelat här.

Har du tänkt någonting på framtiden? Om det nu inte skulle bli något med fotbollen det vill säg.

Prio ett är och har alltid varit fotbollen, men om det inte skulle räcka till ett proffs kontrakt i framtiden så är mina tankar att studera och utbilda mig för att kunna skaffa mig ett bra jobb sen.

Är det någon av spelarna i A-laget som du hämtar inspiration ifrån eller som har hjälpt dig i din roll som fotbollsspelare?

Erik Wahlstedt stöttade mig lite i samband med träningar ifjol, men nu har Erik Edman varit nere och stöttat oss en del under träningar och där har han pushat på mig en hel del. Han spelar ytterback precis som jag och kommer med bra saker och det är bara att ta till sig, det är en spelare med stor erfarenhet så det är bara att ta till sig av råden.

Är det något lag förutom HIF som du följer?

Lazio i Serie A och Liverpool i Premier League

Om du skulle bli proffs i utlandet en dag, vilken liga och land tror du hade passat din spelarstil bäst?

Min förhoppning är Italien och Serie A, landet har ett skönt klimat med god mat och passionerat folk. Jag gillar den lite lugnare och tekniska fotbollen mer än den kraftfulla, även om jag tror att man hade klarat av det också så hade det nog passat mig bäst med italiensk fotboll.

Slutligen, vad har du för tips till alla yngre ungdomsspelare som läser det här?

Som de äldre spelarna har sagt till oss, att alltid ta tillvara på varje träningstillfälle, det är på dem som man lär sig och utvecklas till en bättre spelare. Gå dit och bestäm dig för att ge allt så kommer det att ge resultat i längden.

bbl_jimmy_fors

Bjarki Tordarson BBL

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*