Allt om HIF har träffat Vlad Madaras från U17 laget

Foto: Bjarki Tordarson

Det var lite av en askungen historia när vi hörde om Vlad Madaras första gången, han kom till staden från sitt hemland Rumänien, bad om en provträning med HIF och spelade direkt till sig en plats i U17 laget. Det är en ödmjuk och klok sjutton årig kille som tidigare representerat storklubben Steaua Bukarest i sitt hemland, som drömmer om att bli proffs på de engelska öarna och är en tuff spelare att möta i närkamperna. 

Vlad, för de som inte känner dig så väl, vill du berätta lite om vem personen Vlad Madaras är?

Jag kommer från Rumänien och har tre brödrar som spelar tennis i HTK, vi bor allihop med mamma och pappa här i Helsingborg. Vi flyttade hit för en 8-9 månader sen, skälet till att vi flyttade hit var för att min bror hade varit här 2010 och spelat tennis, pappa tyckte så mycket om landet och sa till oss andra att vi skulle flytta hit.

När och var startade din fotbollsresa?

I Rumänien så började jag spela fotboll vid elva års ålder i min hemstad Deva, i en klubb som hette Real Sport sen gick jag över till storklubben Steaua Bukarest och var där i ett år innan vi flyttade hit till Helsingborg.

När tog du beslutet att satsa helhjärtat på fotbollen? 

Det var inför den här säsongen, när man skulle börja första året i gymnasiet.

Fanns det någon annan sport som du också utövade? 

Innan höll jag även på med judo. 

Vad var det som fick dig att välja att satsa fullt ut på fotbollen? 

Min pappa är en gammal fotbollsspelare från Rumänien, jag har influerats mycket av honom och fotboll är nationalsporten i mitt hemland. Valet var förstås mitt eget men med tanke på de faktorerna så var valet enkelt.

Foto: Bjarki Tordarson

Du är back, var i försvarslinjen brukar man se dig?

Oftast i mitten, men jag kan spela på kanterna också.

Hur skulle du beskriva dina styrkor som spelare?

Min styrka och inställning.

Vad anser du själv att du behöver förbättra som spelare? 

Det är att förbättra tekniken och snabbheten.

Satsar du mest på att förbättra det du är minst bra på eller på att ytterligare utveckla det som redan är din styrka?

Jag försöker inte att tänka så mycket i de banorna utan strävar hela tiden efter att bli bättre på alla saker som fotbollsspelare.

HIF anses ha en av de bästa plantskolorna inom fotboll i Sverige. Vad gör man för att lyckas så bra?

Man har tagit med sig mentaliteten från A-laget ner i ungdomslagen, tränarna i klubben har en bra erfarenhet av sporten och delar med sig av sina kunskaper till alla spelarna.

Hur tycker du att klubben har tagit hand om dig under din tid här? 

Alla har varit väldigt bra emot mig, det var min första gång som jag mötte människor från ett annat land och jag tycker att såväl tränare som medspelare har bidragit till att jag skulle trivas här och komma bra in i det.

Foto: Bjarki Tordarson

Var har du lagt ribban för din ambition? Är det allsvenskan eller landslaget?

Jag hoppas på att slå igenom här i HIF och önskar att få spela med A-laget i allsvenskan först och främst.

Vem eller vilka personer har betytt mest för din fotbollsutveckling?

Hela min familj egentligen, men framförallt min pappa, han är den som alltid har varit där och har stöttat mig i både pojklandslaget för Rumänien och i Steaua Bukarest.

Har du tänkt någonting på framtiden? Om det nu inte skulle bli något med fotbollen det vill säg.

Jag har alltid varit intresserad av geografi så skulle man inte lyckas bli fotbollsproffs så tror jag att målet är att bli geografilärare.

Är det någon av spelarna i A-laget som du hämtar inspiration ifrån eller som har hjälpt dig i din roll som fotbollsspelare?

Pär Hansson, som lagkapten tycker jag att han leder sitt lag på ett utmärkt vis, han pratar väldigt mycket med resten av laget. Även Walid Atta fångar min uppmärksamhet då han är mittback, han kliver fram i banan med bollen och startar gärna uppspelen.

Följer du något lag mer än Helsingborgs IF (A-laget)? 

Celtic, det är grundat av katoliker och irländare, min pappa har arbetat i Irland och han hjälpte mig att få upp ögonen för laget och deras historia.

Foto: Bjarki Tordarson

Om du skulle bli proffs i utlandet en dag, vilken liga och land tror du hade passat din spelarstil bäst?

I England eller Skottland, de spelar lite längre bollar och har lite mer kamp under matcherna än de andra ligorna.

Slutligen, vad har du för tips till alla yngre ungdomsspelare som läser det här? 

Tro på er själva och arbeta hårt på träningar, det är bra att vara trött. Om man växer upp med talang är man fortfarande bara en talang – du måste komma ihåg att arbeta hårt för att utveckla den.

bbl_jimmy_fors

Bjarki Tordarson BBL

2 kommentarer

  1. Hmm, kanske dags för ett artistnamn den dagen genombrottet kommer – något i stil med Vlad Tepes månne??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*