Allt om HIF har träffat Jesper Lundborg från U17-laget

Foto: Bjarki Tordarson

Han är “nya” Ödåkrasonen som hoppas gå i sin föregångares fotspår. Med sin hårt arbetande spelstil och regelbundna leverans av mål har han alla förutsättningar för att lyckas nå sitt mål som fotbollsspelare. 

Foto: Bjarki Tordarson
Jesper Lundborg i ett U17-derby i år.
Foto: Bjarki Tordarson

Jesper, för de som inte känner dig så väl, vill du berätta lite om vem personen Jesper Lundborg är?

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Jag är sjutton år gammal och kommer från Ödåkra egentligen men bor numera i Maria Park. Jag pluggar andra året på ekonomiprogrammet vid Filbornaskolan. Som person är jag ganska lugn, åtminstone utanför planen, på planen är jag en helt annan människa.

När och var startade du din fotbollskarriär?

Den började i Ödåkra när jag var fem år, min pappa var tränare och jag spelade för att det var roligt, inte för att mina kompisar spelade utan för att det var det bästa jag visste, det tycker jag fortfarande att det är.

Hur gammal var du när du tog beslutet att satsa helhjärtat på fotbollen?

För mig har det väl alltid varit fullt ös, men det kändes som att det blev lite mer på allvar när man inför fjolåret blev uppflyttad till U17. 

Fanns det någon annan sport som du också utövade?

Ja, när jag var liten höll jag på med nästan allt, det var friidrott, badminton, innebandy och även basket. Men det har alltid varit fotbollen som varit nummer ett, det andra har jag bara gjort för att det var kul. 

Vad var det som fick dig att välja att satsa fullt ut på fotbollen? 

Det var väl att man märkte man hade en talang för det, i Ödåkra spelade jag alltid med överåriga och när jag väl gick ner och spelade med de jämnåriga märkte man att det get mycket att träna och spela med de äldre.

Du är anfallare, har du alltid varit anfallare?

Från början var jag anfallare men när jag kom upp till U17 förra året var det hög konkurrens där och då gick jag ner och spelade högerytter. Mot Malmö FF tidigare i år fick jag pröva på forwardsrollen igen då vi drogs med mycket skador, det gick bra och sen har jag fått fortsätta där. Det har blivit en hel del mål och har fungerat riktigt bra.

Hur skulle du beskriva dina styrkor som spelare?

Jag är hyfsat snabb och brukar lyckas ta mig förbi min motståndare de flesta gångerna, sen är jag rätt spelskicklig och har även blivit känd för att ha god fysik.

Vad anser du själv att du behöver förbättra som spelare?

Som forward handlar det om att leverera mål hela tiden så det är väl avsluten framförallt, men sen gäller det att alltid träna upp det man är mindre bra på.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Jag känner väl att det är bäst att träna på spetsegenskaperna, men man ska inte låta det andra falla ut men det är ändå ens spetsegenskaper som gör en bra.

HIF anses ha en av de bästa plantskolorna inom fotboll i Sverige. Vad är det man gör för att lyckas så bra?

Man har oerhört bra tränare här, sen omgivningen med spelare, vi gör varandra bra. Med hög konkurrens i truppen blir man bättre som fotbollsspelare också.

Hur tycker du att klubben har tagit hand om dig under din tid här?

Riktigt bra, jag hade min pappa som tränare de första åren, det har bara varit bra här inne.

Var har du lagt ribban för din ambition? Är det allsvenskan eller landslaget?

Jag har väl sagt att först och främst är det A-laget här som gäller, sen ta det därifrån på något sätt. Det är många i ens närhet som kommit med i landslag och skånelag, vilket jag inte har, men jag har alltid presterat bra i HIF och jag tycker det är viktigast att prestera i klubblaget.

Vem eller vilka personer har betytt mest för din fotbollsutveckling?

Båda mina föräldrar får jag säg, min pappa framförallt, han har själv spelat i HIF som yngre. Men mamma är också gammal idrottsmänniska och har stöttat mig bra genom åren.

Har du tänkt någonting på framtiden? Om det nu inte skulle bli något med fotbollen det vill säg.

Så långt har jag inte tänkt men jag arbetar hårt och tar skolan väldigt seriöst.

Är det någon av spelarna i A-laget som du hämtar inspiration ifrån eller som har hjälpt dig i din roll som fotbollsspelare?

Ingen spelare i A-laget idag, det är lite nytt och såhär, men delvis Alexander Gerndt. Jag inspireras också en del av Manchester Uniteds Wayne Rooney, som han agerar på planen och arbetar för sitt lag, det är fantastiskt.

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Följer du något lag mer än Helsingborgs IF (A-laget)?

Manchester United.

Om du skulle bli proffs i utlandet en dag, vilken liga och land tror du hade passat din spelarstil bäst?

Premier League eller Bundesliga.

Slutligen, vad har du för tips till alla yngre ungdomsspelare som läser det här?

Det känns kanske inte alltid rätt och roligt, men om ni fortsätter att jobba på så kommer ni få tillbaka den glädje ni kände från början – så ge aldrig upp!

bbl_jimmy_fors

Bjarki Tordarson BBL

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*