“Allsvenska spelare 1924-2012” – Ett måste i alla HIF:ares bokhylla!

Jag blev ombedd att göra en recension av boken “Allsvenska spelare 1924-2012”. Inledde med att snabbt ögna igenom, för att senare fördjupa mig  i “min generation” av fd spelare, till att helt enkelt börja läsa igenom hela boken från pärm till pärm. Sammanfattningsvis; – En helt fantastisk bok. En monumental historisk vandring genom generationer av HIF:are!

Det absolut första jag letar efter när denna tjocka, mastodonta bok landar på mitt köksbord, är de spelarna, de hjältarna, som förde upp och spelade HIF:s första allsvenska år efter den där ökenvandringen som varade i drygt 21 år. Spelare som Jonas Dahlqvist, Ola Nilsson, Urban Stoltz, Anders Svensson, Björn Lilius osv.

Vad gör de idag, hur gick det sen?

Svaret finns naturligtvis i boken, tillsammans med lite info om deras tid i HIF.

hifboken1

De som spelat 10 eller fler allsvenska matcher för HIF representerar hela skalan från lojala vattenbärare till de riktiga lirarna.
Vi har genom åren förstått att uppskatta det uppoffrande slitet i det tysta lika mycket som de oförglömliga prestationerna.
Svackorna har vi förträngt, det är alla höjdpunkterna vi minns.”

Jag började på allvar att följa HIF runt 1988-89. På den tiden spelade HIF som bekant på bakgården av svensk elitfotboll. Arenan var kanske inte i toppklass, trots att den fått nya betongläktare på norra, östra och södra. Huvudläktaren, i trä, däremot var en kvarleva från svunna tider och gav en historisk bild av en dåtida storklubb.

Och när man börjar fördjupa sig i boken börjar man läsa om spelare som var med att ge HIF sin plats i historien, och grundlade den topp-placering som HIF har i den allsvenska maraton-tabellen.

Kalle Svensson. Rio-Kalle. Han var ju som bekant, inte bara som idag ett kännetecken för Allt Om HIF, utan en otroligt stor spelare. Med sina 73 A-landskamper och 349 allsvenska matcher för HIF, var och är han naturligtvis en av de största genom tiderna. Och med all rätt har han fått en stor plats i denna bok.
Men, Rio-Kalles historia känner man ju igen. Spelare som Sigge Lindberg, Knut Kroon och Malte Mårtensson har man ju hört talas om, och fick nu en djupare bild om vilka dessa herrar var, och vad de betytt för HIF genom åren.

hifboken3
Dåtidens HIF-hjältar

Det blev många fler “Aha!”-upplevelser då man fördjupade sig ännu mer i spelare som man kanske inte hört talas om, men som också är en del av klubbens historia. Boken ger en fantastisk känsla för tiden då dessa herrar verkade och för deras olika öden och historier.

***

Efter att ha bläddrat igenom, sedan fördjupat mig, började jag läsa boken sida efter sida. En del saker ur modern tid har man nästan glömt bort, och det var extra roligt när man åter blev påmind om spelare som till exempel; Valerij Ivanov.

Valerij Ivanov sommaren 1993 kom till Helsingborg inleddes på sätt och vis en ny era i HIF:s historia. Han var den förste icke-nordiska spelare som värvades till Olympia för allsvenskt spel. Personligen kommer jag ihåg Ivanov som en ganska medelmåttig HIF-spelare. Och han gjorde bara 10 framträdande i den röda tröjan. Dock hade han en större karriär i andra klubbar och lyckades dessutom bli registrerad för 69 landskamper för Lettland.

***

Visste ni förresten att Jan Eriksson, som var en av de tongivande i Sveriges landslag i hemma-EM 1992, kom till HIF 1996 som ett av de första Bosman-fallen i fotbolls-världen? Janne Eriksson gjorde bara en säsong för HIF i Allsvenskan, men många med mig kommer säkerligen fortfarande ihåg den pondus och auktoritet han visade på fotbollsplanen.

***

Ett av de mer “exotiska” inslagen på Olympia under de första åren i den allsvenska comebacken, var Mike Obiku. Bara en sådan sak som att han hade vita fotbollskor, i en tid då 99.9% av alla skor var svarta, var då något helt unikt och blev något av hans “Trademark”. Idag är ju som bekant fotbollsskorna färgade i alla regnbågens färger.
Mike Obiku kom till Olympia från Feynoord med en enda uppgift. Göra många mål och rädda kvar HIF i allsvenskan, det tuffa andra året för HIF (1994).

Han gjorde 9 mål på 14 allsvenska matcher. Mission completed.

***

hifboken2Boken “Allsvenska spelare 1924-2012” är som sagt full av intressanta berättelser om de olika spelarna som representerat HIF genom åren. Och naturligtvis är det en generations-fråga om vilka spelare som varit störst, bäst och mest framträdande. I mitt fall, som påbörjade min allsvenska resa med HIF 1993 och sett en massa spelare komma och gå under den tiden, fastnar man otroligt lätt för den genomarbetade infon, intressanta statisken och de roliga anekdoterna om dessa spelare. Utöver det bjuds du även som läsare på mängder av övrig statistik och fakta runt HIF och dess spelare i Allsvenskan.

Det är som sagt en helt fantastisk bok. En monumental historisk vandring genom generationer av HIF:are, och ett måste i alla HIF:ares bokhylla!

***

Är det nu så att du inte redan har denna bok i din ägo, rekommenderar jag å det starkaste att du införskaffar den inom kort!

Boken går att köpa för endast 300:- på HIF-shoppen och på Idrottsmuseet (på Idrottens Hus), där du också för möjlighet att känna och klämma samt få en egen uppfattning om denna mastodont-bok.

Är det så att du inte har möjlighet att besöka ovanstående köpställen, så får du gärna beställa den via posten och för 155:- i frakt få den hemskickad, var du än bor i landet!
Beställ direkt, redan nu, på;
Plusgiro: 329712-4 el.
Bankgiro: 698-0064
(Föreningen Idrottsarkivet)
Så sänds boken per omgående!

 

bbl_fredrik_ymer

 

 

 

 

3 kommentarer

  1. Måste självklart köpa boken som HIF fans sedan RIO Kalle vaktade HIF målet kommer jag dock tänka på om nu Valerij Ivanov var den förste icke-nordiska spelare som värvades till Olympia så fanns det väl en förre honom men då spelade HIF inte i allsvenskan när Ismet Crnalic spelade i HIF i slutet av 80-talet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*