Alfreð Finnbogason: “Det gav mig gåshud och ett minne som jag aldrig kommer att glömma”

Vi minns Alfreð som en blygsam spelare som inte gjorde mycket väsen av sig i sina första matcher i den rödblåa tröjan. Sen släppte det och vi firade mål efter mål med honom. Nu spelar han som bekant i Holland och har gjort 45 mål på 51 matcher i Erdivisie för sin nuvarande klubb Heerenveen. 

Alfreð, när du först kom till klubben så var det inte många som visste vem du du var. Det tog tid för dig att hitta målformen, men när du hittade den så gjorde du mål efter mål. Vad var det som hände?
– Ja. Det tog lite tid att hitta formen och en period var jag riktigt besviken på mig själv. Det kan ha berott på att jag inte hade spelat en full 90-minutare under en lång tid i Belgien och då tar det ju tid att komma igång. Men trots det gjorde jag många mål och spelade mig till en plats i startelvan även om jag visste att jag hade mer att ge. Senare kom mitt självförtroende och då var allt lättare.

Foto: Privat
Alfreð trivdes i sundets pärla.
Foto: Privat

Har du någon kontakt med HIF idag?
– Ja, till och från. Arnór Smárason har jag känt länge så honom pratar jag med regelbundet. Jag brukar ibland smsa eller prata, via sociala medier, med dem som jag spelade tillsammans med.

Vad är ditt bästa minne från tiden i HIF?
– Det är tveklöst när jag spelade min sista match i HIF tröjan innan låneperioden tog slut. Det var en hemmamatch mot Kalmar FF när hela Olympia sjöng i kör “Vi vill ha Alfred kvar”. Det gav mig gåshud och ett minne som jag aldrig kommer att glömma.

I Januari var det mycket snack om att du skulle flytta till diverse storklubbar i Europa, i vilken klubb/liga skulle du helst vilja spela?
– Det finns ingen speciell klubb eller liga som jag vill spela i. Om du spelar bra i Holland så är det mest naturligt att ta steget till England, Tyskland, Spanien eller Italien. Jag kan se mig spela i alla dessa ligor.

Isländska fotbollsspelare tar ofta sitt flyttlass till Skandinavien från Island. Du flyttade från Breiðablik till Lokeren. Vilken är skillnaden på Jupiler Leauge (Belgiens högstaliga) och till exempel Allsvenskan och kanske även Erdivisie?
– Det är klart att alla länder är olika. I Belgien spelar man en väldigt fysisk fotboll. Spelarna där är starka i kroppen men kanske inte lika starka på den taktiska delen. Allsvenskan är väldigt taktisk men man tar inte allt för många risker på planen tyckte jag. Alla spelade 4-4-2, som är ett spelsystem som jag personligen är väldigt förtjust i. I Holland lägger man mycket fokus på teknik och anfall först och främst. Erdivisie är en gynnsam liga för mig som anfallare och ett bra steg att ta från Allsvenskan.

Det isländska landslaget har varit väldigt bra på sistonde. En familjär svensk, Lars Lagerbäck, tränar ju landslaget. Hur är det att spela under hans styre?
– Det är jättebra. Han har gjort många förändringar i det isländska spelet och det är bara positiva ändringar. Resultaten talar sitt tydliga språk och målsättningen är att spela EM i Frankrike 2016.

Tror du att landslagets framgång ökar Islands-intresset hos utländska klubbar?
– Utan tvekan. Klubbarna där ute tänker nog att vi gör något rätt på den här lilla ön. Fler och fler ungdomar får chansen i europeiska klubbar.

Slutligen, har du någon hälsning till HIFs supportrar?
– Jag vill tacka för fantastiska 6 månader. Det är förmodligen den roligaste tiden i min karriär hittills och tack vare HIF så är jag där jag är idag. För det är jag evigt tacksam. Förhoppningsvis ses vi igen!

Bjarki Tordarson BBL

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*