AIK och Syrianska oskyldiga, eller?

Efter händelsen i Södertälje, alla vet vilken jag pratar om, så blev det i det närmaste krigsrubriker bland “stormedia”. Alla gjorde fördömande uttalande om både AIK’s supportrar som mot Allsvenskan i sig. Nu har vi fått reda på mer om vad som egentligen hände.

Nytt bildbevis som Sportbladet publicerar, visar, om än med lite reservation, att smällskottet som blev den utlösande faktorn på kaoset i Södertälje , inte kom vare sig från AIK’s läktare eller från den Syrianska delen. Skottet kastades utanför arenan och in på planen!

Detta bildbevis kommer ju naturligtvis att frikänna bägge supporterskaror från anmälan för våld mot funktionär, som drabbade linjemannen Daniel Wärnmark.

***

Men det kvarstår ju så klart fortfarande en del frågor…

***

Varför hade supportrarna med sig smällare och bengaler in på arenan, och varför började de att bombardera motståndarläktaren samt planen?

Personligen förstår jag inte tjusningen med att hålla eld i handen (bengaler) och kasta smällare som låter som bomber. Det får mig osökt att tänka på den karaktären Björn Gustavsson spelade i Jönsson-ligan. Han hade inte heller alla hästar parkerade i stallet och var dessutom barnsligt förtjust i höga smällar. (…”Vilken jääävla smäll asså!”)

Men eftersom det uppenbarligen intresserar en del, så kan vi inte fördöma, vi kan bara se till att vederbörande förstår faran med skiten och att de respekterar andra i sin närhet.

***

Kommer nu matchen att spelas om, och i så fall hur ska säkerheten kunna säkerställas? Kommer matchen att spelas inför tomma läktare och i så fall ge arrangerande klubb indirekt ännu mer böter, än de som de redan kommer få på grund av bengaler etc?

***

Händelsen i Södertälje har gett “stormedia” vatten på kvarnen i sitt “trash-talk” och korståg mot Allsvenskan (och svensk fotboll). Kan de nya uppgifterna få media att börja fokusera på det som är det viktiga igen tro?

***

Det kvarstår en hel del arbete med att stävja skiten som vissa (fåtal!) idioter sysslar med när vi andra försöker se och avnjuta det som är poängen med fotbollsmatcher, just fotbollen. Jag är övertygad om att man inte behöver uppfinna hjulet igen, det finns länder och ligor som lyckats alldeles ypperligt med att få bukt med problemen. Det gäller bara att agera och att vara handlingskraftig, och det är upp till SvFF att verkligen ta tag i problemen, nu!

***

För övrigt har årets Allsvenska börjat väldigt positivt. Mer publik och bättre gräsmattor än ifjol. DET är något som vi borde få läsa ännu mer om…

3 kommentarer

  1. Även på den video som AB publicerat ser man att smällaren kommer från den riktning där AIK har sin läktare. Jag har tittat på videon några gånger och kan in förstå hur man kan få det till att den kastats från utsidan av arenan? Men det är klart, om det nu var Jan Zelezny som kastade det så kan jag ställa mig i skamvrån!

  2. V:
    Har själv studerat videon ett antal ggr under dagen och jag börjar också bli mer tveksam till det faktum att den skulle komma utanför läktaren. Och något som gnager tankeverksamheten än mer är; Varför filmar någon just där och då? En bra bit från händelsernas centrum!

  3. Helt rätt att tänka så Fredrik, men kom ihåg, först, vilka vi pratar om (AIK, kända för att vara stökiga runt sthlm-trakterna), andra, vad händer innan mobilen tas upp för att filma? Själva filmningen börjar efter att AIK åker på ett baklänges mål och dessutom efter att Bangura blir utvisad.
    Men jag har just tittat på filmen igen, vid ca 13 sek in i filmen så ser man att det ryker runt personen som filmar. Vid 20 sek så uppstår det rökmoln vid kortsidan. Och vid 24 sekunder smäller det en annan smällare vid motsatt läktare. Så jag tror fortfarande inte att smällaren kom från läktaren med mobilen, dvs den smällare som orsakade skada för linjemannen. Och det ser man även om man studerar projektionen av röksvansen på smällaren. Dock är själva rökutvecklingen runt moblien misstänksam och kan ha varit den som skickades mot korsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*