70 minuter räckte inte!

Gustav Jarl gjorde en bra match.

Det var ett höstligt Helsingborg som stod värd för årets sista Allsvenska hemmamatch. På planen var en del förändringar givna redan innan start i och med Mattias Lindströms avstängning och Christoffer Anderssons skada. I deras ställen kom Gustav Jarl och den länge efterlängtade Jere Uronen in på varsin kant på mittfältet.

Bara en dryg halvtimme innan såg Mjällby till att bjuda in HIF till tredjeplatsen när man slog IFK Göteborg med 2-1. Tredjeplatsen låg alltså inom räckhåll för Helsingborg.

I inledningen stod det klart att den taktikelva som delats ut innan var förändrad. Uronen hade tagit klivet ner och blivit högerback, Hanstveit tog steget in till mittbacken och Sadiku gick upp bredvid Gashi på mitten. Smárason flyttades upp i anfallet med Khalili och Accam tog ett kliv ner till vänster på mittfältet.

Jere Uronen gjorde en bra match

Det var en fartfylld inledning och redan i den tredje minuten fick HIF matchens första hörna som Jere Uronen slog in men Cramer i Kalmar målet hade inga problem att plocka ner den.

Efter ca kvarten spelad fick HIF en friskpark till höger i höjd med straffområdets halvmåne. Smársason slog den men Cramer hann upp och stöta bollen ut över ribban. Den efterföljande hörnan höll på att bli farlig när bollen efter en del studsande landade framför en HIF-fot men bollen fick ingen fart och Cramer i målet hade inga problem att plocka den.

I den 20e minuten kom Kalmars dittils bästa chans när McDonald fick bollen till höger i straffområdet men skottet gick utanför.

Bara en kort efter Kalmars chans fick HIF frispark till höger ända ute vid linjen. Accam hoppade över och Khalili slog in bollen till Smárason som sköt direkt skottet var nära att gå genom alla framför målet men stoppades upp i sista stund. Det var en fin variant från di Röe.

Domaren gjorde sig inte populär när han mer eller mindre lät Kalmarspelarna köra över Accam och Gashi men sen blåste frispark när Helsingborg stod upp med samma mynt.

HIF en bra period i början men man började med att spela väldigt långt, kanske hade man missat att Accam flyttat ner och inte var kvar som forward.

Emil Krafth hade kul tillsammans med Gustav Jarl.

Jarl och Krafth började väldigt bra och kom fram väldigt bra på sin högerkant och i den 38e minuten bar det frukt när de efter lite kamp på kanten kunde få fram bollen till Emil Krafth som slog in bollen till Khalili som med en språngskalle tryckte in 1-0. Med det målet gick han upp i delad skytteligaledning tillsammans med Tobias Hysén.

I slutet av halvleken var 2-0 nära när Accam fångade upp en felpass och gjorde en rush längs kanten innan han stannade upp och väntade in Smárason som fick bollen till vänster i straffområdet och drog. till men målvakten räddar ut till hörna.

HIF stod upp bra och gjorde en bra halvlek och visade att man ville ta chansen till en Eurpoaplats. Jarl stod för en mycket bra halvlek och visade att han kommer att bli att räkna med i framtiden.

Andra halvlek började med en kort Kalmar anstormning men i den anstormningen tog sig Loret Sadiku fram till vänster i straffområdet men när han skulle avsluta kom ett kalmarben mellan och det blev inte mer än inspark av det.

Det fortsatte med fina HIF chanser när Khalili serverade Accam som stormade fram på vänsterkanten och in i straffområdet men valde att avsluta själv vilket ledde till en resultatlös hörna. Den Kalmarpress som funnits i början på halvleken var som bortblåst.

Boateng gjorde sin hemmadebut igår Foto: Samone Falkman
Boateng var tillbaka efter skada

I den 56e minuten fick ytterligare en efterlängtad HIF göra entré efter skada när man bytte ut utmärkte Gustav Jarl och satte in Ema Boateng som var tillbaka efter en stressfraktur i foten. Nästan vid första bolltouchen blev det farlig när han direkt efter att ha blivit inbytt slog in bollen längs marken till Accam men en försvarare slängde sig och täckte avslutet från Ghananen.

Bara ett par minuter efter får Boateng en passning när han rusar fram i mitten och han tar bara med sig den ett par meter innan han avslutar men målvakten kan styra ut den mot hörnflaggan.

Helt plötsligt såg det ut som det gjort under våren, HIF gick framåt och fick chans på chans. I den 63e var det dags igen när Accam kom fri en avslutet tog mitt på målvakten.

Sen kom det – Målet! Uronen bröt en passning i eget straffområde och slog bollen uppåt i banan. Den hamnade till slut hos Boateng som gick framåt på högerkanten och vek inåt innan han serverade Arnor “Smáradona” Smárason till vänster i straffområdet som smekte in 2-0 i bortre burgaveln.

Med 20 minuter kvar började fansen hylla Sverker Eliasson när man började sjunga Vi är Sverkers röda hjältar, vi är Sverkers blåa hjältar och man fick med sig delar av den resterande publiken. Tyvärr blev ramsan avbruten av att Kalmar gjorde 2-1 när David Elm fick en tå på bollen efter ett inspel från vänster och slog in den bakom en chanslös Pär Hansson.

Loret är avstängd i sista matchen.

Strax därefter drog Sadiku på sig sin tredje varning för säsongen och är därmed avstängd i matchen mot AIK.

Fram till den 70e minuten såg det kassaskåpssäkert ut, men sen kom Kalmar in i matchen. Som om Helsingborg kom på att man inte kan göra två bra halvlekar. Först kom målet i den 73e minuten och strax efter på en hörna hade de David Elm en nick i ribban. Så i den 80e minuten kvitterade Kalmar efter en hörna där bollen studsade ner till Djordjevic som enkelt kunde slå in 2-2.

Plötsligt var det Kalmar som tilläts styra spelet som de ville och försvaret slog desperat bort bollar för att freda sig. Det hjälpte inte att domaren började blåsa frekvent emot HIF heller men man kan inte släppa initiativet på det sättet som laget gjorde.

Klockan hade precis tickat över till 88 minuter när nästa kalldusch kom. David Elm fick ett inspel från vänster och slog till på volley och bollen gick via stolpen och in. Vändningen var ett faktum.

I den 91a minuten fick Smárason HIFs sista chans när Walid Atta drogs ner mitt framför Kalmars straffområde men skottet gick långt utanför.

Kalmars trippelbyte i den 66e minuten är det som Nanne såg som nyckeln till segern.

Efter slutsignalen avtackade man Daniel Andersson och Sverker Eliasson. Sverker tackade publiken och beskrev det som en mycket tung dag i hans liv och han darrade lite på rösten när han pratade till den lilla skara publik som stannade kvar på läktarna.

Även Daniel Andersson lät tyngd av stunden när han greppade mikrofonen och berättade att Olympia var hans kyrka innan han drog av sig sin tröja och kastade ut den i publiken på södra.

Gula kort: Sadiku

Mål: Khalili, Smárason

Startelva: Hansson – Hanstveit, Sadiku, Larsson, Krafth – Uronen (87), Smárason, Gashi, Jarl (56) – Accam, Khalili (81)

Avbytare: Andersson, Johansson, Atta (87), Santos (81), Lindgren, Boateng (56), Nordmark