Och var lade jag nu fjärrkontrollen?

Vi är Svenska mästare, vi är supercupmästare och vi är precis som ifjol svenska cupmästare. Dessutom och minst lika viktigt att påpeka – vi kommer att bli skuldfria för första gången sedan 2003, när årsmötet väl är avslutat.

Vi skriver söndagen den sjätte november, rådhusklockans tolv slag konstaterar taktfullt att fotbollssäsongen 2011 är över. Men när flera redan börjat leta efter framspolningsknappen på livets fjärrkontroll, känner jag själv för att hålla kvar pekfingret, med hård press på pausknappen. Hade man varit klok så borde man kanske nu säga tack och adjö. Det blir inte bättre än så här. Å andra sidan, så är man ju supporter och det där med passion och logik går sällan hand i hand.

För lite drygt två år sedan presenterades Conny Karlsson som huvudansvarig. De negativa kommentarerna haglade tätt och besvikelsen över att man ej funnit ett större namn, kändes påtaglig. Jag minns själv presskonferensen, där huvudpersonen nästintill gav intrycket av att be om ursäkt för att ha blivit utnämnd. Idag låter det annorlunda bland kommentarerna. Men samtidigt, då det enligt uppgift ej har inletts några samtal om förlängning av kontraktet, som sträcker sig över nästa säsong, börjar nu allt fler undra om det blir någon fortsättning därefter?

På väldigt kort tid har han lyckats med något som – ingen annan tidigare har klarat av.

I grund och botten har man tillämpat det klassiska “back to basics”. I ledarstaben har man skapat en solid grund, där vissa personer redan funnits i organisationen och där några har tillkommit. En som tillkommit och som visat sig vara oerhört betydelsefull när det gäller, bland annat kartläggningen av motståndare, är Reine Almqvist, som gång på gång lovordas för att finna värdefulla detaljer. Per-Ola Ljung som redan fanns i klubben, besitter en stor kunskap och omättlig passion för spelet, men det är helhetskonceptet, där alla vet sin roll som varit nyckeln till framgångarna.

Utav gammal hederlig svensk tradition påbörjade man lagbygget i defensiven och lägligt nog fanns en viktig pusselbit redan i truppen. Pär Hansson har under de senaste säsongerna gått från att vara lovande – till landets i särklass bästa målvakt. Ja, jag tycker faktiskt det – då han till skillnad från alla andra målvakter, behärskar sin roll lika bra i luften som på marken. Det finns gott om bra målvakter på marknaden, men det finns väldigt få som dels har ledaregenskaper och som kan bemästra bollen på marken lika bra som en playmaker. Det är unikt.

Kombinationen talanger & återvändare har visat sig vara ett framgångsrikt recept.

I försvaret finns rutin i form av Erik Edman och Erik Wahlstedt, samt evighetsmaskinen Christoffer Andersson, som ibland gästspelar som högerback. Kryddat med ungdomlig entusiasm från Marcus Nilsson och Joel Ekstrand (som nu båda har lämnat klubben), men där Joseph Baffo och Marcus Holgersson, står redo att fylla upp dessa luckor. Det är om inte unikt, så i varje fall tämligen bra. Christoffer Andersson har blivit lite av lagets städgumma och hoppar förtjänstfullt in där det behövs som mest, men även Baffo och Holgersson har under året agerat på olika positioner och allt som oftast gjort det utomordentligt bra.

Mittfältet med May, Gashi, Lindström och Boaouzan är också unikt i svensk fotboll. Inte bara för att de har en hög lägstanivå eller för sitt enträgna och hårda arbete för varandra. Utan kanske mer för sina offensiva kvaliteter – och det går fort när det går framåt. Och med spelare som Boaouzan, som är oberäkneligheten personifierad vet man aldrig vad som skall hända när han får bollen. 

På forwardssidan har det rört på sig rejält. Speciellt i år, då såväl Alexander Gerndt, som Rasmus Jönsson, båda lämnat för proffsspel utomlands. Frågan om vart Erik Sundin spelar nästa säsong, kvarstår än så länge som obesvarad. Så i dagsläget ställs hoppet till återvändande Alvaro Santos, som avslutade säsongen med mål i de tre sista matcherna. Samt norrmannen Thomas Sörum, som hittills uppvisat klart lovande tendenser och att där finns mer att hämta.

Man kommer att behöva bredda.

Till nästa säsong kommer man in som regerande mästare och vi har alltför ofta på senare tid sett forna mästarlag formligen falera i kvalitet och resultat året därpå. Det är av yttersta vikt att man i mångt och mycket lyckas behålla sin befintliga trupp, samt att träffa rätt med en del spelarförvärv. Här vilar ett tungt ansvar på Jesper Jansson, som tillsammans med andra i klubben, så här långt har gjort ett utomordentligt jobb.

Peter Larsson gjorde en gedigen insats under sin utlåning från FC Köpenhamn och bör vara en realistisk drömvärvning för klubben. Som, om man lyckas förlänga med såväl Erik Wahlstedt som Marcus Holgersson, kommer att stå väl förberedda i de bakersta leden.

En annan som också varit inlånad under året är Sebastian Carlsén, som dessvärre ej fick mycket till speltid under sin tid i klubben. Men det är onekligen en intressant spelare, som om det är möjligt att finna en lösning med, borde vara intressant. 

I media har det på senare tid ryktats om att Wanderson från GAIS skulle vara på ingång. Och utan att gå händelserna i förskott, så vore det tveklöst en bra värvning, då han kommer att tillföra ytterligare en spetskompetens till laget. Och att han kan användas i flera olika roller gör knappast saken sämre. Sen är ju frågan om man klarar av att möta de ekonomiska krav som kommer att ställas och kanske då primärt i jämförelse med intresset från en del utländska klubbar.

2012 har alla förutsättningar att bli ett fantastiskt fotbollsår. Och man ser redan nu med tillförsikt fram emot hur nästa års trupp kommer att formeras. Lyckas vi behålla stommen i laget, samt spetsa till med ett par nyförvärv. I kombination med att några av våra redan befintliga talanger, såsom Thern, Baffo mfl, tar chansen att blomma ut. Ja, då finns det alla möjligheter att kommande säsong även den kan bli riktigt kul att följa.

EM i sommar.

I samband med EM nästa år, kommer allsvenskan att ha ett längre uppehåll – och även om man lär följa de matcherna på TV – kommer fokus för egen del ligga en bit framåt i tiden. Närmare bestämt till när CL drar igång. Frågan är om miraklet på San Siro går reprisera – mer än i en knapptryckning på DVD´n. Å andra sidan hade jag ju bestämt mig för att bara njuta av stunden i “pausmode”

 

5 kommentarer

 1. Låter mycket intresant för framtiden det som du skriver om. Jag vill själv se att man sattsar på att göra om årets bravad, och det kan man bara göra om man lägger fokus på rätt saker.

  CL med all ära, men det får inte vara fokuset den kommande säsongen utan se det som en tränings turnering för att fullt ut kliva in i den turneringen 2013 efter att ha försvarat sina titlar från 2011 och byggt upp den framgångsrika fotbollsklubb som svensk fotboll saknar. Och då kan vi få se en era som kan vara länge.

  Så gärna CL men inte på bekostnad av det som många HIF:are vill se, hällre framgångar igen i dom inhemska tävlingarna än miss i båda. Vilket har blivit en effekt för svenska fotbollsklubbar under en längre tid.
  Senast MFF.

  Detta håller nog många HIF:are med mig om, men detta är min personliga uppfattning.

 2. Jobba långsiktigt har hela tiden varit konceptet för HIF efter den nya tränartrojkan började samt den nya styrelsen tog över med Claes Ohlsson i spetsen. Så jag är inte orolig för att man lämnar detta spår om än man med den ekonomiska förstärkning man fått via transfers samt signaler från externa finansiärer att investera i nya spelare skulle kunna göra om samma misstag som en tidigare ordförande som också hette Claes…

  Däremot om man ska bli mer framgångsrik vad gäller intäkter vid arrangemang och på sätt få än bättre ekonomiska muskler gäller det att Olympia byggs om och det snarast – snart är vår hemmaborg den kanske mest framgångsrika arenan på lång tid men också den mest omoderna och det håller inte i längden…

 3. Det känns bra att man satsar på ligan i första hand. Det gör de flesta utländska storklubbar också och låter CL komma i andra hand. I synnerhet gruppspelet. Dock inte till den grad att man inte vilar spelare i a-laget och ger andra spelare chansen om man möter t.ex. Torino, QPR, eller Las Palmas borta. Det gäller att hitta rätt balans såklart och ha spelare som kan ta ansvar från match till match. Behöver Gashi vila måste May ta mer ansvar och vice versa. Förstärk med en förvarare och en anfallare säger jag. Gärna en Peter Larsson typ och dröm Wanderson. Där har vi material till att vinna Allsvenskan. Om May försvinner så måste en ersättare hittas. Carlsén verkar i mina ögon mer offensivt lagd än både Gashi och May, eller tror ni han kan fylla en sådan lucka?

 4. Oavsett om May försvinner eller inte, så ser jag gärna en värvning av Carlsén. (Under förutsättning att det går att lösa) Förutom det ekonomiska så är väl den stora frågan om nöjer sig med att vara backupalternativ till May/Gashi?

  Undrar förresten hur pass intressant en sådan spelare som Marcus Olsson är. Absolut ingen startspelare i dagsläget, men klart duglig truppbreddare och med utgående kontrakt så bör kostnaderna vara rimliga.

  Peter Larsson, Wanderson, samt en ung hungrig forward – sen kör vi..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*