Ymer & Experten analyserar Allsvenskan 2011 – Djurgårdens IF

På söndag är det dags för seriepremiär för HIF’s del blir det Mjällby på Strandvallen, idag fortsätter vi analysera lagen och hamnar i;

Djurgårdens IF

Arena: Stockholms Stadion (Kapacitet: ca 14.500)

Meriter: Svenska mästare 1912, 1915, 1917, 1920, 1955, 1959, 1964, 1966, 2002, 2003, 2005 – Svenska cupmästare 1990, 2002, 2004, 2005

Historik:
Djurgårdens IF grundades 1891, men det var inte förrän 1899 som fotbollen kom in i föreningen. Djurgården spelar huvuddelen av sina hemmamatcher på Stockholms Stadion, som stor färdig inför de olympiska sommarspelen 1912. Men fram till 1935 spelade dom sina hemmamatcher på Tranebergs IP.

Djurgården kallar sig för “Stockholms Stolthet” och med 11 sm-guld i bagaget, finns det kanske fog för det också? Redan 1912 tog dem sitt första sm-tecken och med jämna(?) mellanrum under åren har de plockat sina guld fram till och med det senaste, 2005. Djurgården dominerade svensk fotboll under den första halvan av ’00-talet och tog hem dubbeln två gånger, 2002 och 2005. En stor bidragande orsak till detta var tränarduon Åkerby och Lukic.

Nyförvärv:
Magnus Pehrsson, manager, (klar till säsongen 2012) Joel Riddez, försvarare, Strömsgodset; Gale Agbossoumonde, försvarare, Miami FC (lån, med köpoption) 

Förluster:
Sharbel Touma, mittfältare, Syrianska; Hrvoje Milic, mittfältare, Osijek; Lucho Gonzales, försvarare, ej nytt kontrakt, Martin Andersson, mittfältare, ej nytt kontrakt, Patrik Haginge, försvarare, Örebro

HIF-relaterad kuriosa:
Senaste matchen mellan HIF-Djurgården var den 5 augusti 2010 på Olympia. En match som var intensiv och dramatisk och slutade till sist 3-3 efter ett hat-trick av Alexander Gerndt.

Ymer analyserar:
Efter att ha dominerat totalt under de första åren av detta århundradet, så har nu Djurgården hamnat i något slags vaccum. De har en hyfsat bra trupp för att kunna klara mittenplacering i serien, men på något vis kan man aldrig lita på “Stockholms Stolthet”, det kan lika gärna bli fågel som fisk.

Mattias Jonson fortsätter ytterligare en säsong. Lagtes pådrivare nummer 1, lider av skadebekymmer konstant, men han betyder en hel del för laget. (Framför allt de få tillfällena som han faktiskt spelar, då är han ovärderlig för DIF.) Det kommer bli en mittenplacering i år, inte mer.

Ymer tippar:
En slutplacering mellan 9-12

Experten, Jonas Dahlquist, analyserar:
Mitt eget favoritlag som hade tre spelare som stack ut förra säsongen – Sharbel Touma, Lucho och Kasper Hämäläinen. Av dessa tre är bara Hämäläinen kvar. Carlos Banda och Lennart Wass bygger fortfarande en sorts plattform att ställa sig på, och det är en bra bit kvar innan det här Djurgårdslaget är en färdig produkt.

Rent allmänt ser de lite jämngrå ut, med undantag för nyss nämnde Hämäläinen, Philip Hellqvist och Kennedy Igboananike. De kommer inte att åka ur, men de kommer inte att nosa på topplaceringarna heller.

Experten tippar:
En slutplacering mellan 9-12

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*