Vid vägskälet

Idag springer HIF ut för returmötet med Israeliska Bnei Yehuda på Olympia . En oerhört viktig match för klubben. Man kan nästan tala om ett vägskäl.

Förutsättningarna är att Bnei Yehuda kan gå ut för att spela 0-0 och gå vidare-HIF måste alltså vinna matchen och gärna ta tag i spelet redan från start för att dels få hål på Israelerna tidigt för att sänka deras självförtroende och dels för att inympa hopp om att det går och vända underläget från första mötet.

Igår så tog sig MFF vidare till CL playoff genom att slå ut Glasgow Rangers-en imponerande bedrift i sig, men till själva CL slutspelet tror jag inte att de tar sig men de är garanterade spel i EL gruppspelet i och med segern igår. Till EL gruppspelet har HIF ytterligare ett dubbelmöte med en  på papperet förmodligen lika bra klubb om Glasgow Rangers-förutsatt att man slår ut Bnei Yehuda ikväll.

HIF och MFF är två dominanter inom svensk fotboll- de var de odiskutabelt bästa två lagen under säsongen 2010 och även om MFF gått lite knackigare i år så utgör de ett stort hot mot HIF framförallt i den ekonomiska balansen. Skulle HIF ta sig till EL gruppspel så ha man iallafall inte halkat efter MFF på inkomstfronten-förutsatt att MFF inte tar sig hela vägen till CL gruppspel.

När HIF tog sig till gruppspel senast för 11 år sedan var inkomsterna som det genererade mycket stora-de har inte blivit mindre sedan dess. Skulle MFF gå dit har de ett klart ekonomiskt övertag.

Men HIF ska inte fundera så mycket på vad andra lag håller på med utan fokusera sig på kvällens uppgift i första hand. Man ska ha i åtanke att Israeliska lag är en sak på hemmaplan och en helt annan sak på bortaplan-nyckeln till att vinna mot dem på Olympia ligger i att springa och pressa dem hårt och högt-spela normalt HIF spel alltså. Av det jag kunde se från den dåliga streamsändningen från Israel var att Bnei Yehuda var ett lag som gärna anföll i vågor och möter den en normal hemmapress så kommer de att få problem.

Ikväll står HIF vid vägskälet-ska man följa MFF på vägen mot miljonerna och etablera sig som en maktfaktor i Svensk fotboll så krävs det att man slår ut Bnei Yehuda och laget som följer efter det. Annars är risken att MFF drar ifrån både regionalt och nationellt.

1 kommentar

  1. Inte helt övertygad om att MFF drar ifrån i alla fall vad gäller ekonomiskt även om vi skulle missa ett EL-slutspel: MFF har ju fått för sig att köpa ut sin arena från Malmö kommun och byggherren och det betyder visserligen inga hyreskostnader men man har fortfarande förutom avbetalningar på lån (som inte är så små skulle jag tro, nästan HIF-klass efter CL-äventyret) fortsatta driftkostnader och själva har klubben sagt att det räcker inte med välbefyllda fotbollsmatcher i antalsordningen 15-20 st (och då har man ju inte ens i dag fullt hus på så många matcher) – man måste också få in kosing via andra arrengemang men då man har konkurrens från Hyllie arena och alla inomhusscener i Köpenhamn tror jag MFF satsat alldeles för högt just för att bara äga sin arena och då hjälper inte intänkterna från ett framgångsrikt EL-slutspel utan i så fall årliga sådana och en dylik kurva av framgång har inte någon svensk klubb varit nära sedan DIF på 2000-talets början…

1 trackback/pingback

  1. Israelidag » Blog Archive » Helsingborg IF – Bnei Yehuda Tel Aviv, en avgörande match

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*