Veckan som gick – v35

”Deadline Day”, Skånederby, ingenmansland och Akademiförlust. Man kan konstatera att förra veckan inte var någon av klubbens roligaste detta året. Men någon måste ju sammanfatta det hela så…här har ni veckan som gick!

Lika inspirerande som HIFs spel var mot Norrköping lika håglös var insatsen igår. Låt vara att det skiljer sådär en 300 miljoner mellan klubbarna men visst måste man kunna kräva lite mer passion och vilja i ett Skånederby?

Foto: Björn Wijk
Foto: Björn Wijk

 

Det var den 111:e drabbningen genom tiderna och när malmö numera agerar Goliat så har HIF fått ikläda sig rollen som David. Och alla vet vi ju hur den fighten slutade och därför var det kanske inte konstigt att man begav sig till Olympia med en fin magkänsla. Ett ”mätt och underskattande” mff skulle få smisk och HIF skulle rädda säsongens sportsliga insats med att spela bort de regerande mästarna från guldet. Vi vet ju tyvärr hur det slutade…

De enda två spelare som kom upp i samma nivå som det fantastiska stödet från läktarna var Pär Hansson och Victor Palsson. Deras lagkompisar dansade med i 20-25 minuter innan man vek ner sig och stod och beundrade motståndarlaget som fick promenera lite hur de ville. 3-0 speglar kanske inte matchen och vad hade hänt om HIF var lika effektiva på den sista tredjedelen av planen och faktiskt fått in en ledningsboll? Jag det får vi ju aldrig veta.

Laget är nu inne i ett ”Ingenmansland” med 10 poäng upp till topplagen och 13 ner till kvalstrecket. Rimligtvis är det här HIF kommer att hålla till framöver för även om det är 24 poäng kvar att spela om så är nästa års Allsvenska plats säkrad och man bör kanske redan nu börja planera för nästa säsong? Fast det är klart – med tanke på att man har kvar att möta ”topptrion” Göteborg, Elfsborg och Djurgården så ska vi nog inte ropa hej ännu. Dessutom ställer både skador och avstängningar till det för laget då Rade Prica kan drabbas av en längre avstängning och Fredrik Helstrup sållade sig till den skadelista där en handfull spelare redan befinner sig

På planen har ändå HIF visat att man ”kan om man vill tillräckligt mycket” via fina segrar mot AIK och Norrköping. Det är nog inte på fotbollsplanen som HIF har sin största utmaning under hösten…

Är Victor på väg bort?     Foto: Samone Klinteberg
Är Victor på väg bort?                                                                                            Foto: Samone Klinteberg

Ekonomin är ett ständigt närvarande spöke för klubben och med timmar kvar till transferdeadline ser det ut som att HIF får behålla truppen. Med andra ord så riskerar man att tappa ca 6 mkr bara på uteblivna försäljningar. Å andra sidan så tycket jag att Victor Pálsson var lite fåordig när han intervjuades om sin egen situation efter gårdagens match. Kan det vara så att islänningen gjorde sin sista match för klubben igår kväll? Det har ju annars florerat rejält med rykte under de senaste veckorna. Pär Hansson, Jere Uronen, Robin Simovic – samtliga sägs locka till sig intresse men enligt klubbdirektör, David Brodetsky, kommer klubben inte rea ut några spelare för att rädda ekonomin. Frågan är då bara i vilken sist HIF kommer att sätta sig i för att få ordning på ekonomin. I min värld så måste man kanske beakta alla bud som kommer in oavsett. Det svider att släppa spelare som Emil Krafth för kaffepengar men hellre det än att klubben ”nästlar” in sig i ännu fler kortsiktiga lösningar där minst lilla framgång på spelarsidan innebär att någon annan skall ha den stora kakan. Och med tanke på att Topp-6 tåget gått och att laget ändå verkar ligga på säker mark så bör man nog redan börja fundera på det kommande året och hur man ska kunna gå in i 2016 med ett positivt kapital på banken.

HIF Akademi lyckades inte fortsätta sin starka svit som laget haft de senaste matcherna. Lördagens match var länge oviss men i slutet avgjorde Vinborg med två snabba mål. Slutresultatet fastställdes till 1-3 och trots förlusten så håller laget sig över nedflyttningsstrecket.

Grattis till landslagsplatsen, Abbe. Foto: Samone Klinteberg
Grattis till landslagsplatsen, Abbe.
Foto: Samone Klinteberg

 

Fjolårets överraskning, i turkiska ligan,  Mersin – med förre detta HIF-arna Abbe Khalili och Loret Sadiku i laget – har fått mardrömsöppning på den nya säsongen. Mersin ligger jumbo efter två spelade matcher med målskillnaden 2–7. Lite plåsetr på såren blev det dock för Abbe när det, i veckan, stod klart att han blivit uttagen till A-landslagets trupp inför EM-kvalmatcher mot Ryssland och Österrike.

Även HIF:s vänsterback, Jere Uronen, och ytterspringaren, Lalawélé Atakora, är uttagna i sina respektive länders landslag. Finland spelar EM-kval mot Grekland (borta) och Färöarna, medan Atakoras Togo möter Djibouti.

Sist men inte minst så måste jag, trots två förluster i veckan, hylla HIFs tränare Henrik Larsson. ”– Jag brukar inte vara en dålig förlorare, men jag måste också få ha en åsikt om en domarstandard som inte höll”, sa en besviken Larsson efter att domare Bojan Pandzic haft en av sina mindre lyckade kvällar på jobbet.  ”– Jag har aldrig varit så här förbannad efter en fotbollsmatch. Varken som spelare eller ledare”.

Jag är medveten om att en domare alltid gör sitt bäste och omöjligt kan göra en klanderfri insats. Men standarden på den svenska domarkåren är under all kritik och SvFF med domarbasen Bosse Karlsson i spetsen har en tendens att hålla sina rättskipare bakom ryggen och merparten av dem verkar omöjliga att föra en diskussion med. Att då en respekterad manager och spelare (som Larsson) vågar säga vad han tycker är viktigt utvecklingen av Allsvenskan och domarnivån.

Och efter några säsongen med Roar Hansen bakom ratten så är det underbart med en manager som inte är rädd att visa samma känslor som vi som frustrerat följer matcherna via tv, dator eller från läktaren.

 

 

Martin Klinteberg BBL

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*