Varför Fifa 21 har ansetts vara bland de mest autentiska spelen i sin kategori 2021

210618 General view of Saint Petersburg Stadium ahead of the UEFA Euro 2020 Football Championship match between Sweden and Slovakia on June 18, 2021 in Saint Petersburg. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / JM0141

I den senaste upplagan av EA Sports populära Fifa-serie har man fortsatt pushat gränserna för visuella simuleringar av sportspel, och teknologins snabba framväxt reflekteras i världens kändaste fotbollsspel.

 

En historia av att bli mer realistisk

Det första Fifa-spelet kom ut 1993, och sedan dess har utvecklarna EA Sports satsat på att släppa en ny version varje höst, vilket är i början av säsongen för de flesta europeiska fotbollsligorna, och buzzen är som störst. Serien har sålt över 325 miljoner spel, och är listade i Guiness rekordbok som tidernas bäst säljande sportspel. Genom att följa spelen under de snart 30 åren de har kommit ut, kan man få en bra inblick i den teknologiska utvecklingen, och kapaciteten för varje spel blir mer eller mindre bättre varje år. Fem år efter att det första spelet kom ut var spelarna lyriska över hur likheterna mellan Fifa och riktig fotboll hade ökat, och fem år därpå gällde samma sak. Under 2021 är spelet mer realistiskt än någonsin, och tekniken för att utveckla verklighetstrogna spel har skjutit i höjden. Dessutom har Fifa blivit så viktig för sportens popularitet, att fotbollsklubbar och organisationer gör stora vinster på att sälja sina licenser till spelet. Detta är en starkt bidragande faktor till autenticiteten hos spelen, då spelarnas namn och ansikten får användas för att skapa karaktärer som efterliknar de faktiska personerna som är involverade i sporten.

 

Fifa som e-sport

Den kanske viktigaste beteckningen av en sport är tävlingsaspekten, och med den ökade populariteten hos Fifa har den kompetitiva sidan också gynnats. E-sporter överlag har redan fått en plats inom sport betting som följd av att det blir mer tävlingsinriktat. Och fotbollsspel har alltid haft goda förutsättningar för att också bli en etablerad e-sport. Med de senaste årens upplagor har tävlingsfunktionerna utvecklats och blivit fler. Och att fler ägnar sig åt att tävla inom e-sport, har då bettingsajterna snappat upp, och konkurrensen ökar exponentiellt av att åskådare engagerar sig bettingmässigt. I och med att fifamästerskap drar till sig allt större publik, blir möjligheterna större för spelet att slå sig in i bettingvärlden bland de andra e-sporterna. Det finns över huvud taget fler möjligheter för fotbollsrelaterade spel, och snart är det inte omöjligt att turneringar inom Fifa, likt fotboll, blir en sport som spelas på dagligen.

 

Mer än bara visuell realism

Det är framför allt den visuella delen av Fifa 21 som understrukits av recensenter. Detta är något fifaspelare vant sig vid, då grafiken på spelarna och arenorna blir mer avancerad över tid. Men man har även utvecklat andra delar av spelet för att göra det mer realistiskt. Kommentatorernas förmåga att anpassa sig till den pågående matchen har bidragit till att främja upplevelsen, och ljudet från själva arenorna har också blivit mer dynamiskt. Det populära karriärsläget har blivit mer likt live-action film, och allt kring matchen börjat betonas mer. Detta gör att spelaren blir mer involverad i det som sker utanför planen, och får en djupare inblick i de faktorer som påverkar matchernas resultat. Som spelare får man också välja att själv ha inflytande över händelserna runt olika matcher, och på så sätt har Fifa 21 lyckats ge en mer övergripande simulering av sporten, i tillägg till de grafiska förbättringarna.

 

Hur Fifa 21 har blivit ett av de mest autentiska spelen på marknaden

  • Spelet har skaffat fler licenser från organisationer och spelare, för att kunna göra simuleringarna mer verklighetsbaserade
  • Grafiken har förbättrats och de visuella delarna skapar en mer realistisk känsla
  • Man har ökat tävlingsmöjligheterna, och gjort spelet bättre lämpat för e-sport
  • Spelet har utvecklat den delen av fotboll som inte rör själva spelandet av matcherna

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*