Vännen Alvaro Santos “-Alla trodde att han skulle bli en framtida landslagsspelare”

030915 Fotboll, Allsvenskan, Helsingborg - Malmö FF: Claudinei Dutra Rezende, Helsingborg får så när bollen förbi Mattias Asper i Malmö-målet © Bildbyrån - 27057 D

Han skulle bli HIFs stora stjärna men återvände till Brasilien utan att meddela någon. Idag är det 15 år sedan som, den då, 26-åriga mittfältaren Claudinei Resende sköts till döds på krogen Via Expressa i stadsdelen Vila Maravilhas, i Belo Horizonte.

Han kom som ett lån från den brasilianska klubben America MG i augusti 2003. En talangfull spelare, respekterad för sina fotbollskunskaper i hela Brasilien. Som ung spåddes han av många att bli brasiliansk landslagsspelare.

Men Claudinei hamnade tidigt i fel sällskap och betraktades som ett problembarn.

Innan han kom till HIF hade klubben valt att låna ut “Dinei” till det brasilianska topplaget Cruzeiro och mittfältaren gjorde succé. Men problemen vid sidan om gjorde att Resende fick lämna laget efter en handfull matcher.

Hans klubb, America, hoppades istället att han i samband med miljöombytet i Helsingborg skulle få en ny start på livet. Till en början gick det också väldigt bra för Resende i Sverige. Han kunde varken engelska eller svenska och hade förstås en del problem att kommunicera. Men humorn, och den glädje han spred, innebar att han smälte in bra i den övriga truppen och med välmåendet kom också framgångarna, på fotbollsplanen, tillbaka. Med Claudineis intåg fick man den stabilitet man saknat på mittfältet och han var, under sina fem matcher, en starkt bidragande orsak till klubbens poängskörd under höstsäsongen.

– Vi är mycket glada att ha knutit Claudinei till oss. Han är en viktig del i vårt lagbygge inför 2004, HIF:s, dåvarande, operative chef Kjell Jakobsson. 

Efter höstsäsongen valde Helsingborg att köpa loss hälften av Resende och ett tvåårskontrakt tecknades. Av problemen såg man inte mycket. Dessutom verkade mittfältaren anpassa sig allt mer till Sverige och verkade trivas i sin nya miljö. Men något hände och i månadsskiftet april-maj 2004 lämnade Claudinei Resende, tillsammans med sin flickvän, Sverige. Helt oväntat och utan att meddela någon. Sannolikt övertalad av kamraterna i Brasilien. Under tiden i HIF fick han nämligen, i brist på språkkunskaper, hjälp med det mesta så som kontakt med myndigheter, biljettbeställningar osv

Även om HIF, till viss del, blev tagna på sängen så fanns där indikationer på att mittfältarens hemlängtan hade ökat under våren. Redan innan klubbens läger, på La Manga, inför säsongen så hade Claudinei antytt att han börjat vantrivas och helst ville återvända till hemlandet. Men HIF, som lagt stora resurser på att få mittfältaren att trivas, var inte beredda att släppa en spelare som man precis köpt 50% i för, på den tiden, stora pengar.

Claudinei Resende (till vänster) tillsammans med en annan Brasilianare från säsongen 2003 – Tiago Pereira.
© Bildbyrån

Väl tillbaka i Brasilien blev det en del matcher i sin moderklubb América i Brasiliens andradivision. Detta trots att han stod under kontrakt med HIF, över säsongen 2005, och därmed inte tillåten att spela fotboll i någon annan klubb. Affären blev ju inte bättre av att HIF  finansierat övergången med hjälp av miljonbelopp från ett riskbolag. Pengar som man nu helt riskerade att förlora. När América fick höra vad som hänt erbjöds Helsingborg omgående två spelare som kompensation, men Helsingborg tackade nej. För Brasilianska klubbar är Europa den stora exportmarknaden och denna typen av historier skulle svärta ner klubbens rykte och därmed svårigheter att slussa vidare framtida spelare.

För Dinei skulle återkomsten, och den mer hemtama miljön, åter få fart på karriären i hemlandet.  I en radiointervju berättade han att han haft sina chanser inom fotbollen, men inte tagit dem. Nu skulle han verkligen satsa, sa han. Men hans kriminella vänner hade väntat in honom och mittfältaren föll, rätt omgående, in i gamla vanor och började missköta sig vid sidan om planen.

Den 6:e November samma år befann sig Claudinei på krogen Via Expressa i stadsdelen Vila Maravilhas, i Belo Horizonte hans kompisar hamnade i luven på ett annat gäng och ett bråk uppstod. Dansstället hade redan tidigare pga oroligheter stängts av stadens myndigheter men det hindrade tydligen inte ägarna för att ändå ha öppet. Enligt uppgifter till polisen började en 17-årig ökänd kriminell plötsligt att skjuta och det andra gänget svarade genom att skjuta tillbaka. Ett halvdussin personer skottskadades, men bara Claudinei, som sköts i huvudet, blev allvarligt skadad. Så illa skadad att han senare skulle avlida

Några dagar senare begravdes Claudinei på en katolsk kyrkogård i förortskommunen Mario Campos, två mil utanför Belo Horizonte. Hundratals människor samlades för att sörja att ännu ett liv hade släckts för tidigt. Claudinei Resende flydde från sitt livs chans, i Helsingborg, valde fel vänner och blev ett offer för kriminaliteten som, i årtionde, härjat i Brasilien.

Chocken bland HIFs supportrar, och klubbkamrater till Dinei, var givetvis stor. Det framkom även att mittfältaren lämnat efter sig sonen Marlon Augosto som vid tillfället endast var sju månader gammal.  Till förmån för Dineis efterlevande startade HIFs supporterförening Kärnan en insamling som hette “Claudinei i våra hjärtan” där en av initiativtagarna var den dåvarande ordföranden, Magnus Arlemon.

Vad minns du av hela händelsen?

-Som jag minns det, utan några anteckningar eller eftersökningar så var supportrarna måttligt roade av faktumet att Claudinei lämnade klubben och drog till Brasilien utan, vad jag förstår det som, någon förvarning till klubben. Supporterforumen fylldes med inlägg om att han likväl kunde stanna där och liknande. När sen beskedet kom att Resende skjutits till döds vid ett besök på någon nattklubb av en förlupen kula märktes det därför inte av någon vidare chock bland supportrarna. Internet tuffingar tyckte väl att han gott kunde ha det osv. Dylika forumtrender valde jag att helt bortse ifrån och delade istället informationen om hans lille son. Snabbt upprättades kontakt med HIFs brasilientolk Christer Segerström. Christer hade tillsammans med sin brasilienfödda hustru tagit emot och stöttat spelare som kommit till HIF och hjälpt dem komma till rätta och lära sig språket.

I den situation som uppstod hade jag och Christer en nära kontakt under en tid. Han beskrev hur Alvaro Santos bott hos dem tidigare och hur det varit med Resende. Christers uppfattning var att Claudinei likt många andra unga män i brasilien haft det svårt att hålla sig borta från miljöer som innefattade våld och brottslighet, men att han ansåg att Claudinei var en av de bra killar som lyckats.  Christer var också den som höll kontakten med Claudineis familj i Brasilien. Christer påtalade att det skulle bli svårt för Claudineis unga efterlämnade familj och jag föreslog att vi skulle göra en insamling.

Hur gick det med insamlingen som även omfattade en auktion av en matchtröja som burits av Claudinei Resende under tiden i Helsingborg?

-Insamlingen gick via ett speciellt bankgiro och jag misstänker att Kärnan fortfarande har tillgång till historiken där, men som jag minns det handlade det om ett stort antal insättningar/ donationer runt hundralappen. Av ren nyfikenhet höll jag lite koll och kan konstatera att såväl spelare som ledning i HIF deltog med lite större summor. Mitt minne kan svika men hemsidan följde upp och publicerade summor efterhand och när jag tillsammans med Christer satte någon typ av deadline. Kan ha varit utifrån att han och frun skulle resa till Brasilien och överlämna pengarna alternativt att Claudineis familj kom till Sverige… Tror det var Christer som åkte.. i alla fall vill jag minnas att det handlade om kring 10 000kr men, återigen, är jag osäker.

Hur reagerade familjen på er insats?

-Jag fick bara reaktionerna beskrivna av Christer som väldigt känslosamma. Christer hade med sig listor med hälsningarna från forumet och hade tagit tid att översätta dessa åt sonens mamma. Som jag förstod det skulle merparten av pengarna sättas in och användas för grabbens skolgång.

Foto: Bjarki Tordarson
Den förre anfallsstjärnan Alvaro Santos var en av de spelare som stod Dinei närmst     Foto: Bjarki Tordarson

En av de HIFare som kommit Dinei närmst är HIFs nuvarande U19-tränare Alvaro Santos. De var landsmän, hade känt varandra i tio år, och delade bla rum på Americas internat. När jag träffar Alvaro så har det gått nästan 15 år sedan mordet på Claudinei men vår förre anfallsstjärna minns ändå det som igår:

– Han var en väldigt bra människa men han tyckte inte om sig själv. Tog inte hand om sig utanför planen utan slösade bort sin enorma talang

Hur menar du då?

– Han festade och drack en del alkohol. Inte några jättemängder men i kombination med att han led av epilepsi gjorde att han hade svårt att återhämta sig från sina anfall och kunde utebli under flera dagar från träningar osv. Hade han bara skött sig så hade han, med sin fysik, kunnat spela match varje dag. Vi var många som talade med honom om detta och försökte få honom att förstå att det inte skulle hålla i längden.

– Han hamnade i fel sällskap – med kriminella. Och många visste att något skulle hända honom. Han fick chansen i Cruizero och började tjäna bra med pengar och det fick hans gamla vänner att ta kontakt med honom. Självförtroendet han hade på planen saknades utanför den och han tvivlade på sin förmåga. Han dominerade dock även i Cruizero men där var stränga regler för hur man skulle sköta sig även utanför planen. När han kunde utebli, pga sin sjukdom i kombination med festandet, så fick klubben nog och han fick lämna

Hur skulle du beskriva Claudinei som spelare?

– Ett fysiskt geni. Tekniskt, mentalt stark och väldigt klok på planen. Jag spelade med honom under fyra säsonger i America och jag kan inte minnas att vi förlorade en enda match med honom på planen. Han hade allt och styrde vårt mittfält tillsammans med Gilberto Silva som sedermera skulle hamna i Arsenal och landslaget. Men Dinei var ännu bättre, och mer komplett, än Silva och alla trodde att han skulle bli en framtida landslagsspelare.

Som vän?

– Han var två år äldre än mig men vi spelade tillsammans under flera år. Han var snäll, lugn och omtänksam. Dinei kom från väldigt fattiga förhållande och hade inga ovänner utan omtyckt av alla som kom i kontakt med honom. En väldigt enkel människa som var lätt att tycka om

Under sin korta tid i HIF noterades Claudinei “Dinei” Resende för nio matcher i den röda tröjan. Brassen beskrevs som en tvåvägsspelade mittfältare och efter en fin höstsäsong så var han tänkt att bilda mittfältslås, med Eldin Karisik, under den kommande Allsvenska säsongen. Det blev dock bara fyra matcher, under våren 2004, innan 26-åringen satte sig på planet hem till Brasilien och gick ett tragiskt öde till mötes…

Källa: Aftonbladet och HD

AOH drivs, sedan 2009, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du alltid swisha en slant till 0703890866. Tack!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*