Vackert väder och vackert mål

Foto: Bjarki Tordarson
Ardian Gashi blev omåttligt populär under sina år i klubben Foto: Bjarki Tordarson

Halmstad BK – Helsingborgs IF 0-1 (0-0)
Publik: 8834
Örjans Vall, Halmstad

Det var verkligen badväder i Halmstad ikväll. Örjans Vall som vanligen är vacker badade i sol. Det gjorde att det var en väldigt välbesökt match.

På förhand handlade mycket om May Mahlangus hälsena och hur HIF skulle tackla den situationen som uppstått. Som väntat blev det Atta som tog Mays plats. På läktarplats var matchen avgjord redan på förhand och i vanlig ordning lät det som om HIF hade hemmaplan.

HBK startade väldigt mycket framåt och pressade högt och i början var det hallänningarna som hade det mesta av spelet. Det annars så stabila HIF försvaret agerade en smula virrigt.

Det dröjde till 9e minuten innan HIF började komma framåt på allvar, då var det Lindstöm som tog skott men en HBK back täckte ut till hörna. I efterspelet till den fick Atta bollen och var nära att slå bollen i mål men målvakten fick ut ett ben och räddade.

I den 18e minuten drog Atta på sig ett gult kort när han drog ner en framrusande HBKare och stoppade en kontring.

Det var en tuff och tät inledning på matchen med mycket avblåsningar som visade en domarnivå som var något ojämn. HIF arbetade sig in i matchen och i 24e minuten hade Smárason en farlig frispark från ca. 30 meter där målvakten fick sträcka ut för att rädda.

HBK var vassa framåt och hittade enkla passningsvägar och i den 28e minuten var det nära att ett missförstånd i backlinjen friställt en HBKare men Hanstveit var snabbt nere och täckte ut till hörna. En hörna som Pär Hansson styrde på en HBKare till inspark.

I en HBK upptakt i 32a minuten snappade Accam åt sig bollen och visade sin snabbhet, men när han kom till straffområdet hade han tre HBKare mot sig och det blev för svårt.

I 40e minuten slog Accam en passning som sånär nådde Simovic men en HBKback slog den till hörna, vilket blev till en dubbelhörna men trots att Atta var högst på den andra så lyckades man inte spräcka nollan.

Det var en tuff första halvlek där HIF fick kämpa sig in i matchen. Halmstad stod upp bra och visade att man är bättre än sin position i tabellen. Accam och Lindström gjorde det bra framåt på sina kanter men HBK kom fram lite väl enkelt och Pär Hansson fick visa att han är Sveriges bästa målvakt. Oavgjort var inte på något sätt ett dåligt resultat även om jag gärna hade sett lite mål.

Andra halvlek startade med en större HIFpress och i den 49e minuten blev Accam nersparkad av Selakovic som varnades, men tyvärr kunde HBK enkelt nicka undan.
Men så small det i den 50e minuten när Gashi fick på en praktträff och via stolpen från dryga 30meter slår han in bollen framför HIF klacken. Vilket fick dem att skandera “Di röe gör mål! DI röe gör mål! Allt är som vanligt, di röe gör mål!” Synd a

Det ledde till en HBK press som mynnade ut i en hörna som HBK slog i överliggaren. Pressen höll i sig när HIF spelade säkert, men i den 55e minuten gjorde Accam livet surt för sin back ännu en gång och i kampen i straffområdet när HBKaren slagit bort bollen tog han tag och drog ner Accam och vilket i mina ögon borde varit en klockren straff men domare Strömbergsson friade.

Lindström ett skott som tog i ribban och studsade rakt upp men målvakten kunde tämligen enkelt ta plocka bollen när den damp ner även om Simovic var där och störde.

66e minuten hade Simovic läge att servera Lindtröm ett friläge men han höll inne passningen lite för länge så Lindström var offside när passet väl kom.

I 68e minuten drällde Sadiku med bollen vid egen kortlinje och en HBKare kunde sno bollen och spela in den framför mål men som tur var slogs avslutet över.

Ett par minuter där efter gjorde HIF sitt första byte och tog ut Smárason till förmån för Álvaro, islänningen hade haft en tuff match. Direkt visade Santos sin styrka i kroppen när han tämligen enkelt höll bort en HBKare.

I den 73e minuten i ett HIF anfall slås bollen tvärs genom straffområdet och landar hos Lindström som drar till direkt men målvakten räddar till hörna. Lindström hade målvittring!

Efter Santos inträde i matchen fick HIF en bättre press på Halmstad. Han kunde hålla i bollen och hålla ifrån sig motståndarna och han visar varför han är en given spelare i truppen. Han är inte snabbast på plan men styrkan i kroppen gör honom till en spelare som kan ändra en matchbild. Dock blev han varnad i 91a minuten i kamp mot en HBKare, något orättvist då HBKaren klättrat på honom precis innan och sen ramlade.

I 81a minuten blev Atta nerdragen precis i kanten till straffområdet på HIFs högerkant. Men Hanstveit slog ut bollen i publiken.

I slutet på matchen låg HIF på och i 89 minuten hade Lindström ett skott som var på väg fupp i det bortre krysset och det var värt mer än den hörna som målvakten lyckades rädda den till.

På tilläggstid hade HBK flera farliga lägen när de pressade ner HIF i straffområdet. Men efter en kämpa insats vann HIF fullt rättvist.

Startelvan: Hansson – Kraft, Larsson, Sadiku, Hanstveit – Lindström, Gashi, Atta, Accam – Smárason (70), Simovic

Avbytare: D Andersson, Lindgren, Baffo, Nordmark, Santos (70), E Andersson, Svensson

Varningar: Atta, Santos

Mål: Gashi

Björn Velander BBL

2 kommentarer

  1. Tyvärr startar HIF åter i ett lågt tempo och får inte alls ut vad laget är kapabelt till. Men efter paus är det ett delvis nytt lag som visar initiativ och bättre rörelse. Vinsten var rättvis och jag gladdes åt Lindströms andra halvlek liksom Gashis totala insats och Hansson viktiga räddningar. Smararson ska ha tid på sig men visade inte mycket idag, borde tagit mer offensiva löpningar och inte försvunnit i skuggan som han gjorde. Atta är ingen hit på innermittfältet annat än i det rent defensiva arbetet. Behöver bli en mer konstruktiv spelare där och kanske kommer mer till sin rätt i bortamötet mot IFK.

  2. Bra summering men hade också varit intressant att få en kommentar från Roar varför HIF släpper initiativet efter sitt ledningsmål, och det har hänt flera ggr senaste tiden – visst, är det HBK som måste chansa framåt efter kommit i underläge och HIF kan sjunka en bit för att lura på kontringar (som Accam gjorde några ggr). Men man kan ju inte heller som i går helt släppa över “matchbollen” så att säga till HBK utan fortsatt rulla boll inom laget och låtit dom jaga sig trötta som säkert fallet var på somriga Örjans vall…

    Gashi outstanding och då inte bara för målet utan höll ihop laget, Peter & Lorent säkerheten bakåt (även om Lorent var lite nonchalant en gång & Peter ute på utflykt några ggr) samt båda yttrarna pigga – men båda topparna såg man inte mycket av förutom frisparken från Smarason & Simovic otaliga bolltapp, så ska vi säga inkörningsproblem? Dessvärre Emil inte lika bra som tidigare men hade en tuffare kant att möta än Erlend på sin…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*