Tio Goda Ting! – Defensiva fasta situationer

Här är så del tre i min lista vad jag vill se HIF förändra. Lite som en sen önskelista från HIF-tomten (ifall han finns). Förra avsnittet handlade om vår dåliga utdelning på offensiva fasta situationer. Tyvärr är vi ungefär lika obra (det tar emot i hjärtat att såga så tidigt i texten) på att försvara oss mot hörnor, frisparkar och offensiva inkast.

De senaste åren har bjudit på många tillfällen då motståndare, som knappt fått till ett anfall med fyra passningar i, ändå vinner eller spelar oavgjort mot oss. Tänk matchen när Hasse Berggren knoppade in kvitteringen för Gefle i slutminuterna förra året. Man kan ha otur enstaka gånger, men det här händer alldeles för ofta. HIF är knappast känt för sin ramstarka defensiv och det gäller i mina ögon särskilt fasta situationer där vi är direkt svaga.

Det är egentligen ironiskt. Vi spelade kanske den vackraste fotbollen i allsvenskan förra året, men var ändå ganska långt ifrån Kalmar när allt var över.  Vackrast, men knappast bäst fotboll med andra ord.  Så är det och så kommer det att förbli , så länge vi agerar taffligt på de defensiva fasta situationerna. Får vi inte ordning på vårt försvarsspel kommer vi att förlora alldeles för många poäng över en serie och göra det svårt, om än inte omöjligt, att vinna SM-Guld. Jag är inte säker på att det skulle räcka ens om vi spelat ett bländande passningsspel som påmint om Barcelona eller Arsenal i sina bästa stunder. HIF är vassa framåt och, tyvärr, vidöppna bakåt.

Att bara sitta här och beklaga sig  gör ingen nytta, men jag vill ändå tro att själva insikten om att fasta situationer är ett problem kan vara ett första steg mot en förbättring. Har HIF den insikten? Håller man med om att fasta situationer är en svaghet? Jag är inte säker på det. De träningsrapporter som hjältarna på kvadraten2009 förser oss med visar att Bosse fokuserar hårt på kvalitet i passningsspelet och knappt alls på samspel i defensiv eller fasta situationer. Nu sitter jag i Stockholm och ser knappast varje träning, så det är möjligt att man tränar mer på dessa områden än jag fått intryck av. Men ändå, faktum kvarstår: Fasta situationer (offensiva som defensiva) har varit en svaghet under flera år. Därför är jag övertygad om att det finns många sköna poäng att hämta om de fasta situationerna fick mer tid och kanske också prioriterades mer av lagledningen.

Hjälper det om man ber snällt? Pretty pretty please, with a cherry on top?

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*