Timossi till Bayern – en bra lösning för samtliga?

170810 Helsingborgs Alex Timossi Andersson deppar under fotbollsmatchen i Superettan mellan Helsingborg och Åtvidaberg den 10 augusti 2017 i Helsingborg. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN / kod LT / 35348

Tidigare idag kunde HD avslöja att HIFs superlöfte, Alex Timossi Andersson, är klar för Bayern Munchen. Dock stannar anfallaren i Helsingborg även kommande säsongen och HIF får en ersättning i mångmiljonklassen.

Att Alex Timossi Andersson är en riktigt guldklimp, för HIF och svensk fotboll, står klart sen ett bra tag tillbaka. 16-åringen har redan provspelet med klubbar som Manchester United och Bayern. Tillhör Sveriges U17-landslag och dessutom är han en av de mer framträdande spelarna i årets upplaga av HIF och redan visat att han håller för spel på Superettan nivå.

Nu skall det då alltså vara klart att Timossi skriver på för den tyska mästarklubben och, i samråd med klubbarna, får fortsätta sin utveckling i Sverige. Bra eller dåligt?

I mina ögon så tycker jag att HIF agerar föredömligt i denna affären och försöker se till det bästa för såväl spelare som för den egna klubben. HD sammanfattar affären väldigt bra när man skriver

”Den tyska storklubben ska enligt uppgiftslämnare ha en noga utarbetad utvecklingsplan för Alex Timossi Andersson vilket bland annat innebär att talangen ska fortsätta spela i moderklubben kommande säsong. Bayern ser gärna att spelaren får mer seniorfotboll i benen innan flytten. Planen gäller oavsett om HIF spelar i allsvenskan eller superettan. Övergångssumman som diskuteras är över förväntan för en 16-åring som precis hunnit etablera sig A-laget. Dessutom innehåller överenskommelsen mellan klubbarna en trappstegsmodell där utdelningen för HIF kan bli större beroende på hur spelaren utvecklas.

För spelaren själv så blir det ”lagom steg” att ta där han får utvecklas i egen takt och i en miljö där han har såväl vänner som familj runt omkring sig. Det kan inte vara lätt att vara 16 år och plötsligt lämna allt och bege sig ut i Europa för spel, i något av ungdomslagen, tillhörande en världsklubb. Tar nu HIF steget upp, redan i år, får dessutom Timossi spela fotboll på högsta nivå, i Sverige, och kan förbereda sig något bättre för vad som komma skall. För HIFs del innebär det också att man får slut på spekulationerna kring talangen och har säkrat upp hans tjänster även 2018 – oavsett om man spelar i Superettan eller i Allsvenskan. Något säger mig dessutom, med hänsyn till spelarens ålder, att om HIF inte skulle ta klivet upp förrän nästa år så kan vi kanske få ”låna” anfallaren även under vårt först år i Allsvenskan. Det borde nämligen locka tyskarna mer med Allsvensk spel än att Timossi får utvecklas i deras U23-lag.

Så kommer vi då till ekonomin, som samtliga säkerligen är medvetna om, inte är den bästa hos HIF. Här blir vi, enligt HD,  garanterade ett rejält belopp samtidigt som anfallarens framtida prestationer kan medföra att ytterligare pengar trillar in på kontot under en lång tid framöver. Med andra ord så ligger det i allas intresse att Timossi fortsätter utvecklas över tid. Samtidigt får HIF pengar på bordet redan nu och  kan, på så sätt, säkra upp att denna affären inte blir i klass med Jordan Larssons övergång till NEC där klubben, i det närmsta, blev lottlösa. I Jordan fallet kunde ju HIF fått in en rejäl hacka om de sportsliga resultaten varit på vår sida. Spel, med framgång, i Allsvenskan och med anfallarens spel med U21-landslaget hade inneburit att en övergång till en större klubb än NEC gett HIF en rejäl summa på kontot – trots att Larsson själv skulle ha 50%. Risken med att Timossi stannat i HIF, och klubben misslyckats sportsligt, hade gett oss en betydligt sämre sits i framtiden och vi hade tvingats sälja av talangen för en spottstyver. Men självklart hade det kunnat bli motsatt effekt också dvs snabbare utveckling för både HIF och Timossi hade inneburit större intresse från andra klubbar och mer pengar i slutändan.

I min värld tycker jag att styrelsen agerar föredömligt och behåller ett grymt framtidslöfte samtidigt som man fyller på den tomma kassakistan. Och att få följa Timossis utveckling, från första parkett, även kommande säsong  skall bli oerhört spännande och väl värt ett förnyat årskort även 2018

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*