Thörn: Truppanalys: Anfallare. “En av HIF:s mest spännande spelare inför detta år”

Timossi och Hurken firar Foto: Johan Lilja

Truppbygget inför 2021 är i full gång och vi fortsätter givetvis med vår uppskattade analys av Truppen. Denna gång är det dags för den slutgiltiga delen: Anfallet.

 

The Immovable object:

Alhaji Gero, 27 år

Kontrakt: över 2021.

Mycket kan sägas om Alhaji Gero, han är i mångt och mycket din perfekta targetspelare. Han är lång, bra på huvudet och stark. Det finns dock en rad områden som gör att Alhaji Gero någonstans faller i värde. Han är inte teknisk, hans spelintelligens är inte alltid den bästa och hans avslutsförmåga har många gånger visat sig vara alldeles för dålig. Jag kan tycka att Alhaji borde fått fler chanser förra året. Inte för att jag tror att Alhaji Gero hade gjort många mål, utan för att jag tycker att Mellberg borde insett att när Al-Hamlawi gick sönder var man något på spåren när man hade en target-spelare bredvid Anthony Van Den Hurk. Alhaji Gero är en bra anfallare för superettan och jag tror mycket väl att han göra ett par baljor detta året. Problemet för Alhaji är att klubben inte riktigt ser värdet i honom, varken på planen eller utanför. Hans kontraktstid talar dessutom emot honom. Det finns ingen anledning för HIF att spela honom regelbundet då man antagligen inte vill förlänga med Alhaji om man har planer att gå upp till Allsvenskan direkt, och varför spela en spelare som man inte kan tjäna pengar på? Alhaji Gero kommer antagligen få ställa sig in på att agera rotationsspelare detta året.

Spelar i HIF 2021 med: 80% chans.

 

Louder than bombs:

Assad Al-Hamlawi, 20 år.

Kontrakt över: 2023.

Här har HIF något riktigt, riktigt bra på gång. Assad Al-Hamlawi är en så komplett anfallare som man sällan ser i hans ålder. Han har en bra storlek, bra spänst, bra målsinne, fina fötter, god teknik och också ganska stark. Hans tillslag påminner mig om Alexander Gerndt, det där närmast obesvärade och med en enkelhet. Det finns dock ett probelem som gör att jag blir lite orolig för hans utveckling: Skadorna. Assad Al-Hamlawi har haft många långa skadeperioder i sin hittils unga karriär. För en ung spelare som Assad, med hans potential, med hans skicklighet önskar jag verkligen att han får hålla sig fri från fler skador för Al-Hamlawi kan gå riktigt långt om allting studsar rätt för honom. Med Anthony Van Den Hurk redan i truppen glömmer många bort Al-Hamlawi och jag tror helt ärligt att det här kan bli Assads år. Han är helt enkelt så pass duktig att han kan bli en riktigt, riktigt bra Anfallare i Superettan nästa år. Utvecklingsmässigt finns det mycket gott att säga om Assad, om han får hålla sig frisk. Kanske en av HIF:s mest spännande spelare inför detta år.

Spelar i HIF 2021 med: 95% chans.

200505 Assad Al Hamlawi under en fotbollsträning med Helsingborg den 5 maj 2020 i Helsingborg.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92492

Finding Neverland:

Rasmus Jönsson, 30 år

Kontrakt: Över 2023

Tyvärr är det nog dags för det flesta att inse att Rasmus Jönssons riktiga storhetstid i HIF är över. Jag tror nog inte vi får se den där smale, slanka grabben från Viken skratta och studsa fram medan han gör över 10 mål på en säsong. Däremot har Rasmus fortfarande en plats i HIF. Han är fortfarande lite vek i fysiska dueller men det spelar desto mindre roll. Han kommer helt enkelt så pass långt på sin spelintelligens och avslutsförmåga. Många gånger förra året användes han på helt fel sätt. Han användes som Central Mittfältare, som Ytter och som spetsanfallare. Rasmus bästa roll är helt enkelt att ligga lite bakom sin anfallspartner, i ytan mellan motståndarlagets mittfält och försvarslinje och med mycket boll. Då kan Rasmus lätt fortfarande vara en av HIF:s Viktigaste spelare detta år. Inte bara för sitt poängskapande, utan också för sin karaktär och vad han betyder för HIF:s nygamla identitet under Jörgen Lennartsson. Skrev på nytt kontrakt över 2023 inför detta året och klubben tror fortfarande mycket på honom som bryggan mellan det gamla och det nya och det tror jag är helt rätt. Det som talar för Rasmus detta året är att han under sin tid i HIF (Den här gången) aldrig haft en rutinerad tränare som vunnit något, det får han i Jörgen Lennartsson. Är Jörgen den tränaren som får igång honom igen?

Spelar i HIF 2021 med: 99% chans.

 

The Million Dollar Man:

Anthony Van Den Hurk, 27 år.

Kontrakt: Över 2022.

Anthony Van Den Hurk är den Anfallare i HIF som är mest komplett sedan Alfred Finnbogason. Han är hyfsat snabb, teknisk, bra på huvudet trots sina blott 180 centimeter, stark och har en förmåga att göra spelarna runt honom bättre genom att skapa yta. Spelar Van Den Hurk i Superettan för HIF nästa år är han utan tvekan den bästa Anfallaren där, och kanske också på ett par år. Problemet för HIF är just det dock, Van Den Hurk är för bra för Superettan, något som Anthony också är fullt medveten om. Men han sitter på ett hyfsat långt kontrakt och bollen ligger hos HIF som jag förövrigt tycker tänker helt rätt om man ska tolka Sportchef Granqvist rätt: Vi tänker inte acceptera några skambud på honom. Då finns det bara utlandet och ett fåtal klubbar kvar som har möjlighet att värva. Dessutom måste du värdera in alla ekonomiska Tveksamheter som pandemin åverkar på Svenska klubbar. Anthony Van Den Hurk med familj ska enligt uppgift dessutom trivas väldigt bra i Helsingborg. I Svensk fotboll som har en kultur av att vara välutbildade försvarsmässigt och ofta utifrån ett kollektivistiskt tänk kommer du väldigt långt bara på att ha en väldigt bra Anfallare, och Van Den Hurk kan mycket väl vara en av de enskilt viktigaste spelarna i ett Allsvenskt återtåg om HIF inte är nöjda med buden man får, för det kommer komma bud på Van Den Hurk.

Spelar i HIF 2021 med: 25% Chans.

 

The Young Duckling:

Alex Timossi, 19 år.

Kontrakt: (Lån) Utgående.

Alex Timossi har fortfarande inte gett besked om hur han vill göra. I dagarna värvade HIF Dennis Olsson från Eskilsminne som spelar på högerytter-positionen Timossi spelade under stora delar detta året. Sportchef Granqvist kommenterade då Timossis besked om att inte ge något beslut riktigt än med att man hellre satsar på spelare som verkligen vill spela här. Det går inte att undgå att Alex Timossi underpresterade förra året. Han borde helt enkelt gjort fler poäng. Med det sagt var han långt ifrån den ende som underpresterade offensivt. Dessutom så glimtade Timossi till flera gånger om under året. Timossi kommer högst antagligen att bli en väldigt bra fotbollsspelare i framtiden. Han är teknisk, snabb och med en fin avslutsförmåga. Han har dock problem med det fysiska spelet, men då han ännu bara fyllt 19 år har jag inga tvivel om att det går att förändra på. Det finns fortfarande en plats för Timossi i HIF nästa år, men antagligen inte då som Ytter utan som anfallare. En roll som han med sin snabbhet defintivt kan leverera i om han vill vara här.

Spelar i HIF 2021 med: 15% chans.

200222 Helsingborgs Noel Mbo och Max Svensson jublar efter 2-0 under en träningsmatch i fotboll mellan Helsingborg och Liepaja den 22 februari 2020 i Larnaca.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92454

On the doorstep:

Noel Mbo, 21 år.

Kontrakt: Över 2021.

Det här är Noels absoluta sista chans och jag hoppas att han tar den. Han är stark, men inte överdrivet snabb. Han är inte särskilt teknisk och inte heller någon avsluts-fantast. Däremot har han fått väldigt få chanser under sin tid här. På träningarna känns det som att han ibland har blivit lite för oanvänd i en roll som kan suga till sig boll och sedan fördela, för den egenskapen besitter han verkligen. Samtidigt känns han ibland oengagerad och med för lite vilja för att kunna spela till sig en startplats. Att få spela mot Superettan-försvarare istället för Allsvenska sådana kan dock göra honom gott. Hans ålder talar fortfarande för honom då det fortfarande finns en chans att utvecklas, tyvärr har han relativt kort tid på sitt kontrakt för att det ska ske några stordåd, i alla fall inte i HIF. Jag tycker att han borde få fler chanser än vad han har fått, men han måste också leverera när han får dessa chanser annars är nog risken för honom själv att han försvinner från fotbollskartan fullständigt.

Spelar i HIF 2021 med: 90% chans.

 

Avslutande diskussion:

Anfallskompositionen är ganska avgörande på om Anthony Van Den Hurk lämnar eller inte, i övrigt finns det helt enkelt för många frågetecken kring alla de andra. Den är helt enkelt “okej” men inte tillräckligt bra för ett Allsvenskt återtåg. Då måste man helt enkelt värva in någon ny, ett problem som jag säkert tror att Andreas Granqvist vill undvika eftersom han verkar vilja lappa igen luckorna snarare än att skapa nya. Med det sagt är unge Assad Al-Hamlawi något att hoppas på och ser faktiskt riktigt spännande ut om han får hålla sig fri från skador. Återväxten bakom honom ser lite tveksam ut. Anfallskompositionen är ingen katastrof, men den kommer behöva att adresseras inför 2022, speciellt då man har planer på att gå upp direkt.  

 

Min Twitter: AnthonyThrn

AOH drivs, i stor utsträckning, på ideéll basis. Vill du ge oss en applåd kan du swisha en slant till 0703890866. Tack!

 

 

 

 

 

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*