Ta ert ansvar nu SvFF/SEF!

Det är dags för ytterligare en tangenttango signerad Ymer. Men jag vill ge er en liten heads-up först; Är det så att ni inte vill läsa om undertecknads missnöje mot det förbund som styr och ställer i den än så länge största sporten i Sverige, då kan ni sluta läsa nu. Är det så att ni bryr er om sporten, vill engagera er och är intresserade av mina åsikter, here it goes!

Vad är ambitionerna på förbundet? Och framför allt; Vad är planen för svensk fotboll? Två enkla frågor som jag skulle vilja få ett svar på. Och när jag menar svar, så menar jag s v a r! Inte det vanliga lull-lullet som hävs ut ur förbundet med jämna mellanrum då de får kritik eller blir pressade.

Vad grundar jag mitt missnöje på?
Jo, denna ständiga misshandel av produkten Svensk Elitfotboll, denna ständiga misshandel av de som faktiskt brinner för den och (enligt min mening) bryr sig mer om den än vad företrädarna och de ansvariga gör!

ymer13
Jag är missnöjd och vill förändra, vill du?

* För det första; Denna inkonsekvens gällande matchprogram, speltider och spelschema.
– Om man nu vill sälja sin produkt till random tv-kanal. Varför då inte för det första, kräva högre ersättning, och för det andra, villkora sändningstider så det gagnar köparen av slutprodukten? Det är inte allt för sällan som vi till och med kan höra kommentatorerna på tv-sändningen ondgöra sig över att det är alldeles för glest på arenorna under sändning.

* För det andra; Denna förlöjligande av sporten i samband med balkongmattornas intågande. Här byggs det nya, moderna, arenor för miljarder. Och så lurar de i omgivningen att de inte kan odla gräs (en växt som funnits i Sverige sedan istiden försvann) och slänger nonchalant in en grön balkongmatta. Och inte ett dugg bryr sig vederbörande att det förändrar, och i mina ögon; förstör fotbollen. Men eftersom arenan i grund och botten egentligen inte är en fotbollsarena, utan en “multi-arena”, som var enda anledningen till att lån från kommuner beviljades, så struntar man i att det faktiskt var fotbollen som fick göra avkall. Men en ny fin arena har man ju…

Dessutom är det ju snart en hel generation av unga spelare som går förlorade i balkongmattevärlden och faktiskt blir överraskade då det på vissa ställen faktiskt fortfarande  luktar gräs på fotbollsplanerna!

Nej, det kan inte vara ett ambitiöst sätt att driva den svenska fotbollen framåt, eller hur?

* För det tredje; Anpassa säsongen efter hur övriga europa spelar, om det nu är så viktigt för svenska lag att ta del av europa-cuperna! I en tid som vill kallas modern. I en tid då faktiskt klimatet förändras till det varmare i landet, är det väl hög tid att lägga om säsongerna till höst/vår nu? Och det är inte bara en anpassning till speltid som är relevant, utan också det faktum att de svenska elitklubbarna kan få lite bättre planering på sina trupper, istället för som nu, bli sönderköpta utan möjlighet att fylla på igen.

Eller förresten…fylla på trupperna? Det går ju tydligen ändå (läs nästa punkt)

* För det fjärde; Vad är det för regler som egentligen gäller då handlar om transfer? Det svenska transferfönstret stängdes för ett par veckor sedan, trots detta får en elitklubb “dispens” för att fylla på truppen med fler spelare, kontraktslösa eller inte, det är ju knappast konsekvent eller ens rättvist?

* För det femte; Skippa idén med “Allsvenska”. Det går inte spela fotboll med de rätta förutsättningarna i hela landet. (Läs punkt tre). Och har man inte de förutsättningarna ska man inte få “dispens” att ställa upp, bara för att någon tycker det är charmigt att hela Sverige har möjlighet att få ett lag i den högsta serien. (Vilket de ändå inte har). Det är inte bara fotbollen som blir lidande av dessa mindre klubbar, utan även FOTBOLLEN blir lidande!

Att “jo-jo-lagen” åker upp och ner i Allsvenskan höjer knappast klassen på svensk fotboll. Ta bort sex lag från serien, okej, fyra då, och ni ska se att det genast blir roligare att titta på, vilket lockar mer publik, vilket genererar mer pengar, vilket höjer statusen på ligan, vilket lockar bättre spelare, vilket höjer statusen ännu mer. vilket… Ja, ni fattar. Spiralen går uppåt, i stället för som nu, ständigt neråt…

– Mellanspel – 
Och för eventuellt alla er läsare nu som reagerar och tänker i det tysta;

“-Ja men MDMF då?”
“Mot Den Moderna Fotbollen” – ett uttryck som är lika tunt och blaskigt som en Budweiser av den amerikanska sorten.

Vi ser hur många banderoller som helst på läktarna med denna bokstavskombination. På läktare med supportrar som samtidigt tycker det är helt ok att deras lag fått en ny arena och fotbollen spelas på balkongmattor. På läktare där samma supportrar står med sina mobiler i handen och tittar in de senaste resultaten i den engelska, spanska eller italienska ligan.

Vad betyder den bokstavskombinationen för dem? Hur mycket trovärdighet ger det i en “protest”?

Min egen åsikt är lika tydlig som glasklar; Jo, det är väl klart att fotbollen ska hänga med i tiden. Men grundförutsättningarna för sporten måste ju finnas kvar? (elva man, gräs, en boll etc). Jag kan till och med köpa att inkast fortfarande existerar, trots att det egentligen är förbjudet att ta med händerna, förutom för målvakterna, och att det trots allt varit mer givande att se spelarna -sparka in- istället för att kasta in. Men jag böjer mig för det, så länge fotbollen utvecklas på annat vis, och att grunden för sporten lever kvar!

– Mellanspel, slut –

* För det sjätte; Ställ lika krav på domarkårerna som det görs på spelarna! I allt för många tillfällen har vi, som följer fotbollen slaviskt, sett hur domarna är många gånger är totalt “offside” och inte på något vis ger sken av att de har spelförståelse. Många gånger är det dessutom totalt horribla domslut som påverkar utgången av matcherna. Det känns lite som att domarna på fotbollsplan är jämförbara med poliserna i samhället? De får göra sina misstag, rycka på axlarna och i samma stund hävda att de minsann är de som är ansvariga för att lagar och förordningar efterlevs och “övrigt” folk ska lita på ha förtroende för deras sätt att agera. Trots att de om och om igen gör misstag som får ödesdigra konsekvenser för en hel del andra mänskor.

* För det sjunde; Varför begära att svenska folket ska ta landslaget på allvar när inte ens förbundets förlängda arm (förbundskaptenen) tar den svenska fotbollen på allvar, och i sitt yrke utövar en slags nonchalans mot den inhemska fotbollen som saknar motstycke i jämförbara positioner?

Jag är bara “en simpel åskådare”, och ser naturligtvis inte helheten i hela landslagsmaskinen. Men att plocka ut en 38-åring från ett mittenlag i Allsvenskan, och i övrigt en hel del bänkvarmare från medelmåttiga europeiska ligor, det är för mig en gåta. Hade ett företag valt ut anställda efter samma premisser hade företagsledaren fått kicken på stående fot. Men det är ju en långsökt jämförelse då fotboll handlar mer om jordnära saker och inte alls har vinstintresse…

Publiken sviker landslaget, samtidigt som förbundskaptenen ytterligare sviker folket, vars landslag han har den stora äran att förvalta. Och sen skyller man (bl.a. i media) på att folket inte visar hängivenhet för sitt landslag? Guess why! Man behöver inte vara Einstein för att inse hur spelare känner sig som tar äran att klä sig i den gula tröjan på största allvar, och sedan blir totalt sänkta på ett och många vis av sin ledare. Djupt beklämmande att inse att ledaren för den största sporten och det största landslaget helt och totalt saknar ledaregenskaper.

***

Jag skulle säkerligen kunna få in ett par stycken punkter till här om hur jag ser på den svenska elitfotbollen idag, 2013, men jag stannar där, och tycker mig fått med de viktigaste punkterna trots allt.

Har jag fått mig med några läsare i mina åsikter? Återstår att se.
Har jag fått någon uppmärksamhet hos de som jag riktar kritiken mot? Troligtvis inte.
De lever i sin egen lilla värld och brottas med andra problem än vad vi på “gräsrotsnivå” gör gällande den sporten vi älskar.

Älskar –  men inte villkorslöst!

bbl_fredrik_ymer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 kommentarer

 1. I sann socialistisk anda traskar SvFF/SEF/kommunerna på. Alla ska få vara med. Arenor åt “alla”. Spelar ingen roll om det sabbar spelet i sig. Plast funkar ju jättebra.
  Snart kommer golbanorna att byggas till plast. För det går ju inte att sköta en golfbana med gräs i Sverige…

  Därför passar väl Hamren egentligen med sitt “utrota svensk fotboll-tänk” genom att påstå att man måste spela utomlands för att vara med i landslaget.
  Då slipper SvFF/SEF ta ett beslut om underlag eller framtida utveckling. Det får utländska ligor sköta åt oss.

  Snart slipper vi egen liga och vill man spela får man flytta utomlands som barn… Iallafall om man vill lira på gräs.
  Plast är allt som finns kvar här. Men ett eget seriesystem, avskärmat från Europa.

  Vem minns den senaste lyckade exporten från ett plastlag…?

 2. Kan inte annat än instämma med föregående talare, men skulle inte en idé Fredrik vara att du försökte få in din text i olika medier som t.ex. Offside, kvällstidingarnas sportbilagor & kanske även de stora drakarna som DN, GP osv?
  Så att fler än vi redan “frälsta” på denna kritik kan ta sig en funderare om hur det egentligen står till i Svensk Elitfotboll…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*