“Skruva den som Ulrik” – del 6

För 10 år sedan bestämde sig Robert Schuller, hängiven och engagerad HIF:are, tillika tidigare AOH-medarbetare, för att följa HIF under en hel säsong, borta som hemmamatcher. Detta resulterade i en otroligt intressant och fängslande berättelse.

Torsdag 17/4
Imorgon är det hemmamatch mot GIF Sundsvall och man hoppas ju givetvis på en seger. Dels för lagets bästa men allra mest för att det varit så mycket negativt den senaste tiden och man är i desperat behov av något upplyftande.

Robert_Schuller
Robert Schuller – Författare till “Skruva den som Ulrik”

Det har blivit mer och mer tydligt att man oroar sig så enormt att det tom börjat påverka ens vardagliga liv. Har i skrivande stund inte sovit en hel natt utan avbrott på närmare två veckor nu och än mer skrämmande är att man stundtals drabbas av humörsvängningar värre än en 7-barns förälder. Det har nästan blivit som en drog, dag efter dag skummar man tv-program och tidningar i hopp om att finna något positivt.

Det har tom blivit så illa att jag börjat smygläsa Kvällsposten, en blaska som vi alla vet egentligen inte är mer än en exklusivare variant av MFF´s programblad och därför totalt bortkastad tid för en HIFare. Värst av allt är att det finns inga positiva nyheter att tillgå för tillfället, bara fler negativa. Med tanke på den rådande hopplösheten så kan man ju inte låta bli att undra vad som egentligen händer om någon (Gud=Alvaro förbjude) skulle få för sig att åter igen spela 501 med Sundfors, vem skulle förbundet ha bötfällt – Helsingborgs IF ?? – Njae, klart tveksamt.

Satt och begrundade var och när det började gå fel och som en slump hittade jag följande utdrag i Helsingborgs IF verksamhetsberättelse för år 2000, ironi?
Framtiden för HIF innebär för HIF:s del fortsatt satsning. I varje fall så länge Claes Johansson sitter vid rodret. Det har funnits lägen då klubben kunnat slå sig till ro, betala sina skulder och ha det lugnt och skönt.”

***

2003-04-18
Inför hemmamatchen mot GIF Sundsvall uppmanades den gemene Helsingborgaren att gå man ur huse för att stötta sitt lag i dessa svåra ekonomiska tider, hela 6345 personer ställde upp.

Vad resten av invånarna i vår stad sysslar med är för mig personligen en gåta men egentligen borde man inte längre bli överraskad. Det är en gammal debatt som återigen har blivit aktuell, nu egentligen mer än någonsin tidigare – Vi mot dem. Det är här vi supportrar skiljer oss gentemot den vanlige åskådaren/besökaren. Inte fan sitter man hemma med familjen och målar ägg när klubben i ens hjärta spelar hemmamatch och nu mer än någonsin behöver ens stöd?

Detta är som sagt var ingen ny debatt och jag besparar er också därför en vidare utveckling av ämnet, då den enligt tidigare erfarenheter inte leder någonvart. Det enda jag vill poängtera är att när det åter igen blir dags för spel i de Europeiska cuperna så vet jag vem/vilka jag hade prioriterat vid biljettförsäljningen, hoppas att ansvariga inom klubben också delar den uppfattningen.

Matchen i sig var kanske inte den mest välspelade man upplevt på Olympia men ack vad skönt det var med en trepoängare.
Redan i den sjunde minuten tog ”Gus” vara på returen från Gustaf Anderssons stolpträff och kunde enkelt göra 1-0. GIF Sundsvall som bevisligen är ett tungt och starkt lag att möta stod upp väl även om de inte lyckades att skapa några direkta målchanser. Planens bästa spelare för dagen Gustaf Andersson klippte in 2-0 i början på andra halvlek sedan han kommit fri med målvakten, även om gästerna bjöds på en tvivelaktig straff och kunde reducera till 2-1 kändes segern aldrig direkt hotad. Innan dess hade dessutom Hasse Eklund missat en straff för hemmalaget.

Till skillnad mot förra hemmamatchen (Östers IF) så var detta en laginsats. Det kändes som om spelarna ville visa de ”6300 – med hjärta” på läktarna att man kan prestera avsevärt mycket bättre än vad man visat upp senast. Lite senare uppe i konferensen utspelade sig följande ironiska samtal mellan Claes Johansson (avgående VD) och en av Kärnans medlemmar som gick runt med en insamlingsbössa:
Kärnan medlemmen – Skänk en slant och rädda klubben!
Claes Johansson – Jag har redan lagt två tjugor i en annan bössa.
Kärnan medlemmen – Då har du lagt 60:- mindre än Hasse Borg

Onsdagen den 23 april 2003 är den dag då klubbens öde bestäms av Helsingborgs politiker. En konkurs känns för tillfället inte som ett alternativ då staden i sådant fall skulle gå miste om de fordringar som man har på klubben. Däremot finns det en risk att man i stort sett beordrar den kommande styrelsen att sälja av spelare för att täcka akuta kostnader och gör man detta så är kanske inte elitlicensen längre det största hotet mot vår vistelse i allsvenskan.
Med all rätt ? – känner man en stor oro för vad som komma skall.

Helsingborgs IF-GIF Sundsvall 2-1 (1-0)
1-0 Mikael Gustavsson (7)
2-0 Gustaf Andersson (52)
2-1 Tommy Bergersen (56)

Domare: Lars Kratz
Publik: 6345

 

I nästa avsnitt: […Folkpartiet & Miljöpartiet. Så heter partierna som inte ställde sig bakom kommunens beslut att gå in och ekonomiskt rädda Helsingborgs IF, kanske tål att tänkas på nästa gång det är dags för kommunalval…]

 

 

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*