Säsongen 2017 – Försvararna

Över 40 insläppta mål, under säsongen, visar tydligt att HIF saknade riktig stabilitet i försvarsspelet. Några spelare verkade helt tappat motivation och inställning efter degraderingen och hos andra gjorde skadebenägenheten sig åter påmind. Sen fanns där nog en och annan som borde tagit det där klivet framåt denna säsongen…

Calle Johansson (19 matcher / 0 mål) Kontrakt tom 2018

Var på väg mot både storform och en OS plats när en skada satte stopp för säsongen 2016. Gjorde, efter lång frånvaro, comeback i Superettan och imponerade inledningsvis. Bildade mittlås med Charlie Weberg och gjorde det med bravur. Tyvärr föll Calle, samtidigt som resten av laget, ihop under hösten men här har klubben ändå en framtida storback. Bör vara given 2018 som en av mittbackarna. Tillhör definitivt en av Superettans främsta när skadorna inte sätter stopp.

Viktor Ljung (10 matcher / 0 mål ) Kontrakt tom 2017

Värvades av Henrik Larsson men gick skadad stora delar av 2016. Kom tillbaka 2017 och gjorde några halvhjärtade insatser. Trots Allsvensk erfarenhet så håller dock inte den förre HBKaren på Superettanivå utan har mest känts som en utfyllnadsspelare med stor skadebenägenhet. Troligtvis behöver Ljung hitta en klubb där han får spela kontinuerligt för att hitta tillbaka till den nivån han höll innan skadan.  Kontraktet löper ut efter säsongen och, igår, kom beskedet att Ljung inte dyker upp på Olympia kommande säsong – eller ja – inte i HIF-tröjan i alla fall.

Frederik Helstrup föll allt längre från en startplats och under sommaren valde dansken att lämna klubben för spel i Polen
Foto: Samone Klinteberg

Fredrik Helstrup (8 matcher / 0 mål) Lämnat klubben

Kom till klubben sommaren 2015 och blev omgående en favorit med sitt imponerande mittbacksspel. Under sina två allsvenska HIF-säsonger var han ordinarie men under våren tappade den 24-årige mittbacken sin startplats och under säsongen fick han bara spelat åtta superettanmatcher, varav sex från start. Tappade det mesta under 2016 och borde kunnat, tillsammans med laget, tagit revansch 2017. Dock kändes årets Helstrup som en skugga av sitt forna jag och stod under långa perioder utanför laget. I somras stod det klart att dansken, efter 66 ligaframträdanden och två mål, lämnade HIF för spel i polska Arka Gdynia.

Adam Eriksson (28 matcher / 0 mål) Kontrakt tom 2018

Tillhörde en av de främsta, framförallt på passningssidan, under sin inledande säsong i klubben. En offensiv ytterback med bra precision i sina inlägg. Tyvärr lämnade 27-åringen drivet kvar i Allsvenskan och denna säsongen blev inte alls lika lyckosam som 2016. Behöver lyfta sig rejält om han skall få husera, relativt ohotad, på sin vänsterkant även kommande säsong. Tre målgivande passningar, dåligt tempo och en känsla av att självförtroendet fått sig en rejäl törn. Vi vet att Eriksson kan betydligt bättre och hoppas att han hittar tillbaka till formen under sitt, kanske, sista år i HIF.

Peter Larsson (20 matcher / 0 mål) Kontrakt tom 2017

Allsvenskans främsta mittback 2007/2008. Det är tio säsonger sedan och det blir tyvärr allt mer påtagligt med mycket skador som påverkar spelet. Har inte fått till flytet i spelet och inte alls varit så dominant som vi varit vana vid att se mittbacken. Ger dock alltid allt på planen och, en av få, som har en fighter i sig. Sitter dock på ett utgående kontrakt och vid 34-års ålder har vår kapten bestämt sig att HIF-resan slutar här och nu. Efter sju säsonger, och drygt 136 matcher har PL flyttat hem till Halmstad. Blir det månne Superettanspel med HBK istället? Oavsett så tillhör Peter Larsson en av de främsta HIFarna under 2000-talet och sånt glöms sällan bort bland supportrarna.

Jonatan Olsson (3 matcher / 0 mål) Kontrakt tom 2018 (bryts i förtid)

Snabb, fysisk och duktig i luftrummet defensivt. Tyvärr fick vi inte uppleva så mycket av Olsson under innevarande säsong. Startade de två inledande matcherna men drabbades av en bristning i låret och halkade efter den övriga truppen. Det har varit svårt att bedöma 24-åringen som nu lämnar klubben, trots kontrakt, i bristen på speltid och med för tuff konkurrens.

Charlie Weberg kom från ingenstans och spelade till sig en ordinarie plats under våren. En av få försvarare som verkligen tog för sig under året
Foto: Olle Wande / Bildbyrån

Charlie Weberg (19 matcher / 0 mål) Kontrakt tom 2019

Inför årets säsong var det inte många som hade koll på Charlie Weberg. Stabila insatser på försäsongen och skador på ordinarie spelare gjorde att 19-åringen fick debutera i fjärde omgången (mot Gais) och höll sen ett fast grepp om en av försvarsplatserna fram till i somras. I mitten på Augusti hamnade talangen plötsligt utanför laget och där fick han, förutom några inhopp, stanna hela hösten – trots landslagsdebut (U19). Tillhör definitivt HIFs framtid och bör kunna sno åt sig en ordinarie plats den kommande säsongen. En extremt spelskicklig mittback med en mycket bra, och passningssäker, vänsterfot samt imponerande huvudspel. Här har klubben ett sparkapital som heter duga…

Calle Thulin ( 2 matcher / 0 mål) Kontrakt tom

Lirade på försäsongen men 19-åringens riktiga debut skedde i säsongens näst sista match. Ersatte Peter Larsson, med 20 min kvar, mot Örgryte och visade att tillväxten på mittbackssidan är god. Här har vi definitivt en spelare att bygga vidare på inför framtiden.

Niklas Svensson

Spelade ingen seriematch 2017

I GÅR : Säsongen 2017 – Målvakterna

I MORGON: Säsongen 2017 – Mittfältarna

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*