Så hittar du rätt badmintonracket

191202 Täbys Ashwathi Pillai och Clara Nistad mot Auras Emma Karlsson och Johanna Magnusson under badmintonmatchen i badmintonligan mellan Aura och Täby den 2 december 2019 i Malmö. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN / COP 261

För lyckade badmintonmatcher är det av yttersta vikt att du har utrustning som gynnar dina individuella behov och önskemål. Detta är särskilt viktigt när det gäller din badmintonracket då det finns olika typer som antingen passar nybörjare, de lite mer erfarna eller elitspelarna. Vi ska nedan hjälpa dig på traven genom att tala lite mer om vad som är viktigt när man väljer sitt badmintonracket för att få en så positiv upplevelse som möjligt ute på planen.

Att tänka på när du väljer badmintonracket

Hur mycket och ofta du spelar kan komma att påverka vilket sorts badmintonracket du behöver. Skaftets flexibilitet är exempelvis ett aspekt att ha i åtanke när du väljer ut dittbadmintonracket, och nivåerna av flexibilitet går från flexibel till medium till styv till extrastyv. Som nybörjare är det fördelaktigt att välja ett flexibelt skaft medan mer erfarna spelare som slår snabbare kan behöva ett styvt skaft. För dig som köper ditt allra första badmintonracket är det därför en rekommendation att börja med en flexibel variant.

Glöm inte viktbalansen

Utöver flexibiliteten är det viktigt att tänka på viktbalansen. Ett tyngre raket kommer att bjuda på mer kraft i slagen medan ett mer lättviktigt racket gör det enklare att snabbt slå till med det. De tre viktbalanserna är huvudlätt, neutral och huvudtung. Ett huvudlätt racket kan vara att rekommendera för nybörjare, men det beror i slutändan på vad som känns mest bekvämt för dig att använda. Exempelvis huvudtunga racket kan nämligen gynna både erfarna spelare och nybörjarna, så det är upp till dig själv vad du föredrar.

Välj rätt badmintonboll till ditt racket

Det är inte bara ett racket som du måste besluta dig om, utan också vilken boll du ska köpa. Det finns både fjäderbollar och plastbollar, men den förstnämnda är utan tvekan mest populär. Särskilt för nybörjare har fjäderbollar fördelen av att falla långsamt jämfört med plastbollar så att du lättare kan få till ett bra slag.

Billigt är inte alltid bäst när det gäller badmintonbollar. Kanske vill du satsa på den allra billigaste bollen för att spara pengar, men i slutändan kommer det att kosta mer då du konstant tvingas att köpa nya bollar när de andra går sönder. Betala därför gärna lite mer för dina badmintonbollar och var säker på att få hög kvalitet.

Att köpa passande badmintonskor

Det sista på inköpslistan som är ett måste är just badmintonskor. Med tanke på att både smidighet och uthållighet är A och O för en lyckad badmintonmatch behöver du skor som lyfter upp dessa förmågor samtidigt som de motverkar skador. Vilka skor du i slutändan bör välja beror dock mycket på vad du vill åstadkomma och vad dina individuella behov är.

Med lättviktiga och platta skor får du bra golvkontakt samt kan röra dig över planen smidigare. Om du dock enkelt vrickar fötterna kan det istället hjälpa att välja skor som har extra stöd – eller varför inte skor med stötdämpning? Här får du helt enkelt testa dig fram för att hitta skorna som blir perfekta för dig.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*