Robin Lundgren: Jag anser mig vara lyckligt lottad att få arbeta inom en organisation där jag brinner för den slutprodukt vi levererar.

Robin-Lundgren_1
Robin Lundgren är Ekonomichef i Helsingborgs IF och är en man som brinner otroligt mycket för sitt jobb. Följ med oss när AOH träffar honom och tar reda på vad hans framförallt jobbar med.

Robin, för de som inte känner till dig, kan du inte berätta lite om vem du är som person?
Jag är 33 år och uppvuxen i Ystad. Jag är gift och har en liten son på 18 månader och är nyinflyttad här i Helsingborgsbo. Vi utmärkt i den här vackra staden. Fritiden går mycket åt familjen men jag försöker sporta så ofta jag kan. Nyligen testade jag Padel, vilket jag fastnade för direkt.

Har du alltid varit HIF:are? Vad är din anknytning till staden och klubben?
Nej, jag är ingen HIF:are i grunden och hade egentligen ingen anknytning till klubben eller staden innan jag flyttade hit. 

Hur ser din yrkesmässiga bakgrund ut?
Jag har en Civilekonomexamen inom redovisning samt en Master inom ekonomistyrning. Jag har tidigare varit revisor på KPMG och har även en bakgrund som finansiell controller inom Nordic Sugar koncernens HK i Köpenhamn. Under studenttiden jobbade jag mycket som bartender och så småningom var jag även Manager för en nattklubb. Sedan hamnade jag på Olympia.

Har du själv någon fotbollsbakgrund?
Jag har spelat i IFK Ystad på lägre nivå. Som högst nådde vi div 4, vilket motsvara dagen div 3. En elak knäskada tvingade mig att lägga skorna på hyllan redan vid 21 års ålder. Det var verkligen extrem otur, jag halkade på en innebandyklubba och slet av mitt korsband.  Under min studenttid extraknäckte jag som fotbollstränare för ett div 6 lag och senare för ett lag i div 2. Jag har även varit talangscout åt Småländska Fotbollsförbundet.

Hur kom det sig att du började arbeta för HIF?
Jag har alltid haft en passion för fotboll och haft ett personligt mål om att kunna försörja mig inom fotbollen på ett eller annat sätt. Från början var tanken att jag skulle göra det som fotbollstränare. När chansen på HIF dök upp fanns ingen tvekan, här kombinerar jag mitt yrkesmässiga kunnande tillsammans med min passion. Att få vara delaktig i, och förhoppningsvis bidra med att utveckla en av Sveriges mest anrika föreningar ser jag som en ära.

Vad är dina huvudsakliga arbetsuppgifter?
Att vara ekonomichef är ganska brett bland annat ska vi ju följa de krav som skatteverket och nationella/internationella organ ställer på föreningen likväl som interna krav från styrelsen och klubbdirektör. Ekonomiskt sett har vi delat upp HIF-koncernen i olika kostnadsställe, där varje kostnadsställe har en avdelningschef, exempelvis Jesper (Jansson) för seniorfotbollen.

Att följa upp utfall mot budget i de olika kostnadsställena är en väldigt viktig del i mitt arbete och görs löpande under året med extra fokus vid varje kvartal. Det görs helt enkelt genom en sittning med respektive avdelningschef.  Finns det avvikelser? Vad beror det på? Vad kan vi göra åt situationen? Att följa upp- och kommunicera avvikelser i tid är av stor vikt för HIF eftersom beslut fattas utifrån vårt ekonomiska läge.

Vi har kommit en bra bit på vägen med vår ekonomistyrning. Numera kommer avdelningscheferna snarare med frågan: ”Om jag gör si eller så håller jag mig inom min budget då?” Vi försöker arbeta mer med att flamskydda istället för att släcka bränder. Andra uppgifter är upprättande av kalkyler vid eventuella spelarförvärv, skattetekniska frågor samt att ständigt uppdatera vår likviditetsbudget.

Mellan varven försöker jag hinna med att utbilda mig genom kurser och informationsträffar samt coachning av den personal jag leder på min avdelning. Ekonomiavdelningen är en stödfunktion som ska vara behjälplig de andra avdelningarna. På ett eller annat sätt brukar vi bli involverade i befintliga eller kommande projekt.

Kan du inte beskriva hur en vanlig arbetsdag i Robin Lundgrens liv ser ut?
Det är svårt att beskriva en vanlig arbetsdag för mig. Det går lite i cykler. Nyligen har det varit fokus på transfers där diverse frågor dyker upp som ska behandlas med väldigt kort varsel. Just nu gör jag klart vårt årsbokslut som går till tryck nästa vecka, efter det ska jag sammanställa en rapport till SvFF för att säkerställa vår licens samt en rapport till UEFA. Vi har ju en förhoppning om att Svenska Cupen ska ta oss ut till Europa även det här året!

Vem är din närmsta chef?
Det är vår klubbdirektör Paul Myllenberg som är min närmsta chef.

Vilka är de viktigaste faktorerna för att du ska göra ett bra resultat inom ditt arbetsområde?
Ekonomiavdelningen är inte lika lätt att mäta som exempelvis marknads- eller försäljningsavdelningen. Jag vill att mina prognoser ska vara korrekta samt att de beslutsunderlag jag gör ska vara tillförlitliga. Om man ska göra ett bra resultat inom mitt område handlar det i slutändan om struktur och kunskap.

Vad tycker du är det absolut bästa med att arbeta här på Olympia för HIF?
Vi har en härlig atmosfär på Olympia med högt i tak. Tjänstemän och personal har en öppen och avslappnad relation till spelare och ledare. Jag anser mig vara lyckligt lottad att få arbeta inom en organisation där jag brinner för den slutprodukt vi levererar.

Under dina år/din tid här, hur har ditt arbete förändrats?
Jag har varit på den här tjänsten sedan juli 2011 så det är tyvärr svårt att besvara.

Sätter du upp personliga mål i din yrkesroll för säsongen?
Jag strävar efter att vi ska ligga i framkant kunskapsmässigt och organisatoriskt. Jag vill såklart att revisorerna skrivelse ska vara positiv. På min avdelning har vi som mål att ha tydligare arbetsfördelning i syfte att undvika saker som hamnar mellan stolarna. Genom tydlighet kommer vi även arbeta mer effektivt vilket ska ge oss mer tid till planering, reflektion och utbildning.

”Jag måste också passa på att hylla mina fantastiska medarbetare Anna Johansson som arbetar med HR/Redovisning och Lasse Nilsson som arbetar 50 % som ekonomiassistent. ” 

Hur tror du att det kommer gå rent sportsligt för HIF i år?
Vi hade som målsättning att försöka behålla det lag vi avslutade säsongen med. Bortsett från Nikola ser vi ut att lyckas med det. Dessutom lyckades vi knyta till oss en stor talang i form av Robin Simovic som ersättare för Nikola. Jag tror på det här laget och med marginalerna på vår sida kan vi nå hela vägen.

bbl_victoria_jongard

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*