Rivstart i transfercirkusen

Foto: Bjarki Tordarson
Foto: Bjarki Tordarson

Kanske är det de långa nätterna eller fansens tjat om spelarköp han vill slippa. Men det verkar som om Jesper Jansson tänkte om inför sommarens transferfönster.

Foto: Bjarki Tordarson
Arnór var den förste som skrev på.
Foto: Bjarki Tordarson

Det var först den 15e juli som nya spelare fick spela med de Allsvenska lagen. Men redan den 3e gjorde HIF klart med sitt första nyförvärv. Den Isländske landslagsmannen Arnór Smárason blev den som skulle fylla Bedoyas skor.

Bara fyra dagar där efter så meddelades det att Imad Khalili skrivit på för HIF men att han ansluter först i januari även om det har spekulerats i om han ska köpas loss redan i sommar. Efter hans insats i går är det ju ingen som tvekar på att han kommer göra sitt jobb kontraktet ut för Norrköping och det är säkert ingen liten prislapp som östgötarna sätter upp för att släppa honom tidigare.

Senare har ju ett tredje namn anslutit sig – Ema Boateng. Den unge killen från Ghana och fostrad i akademin Right to Dream precis som hans landsman och vän David Accam. “May Mahlangu har växt och han tar hand om David Accam och nu kan David ta hand om Ema” sa Jansson till HD.

Foto: Bjarki Tordarson
Ema Boateng från Ghana valde HIF precis som vännen David Accam.
Foto: Bjarki Tordarson

Tre utmärkta värvningar som ger en bredd och en mix i truppen av hemvändare, etablerade spelare och unga talanger. Det ger hopp för framtiden och förhoppningsvis slipper vi fler tilltrasslade situationer som med Finnbogason, eller spelare som försvinner utan att klubben får in några pengar. Och Janssons uttalande ovan hintar ju om att Accam inte är på väg någonstans i sommar.

Vi känner till hur det brukar vara. Spelare på spelare försvinner och inget nytt kommer in. Det börjar spekuleras i media om att säsongen är körd, HIF har sålt guldet skriver tidningarna. Från sportchef Jesper Jansson har det alltid kommit kryptiska svar när det frågas om de som ryktas vara med på det berömda blocket. Det har oftast inte varit förrän fönstret håller på att stänga som man löst allt och skrivit på papperna.

Kanske har det varit den något tunna truppen som gjort det, speciellt när Jere Uronen, Rachid Bouaouzan, May Mahlangu är långtidsskadade och Walid Atta dragits med skador under våren. Inför fönstret så sa Roar att han ville bredda truppen, “Vi har en kvalitétstrupp, men den är inte bred.”, och det känns ju som att Jansson tagit honom på orden.

Foto: Bjarki Tordarson
Jesper och Roar har verkligen inlett transfercirkusen med fart.
Foto: Bjarki Tordarson

Det är ju en god stund kvar innan fönstret stänger för den här gången och man undrar ju vad som kommer mer? Ännu så länge är det ju bara Bedoya som försvunnit och klubben behöver ju pengar om fler nyförvärv ska vara möjliga. Vilket betyder att spelare kommer att lämna, i alla fall om inte externa finansiärer kommer till, något som jag inte är så förtjust i. Jag ser helst att det är klubben som äger spelaren, speciellt om det blir en vidareförsäljning i ett senare läge då det den inkomna summan kraftigt kan reduceras.

Det som kan sägas så här långt är ju att den ångest jag känt inför tidigare transferfönster försvann i röken av den rivstart HIF gjort i årets transfer cirkus. För säga vad man vill om Silly Season men i år ser HIF ut att komma ut ur det hela som vinnare.

Björn Velander BBL

3 kommentarer

  1. Med tanke på att Bedoya är borta och May nu är borta så finns det inget som kan göra att HIF kommer ut som vinnare. Även om May inte är såld så är han ju borta.

  2. Skadan på May är djupt olycklig. Finns ingen annan med hans spetsegenskaper i allsvenskan. Visst vore det kul om någon kliver fram i HIF och överraskar men jag ser inte någon i det härläget som kan axla den roll May har haft. En av HIF:s allra bästa spelare de senaste åren!

  3. Och fortfarande är det med stor förundran hur klubben löst dessa satsningar med tanke på den underbalanserade budgeten, samt missade intäkter via Europaspel som ej blev av – så om än sportsligt bra betyg så undrar man hur årets finansiella sammanräkning ser ut efter transferfönstret stängt…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*