Reflektion – Örebro SK (b)

Det vilar något mystiskt i plastgräset på Behrns Arena. I alla fall då det gäller allsvenskt spel och HIF på plan. Inte sedan år 2000 har HIF vunnit där i allsvenskan, och det blev inte heller någon vinst ikväll.

Första halvlek var bland det sömnigaste jag sett på länge. Med gårdagens drabbning mellan Åtvidaberg och Gefle i färskt minne, så kändes Örebro mot HIF som en halvkass division tre match. Felpassningar, stillastående, missförstånd och absolut ingen vilja till något offensivt spel. Det var helt enkelt plågsamt att se.

Även om jag inför matchen tippat på att matchen skulle bli målsnål, så var det nästan så att jag önskade att ÖSK skulle få in ett mål då bollen istället touchade ribban och ut. Allt för att få HIF-spelarna till att vakna.

***

Vaknade gjorde dock spelarna i andra halvlek. Var det på grund av att Conny (eller P-O) gav dem en rejäl utskällning, eller det var en ren insikt från var och en att det som de presterade i första, det håller inte? (Skulle vilja varit en fluga på väggen i katakomberna på Behrns Arena där…)

Andra halvlek var öppnade precis som jag velat se matchen starta. Friskt och offensivt. Ett helt annat röd-blått lag äntrade plastmattan och såg ut att vilja går för knock-out redan efter fem minuters spela av den andra ronden.

***

Men ack så lågt självförtroende Sörum har för tillfället. Jag lider med honom. Två klockrena missar med skallen och några centimetrar på hans sida (och en större portion självförtroende) så hade Sörum garanterat hyllats på diverse forum och nyhetssidor imorgon. Nu blev det bara ännu värre.

När han så blev utbytt, så var det hans startplats han förlorade till nästa match. För även om jag känner sympati för Sörum, så för lagets bästa är det inte ok att fortsätta spela med den elfte-delen av laget från start till matchen mot GAIS på Måndag. Jag tror det påverkar laget mer än Sörum.

***

Lindström gör nog sin bästa match på mycket länge? Han räddar upp Crisses bristande passningsspel, han löper längs kanten och han slår bra passningar. Lindström var HIFs bäste man idag, ingen tvekan.

***

Jag saknar HIFs signum från förra året. Paret på mitten som blev utsedda till Allsvenskans bästa mittfältspar. De finns där, men det ser inte ut att fungera så pass bra som ifjol. Då flöt deras samspel som ett rinnande vatten. Nu är det mer en trögflytande sirap som gör att passningar och löpningar fastnar lite varstans.

Och visst känns Gashi lite mer ettrigare och grinigare i år? Bra eller dåligt?

***

Försvarspelet då? Samarbetet Atta/Sodiku känns lugnt och naturligt. Ytterbackarna är fortfarande inte riktigt lika trygga i sitt spel eller sina roller. Tidigare år har både vänsterback och högerback kommit med mer i anfallen. Det ser inte ut att fungera så bra i år.

***

Inga mål i matchen och detta trots att den spelades på plastmatta? Vet inte hur många gånger jag läst i media under senaste veckan att det är på just plast som målen kommer. Dagens 0-0 match blir en liten knäpp på näsan åt dessa plastfantaster.

Och nej. Åtvidaberg kommer inte vinna Allsvenskan 2012. Men de gör (precis som många andra nykomlingar brukar) en bra start på säsongen. Men en allsvensk serie är inget 100-meterslopp, det är ett maraton.

***

GAIS på måndag. På Olympia. Tar HIF-spelarna med sig andra halvlek från idag så kommer det bli en seger. Och får Sundin och Rachid chans från start så underlättar det…

 

 

5 kommentarer

 1. Såg inte matchen men känns som HIF börjat prestera som en periodare: lika påvert som det var mot Norrköping var det idag tydligen så då bör ju GAIS bli så pass bra som det var mot Elfsborg – men en pinne är ju ändå en pinne så skönt få med sig det, men Gashi & May travar inte i takt längre likt fjoråret arbetshästar de var och det känns oroväckande…

 2. Utskällning i paus? Nja, är inte så insatt i lagets inre liv, men Conny har de senaste säsongerna lite haft ett självspelande piano på scenen. Ett piano han förvisso stämt och skruvat upp – men det verkar inte riktigt finnas idé eller verktyg när tempo och variationer är en enda lång monoton loop.
  Slog mig redan i Norrköpingsmatchen: vad gör han och ledning nu, när plötsligt ingenting stämmer? Av resultatet att döma; inte mycket.
  HIF är inget katastroflag och kommer säkert inte heller att bli det, men det finns inte mycket som övertygar om att det plötsligt ska bli explosioner av kreativitet och målfyrverkerier. Tror vi får vänja oss vid en mängd ÖSK-matcher detta år och en placering 3-6. CL får vi hoppas inte blir förnedring.
  Det är lite mättnad över hela sällskapet och en allmän känsla – inte minst hos tränarstaben – att “här är vi inte nästa år”.
  Professionellt spelar man av sitt kontrakt. Javisst- och då blir det inte bättre än så här.

 3. Nej, det är inte synd om Sörum. Han har gjort 1 mål sedan han värvades. 1 mål! Jag håller med Paul, det vilar ett visst mått av oengagemang över HIF i år och det syntes så väl under den första halvleken, passivt, viljelöst och fyllt av dåliga uppspel. Dessa ständiga långbollar och bristen på löpningar gör mig irriterad, HIF ska vara Sveriges bästa lag men så här får inte HIF spela. Hansveit är inte bra som v-back, Sörum i stort stort sett underkänd som spets, Nordmark gör sällan något konstruktivt med bollen och det mest sorgliga är att se hur May tappat stora delar av sitt fina spel från förra säsongen. Han glimtar till ibland men är långa stunder på mellanhand. Varför är Conny så nöjd? Håller han nivån utåt eller bryr han sig inte?

 4. Läste någonstans;

  2011
  IFKN(b) 1 poäng
  IFE(h) 3 poäng
  ÖSK(b) 1 poäng
  Totalt: 5 poäng

  2012
  IFKN(b) 0 poäng
  IFE(h) 3 poäng
  ÖSK(b) 1 poäng
  Totalt: 4 poäng

  Så vi har just nu en poäng mindre än guldårets skörd på samma matcher. Någon panik är det ju så klart inte. Även om jag vidhåller att spelet inte stämmer lika bra som förra året.
  Synd om Sörum? Njae, men lite empati har man allt för honom…

 5. Fattar inte scenförändringen från första till andra halvlek? Nå´n slags strategi och direktiv från tränarstaben, att gå ut försiktigt i första? Helt sjukt att inte blåsa på från början, materialet finns att dominera, i alla fall mot ett lag av ÖSK:s kaliber.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*