Reflektion – Kalmar FF (b)

Matchen slutar 1-1. Ett resultat sett från 90 minuters spel ganska rättvist. Men HIF ägde matchen under de första 60 och hade möjligheter att stänga matcher vid ett par tillfälle.

Kalmar är min närmaste bortamatch. Knappt 10 mil ner och trots detta valde jag att stanna hemma framför tv:n på grund av en hård arbetsdag. Och det ångrar jag inte nu när slutsignalen gått. Det finns inget mer frustrerande än att sätta sig i en bil och åka hem från en bortamatch när HIF förlorat. Ja, för förlorat är precis vad jag tyckte HIF gjorde ikväll.

HIF inledde med sitt patenterade spel från åren 2010-2011. Ett högt ställt lag med hård press och snabbt passningsspel. Kalmar såg många gånger helt vilsna ut och hade inte mycket mer än sina snabba kontringar att sätta emot.
Anfallsparet Finbogasson/Sörum såg samspelta ut. Gjorde allt rätt utom att sätta dit bollen. Det fattades bara den absolut sista biten i ett komplett anfallsspel, att skapa farligheter och att göra mål.

HIF’s 1-0 mål kom från Finbogasson, men det var en genialisk pass från Uronen som friställde islänningen som avslutade med ackurates, en liten chipp över den utrusande målvakten. En mycket snyggt mål.

***

Under hela första halvlek och en kvart in i den andra så såg HIF ut som det laget vi lärt oss känna igen under Conny’s taktiska vingar. Sedan bara dog spelet och dominansen flög iväg över Guldfågeln för att ersättas av ett hågset och ängsligt spel. Tröttheten som tog överhand?

***

Gashi skällde ut Rachid och gestikulerade likt en italienare efter slutsignalen. Vad det handlade om? Ingen aning. Uppenbarligen var Gashi missnöjd med något Rachid gjort eller inte gjort. Men det var ingen snygg avslutning på tv-sändningen.

***

På tal om Rachid så gjorde han återigen en sån där lysande insats som om den resulterat i ett mål, hade varit i allra högsta allsvenska klass. Nu ville det sig inte riktigt med målskyttet, men passningsspelet var många gånger så genialiskt att Sörum och Finnbogasson inte riktigt hängde med.

***

Jere Uronen gjorde återigen en alldeles klockren insats. Har fortfarande svårt att se att grabben bara är 17 år gammal. Han känns långt mer rutinerad och säker än vad dubbelt-så-gammal Hanstveit gör.
Som det ser ut idag kan jag inte motivera att Edman skulle kunna peta honom. Han är den pusselbit i lagbygget som känns mest klar just nu.

***

HIF har nu spelat 11 matcher och skrapat ihop 11 mål och 17 poäng. Elfsborg, som leder just nu, har 24 poäng och två matcher mindre spelat. Vill det sig riktigt illa så kan alltså HIF ligga 13 poäng efter redan efter dryga tredjedelen av serien. Tufft.

***

Pär Hansson fortsätter att göra tv-räddningar och rädda HIF från många baklängesmål. Personligen tycker jag han varit lite svagare i år än de två senaste. Men idag visade han återigen han han inte bara ska räknas som tredjemålvakt i Sveriges EM-trupp, han kan mycket möjligt vara nummer ett. Och jag tror han klarat den uppgiften med bravur.

***

HIF mötte Häcken förra matchen och manövrerade ut Waris Majeed i Häcken. Idag tog han sin revansch med att göra fem mål mot IFK Norrköping. Fem mål i en och samma match! Smaka på den…

***

Nu är det en match kvar innan uppehållet för europeiska landslagsfotbollens höjdpunkt, EM. HIF tar emot Djurgården på Olympia. Ett Djurgården som är småsargat och skakat. En match bör vinna. Inte bara för de tre poängen utan också för den boost man kan ta med sig till omstarten i allsvenskan i Juli.

 

 

 

3 kommentarer

  1. När tranferfönstret öppnar måste HIF köpa en egen Majeed! Även om Sörum/Finnbogasson spelar allt bättre tillsammans behövs någon som förvaltar chanserna i mål. Visst var Alfreds mål snyggt idag men det fanns chanser till fler. Och enligt Canal Plus har HIF drygt 60 procent av sina avslut utanför mål. Det är inte godkänt. Däremot högst i allsvenskan. Kanske Gashi var förbannad för att Rachid missade sitt friläge? Vad vet jag. Men sådant bör de kanske ta i en miljö utan TV-kameror!

  2. Härligt att se HIF:s första halvlek. Äntligen börjar de spela som de ska! Bara att fortsätta där. Spelaran måste ju tycka det känns mycket roligare att få spela ett konstruktivt spel? Uronen är makalöst bra. Rachid är en pärla i sina bästa stunder liksom Gshi när han är irriterad. Jag tycker det börjar se bättre och bättre ut. Till och med anfallarna verkar vakna nu och kliva närmare mål.

  3. Om bara Rachid hade vetat när han skulle släppa bollen och när han ska ta skottläge hade vi nog kunnat se än mer optimistikt på framtiden – nu är det för många oavgjorda matcher för man ska känna HIF hänger på toppen till efter EM-uppehållet men kan det bara ramla in en massa oavgjorda reslutat i dagens omgång (där HIF redan lirat mot MFF) & så vinst mot DIF så finns absolut en möjlighet…

    Visst syns det att Pär står bakom en backlinje som nästan ändrar utseende för varje match och klart det påverkar hans prestation men så bra som han varit flera gånger i år räcker det för att fatta han kommer lämna innan May som man trodde var den första efter fjorårets säsong, kanske hemska tanke t.o.m. innan Alfred drar till Belgien igen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*