Reflektion – Halmstads BK (h)

Det räckte för HIF att spela i ett tempo som mer liknade en internmatch på träningen än en Allsvensk match, för att besegra jumbon HBK med 2-1.

Erik Sundin - Matchens gigant!

Ja, det blev en lugn dag på jobbet för HIF. Första halvlek var bland det sömnigaste jag sett under en allsvensk match.
Och jag kan inte förstå hur HBK-spelarna tänker? Här har de världens chans att sno åt sig åtminstone en av poängen mot en serieledare som dessutom har trampat vatten i Liège under veckan. Men bottenlaget fegar med att bjuda upp till något mer än en match som såg ut att spelas i träningstempo.
Hade HBK vart lite mer alertare så hade kanske matchbilden varit en helt annan?

Matchen vaknade till (eller var det jag som vaknade) i den 60:e minuten. HIF skulle göra dubbelbyte och det råde skilda meningar och allmänt kaos om vem det var som skulle gå av till förmån för Christoffer Andersson och Erik Sundin. Och det blev unisont buande(?) från publiken då det visade sig vara Rasmus Jönsson och Alvaro Santos som gick av.
Varför buandet frågade jag mig. Varken Rasmus eller Santos hade bidragit med något speciellt anmärkningsvärt under matchen…

I och med Sundins intåg i matchen vaknade den samma till liv och jag blev ganska övertygad om att HIF skulle ta segern trots allt. (Om jag hade tvekat? Njae, jag vågade inte spela på matchen innan avspark som jag brukar. Jag väntade till den 65 minuten och såg att oddset höjts till en spelbar nivå dessutom!)

Efter att Sundin hade jagat slut på de sista krafterna HBK-backarna hade kvar, då avgjorde HIF matchen med kvarten kvar. Först Holgerssons kanonskott, (ribba, mållinje, nättak). Sedan var Sundin påpasslig igen och snodde bollen och gav Christoffer äran att avgöra matchen med sitt 2-0 mål.

***

Den enda gången matchen riktigt vaknade till liv var i slutminuterna då HBK fick ett tröstmål. Och vilket tröstmål i ordningen som HIF “skänkt” bort i slutminuterna har jag ingen koll på. Men visst känns det som om det hänt förut?

***

Thern gör en ypperlig match i rollen som släpande forward. Där har vi Rasmus ersättare…

***

“Vi vill ha Larsson kvar!” skanderade publiken under de sista minuterna. Och jag stämmer in i kören!

***

Till en början såg det väldigt tomt ut på Olympia ikväll? Innan jag fick se publikssiffran hade jag inte trott det var mer än max 8500 personer på plats. Nu visade det sig vara lite drygt 10.000 trots allt, och det får man väl vara nöjd med i dagens Allsvenska?

Men…HIF spelar om SM-guldet mina kära Helsingborgare!

***

Japp, vi behöver ha Larsson kvar. Men vi behöver även en bra back-up i försvaret. Baffo’s orutin i dessa sammanhangen syns ganska väl, och jag tycker inte heller att det är speciellt sjysst att utsätta honom för det trycket redan. Hans misstag har redan blivit alldeles för mycket uppmärksammade och många verkar ha svårt att inse att det faktiskt är Baffo’s första säsong i HIF…

5 kommentarer

 1. Man märker på olika forum att de spelare som fått mest kritik de senaste matcherna är Santos och Baffo men jag tycker det är obefogat.

  Santos får klagomål för att han är långsam, men alla insatta HIF-fans kan inte missat att han blivit långsam. Det är inte samma spelare som för 10 år sen. Många går i någon sorts nostalgi moln och drömmer.

  Baffo gjorde en missad rensning mot Standard och nu är han en säkerhetsrisk enligt många. Markus Nilsson gjorde tex en hel del tabbar ibland också men det glömmer man. Sen är detta Baffos första säsong och han kommer bli bra men det hjälper inte om vi supportrar sågar honom.

 2. Din bedömning att Rasmus “inte hade bidragit med något speciellt anmärkningsvärt under matchen” håller jag inte med om.
  Vi har blivit bortskämda ja, men för mig stod Rasmus för det mesta av det kreativa så länge han var med.

 3. Viktig seger. May är underbar att skåda, matchens gigant. Jodå, Baffo är ung och ny i HIF, det märks och det vore nog bra med en stabilare mittback sidan om P. Larsson som självklart ska vara kvar. Baffos tid kommer. Thern utomordentlig i sin anfallsroll och Lindström gör ånyo en bra match. Holgersson sätter foten till bollen och har ingen aning om vart den kommer att hamna men den här gången blev det lyckat. Rasmus bra. Santos? Nja, det är lite sorgligt att se hur lite involverad han är i HIF:s anfallsspel men jag är inte överraskad och jag hoppas verkligen att Jeppe plockar fram ett nytt anfallsess!

 4. May var bra men det visste man redan så på mig imponerade Thern mest i ännu en ny roll (snart har vi ännu bättre hjälpgumma än Chrisse) – dock trist att han inte hade Rasmus eller Sudden att samarbeta med för det “klickade” inte mellan honom & Santos men mycket beroende på helt fel taktik från Connys sida!

  Santos har ju tappat hastighet samtidigt som han vunnit några kilo och det gör att han inte ska ligga som “spiss” (som det så käckt heter på norska) utan funkar bäst på en position bakom toppforwarden där han kan ta emot bollar, skarva vidare eller sticka en passning i djupet – likt mot TFF där det funkade bättre ihop med Rasmus som ju gjorde 2 mål!

  Tanken igår var väl att han skulle vinna boll mot HBK:s fyrtorn men Svensson & Maygar ska man inte utmana på huvudet utan med kvicka fötter & boll längs marken (a´la Sudden) – sen ang. Baffo så har han nog levt mycket på ungdomlig inspiration & entusiasm första tiden men nu när han spelat en hel del matcher tror jag han hade mått bra av lite vila, för alternativ finns med Patronen & Holgersson. Hos Baffo kan nog smugit sig in en känsla av “det här var ju inte så svårt så nu glider jag med” då han kommit in i ett sammansvetsat starkt kollektiv som tar ansvar men bygger ju i slutändan på att alla tar sin del av ansvaret och är fokuserade…

  Ang. publiksiffran så undrar man när folk ska börja stöta sitt lag och inte bara komma när motståndet lockar? HIF är serieledare, solen stod högt & Santos var tillbaka på Olympia – minst 12/13000 borde det varit på matchen med dessa förutsättningar! Tänk på fjoråret när det bara var fullt hus 2 ggr: MFF & sista matchen så hoppas nu att de 4 hemmamatcher som är kvar på säsongen (MAIF, ÖSK, Peking & AIK) blir det lapp på luckan sista 2 i alla fall och fler än i går på de andra 2…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*