Reflektion – Gais (h)

Då var omstarten avklarad. Och som man hade längtat, men tyvärr blev det ett slags antiklimax då underhållningsvärdet på matchen var ungefär noll.

1-1 mot Gais är dock som Björn Hedman på Canal Plus sa, ett steg framåt. Men det steget är bara framåt om man jämför med föregående säsonger. Idag var jag övertygad om att HIF skulle lärt sig av läxan och lärt sig hantera Gais taktik bättre än så här.

Gais dominerade mittfältet den första halvtimmen med ett aggressivt och pressande spel och lät Gashi och May bli statister på den centrala delen av planen. Och 1-0 målet till Gais låg liksom i luften när det väl kom. Ett slarvigt HIF-försvar bäddade för Gais bästa man på plan, Celik. Just då var jag övertygad om en repris på förra året…

***

Den sista kvarten av första fick HIF igång ett mer samlat spel och tog över taktpinnen. HIF’s bäste man på plan idag, Rasmus Jönsson, gav oss hopp om en eventuell seger då han påpassligt nickade in kvitteringen från ett lysande inlägg från Lindström.

***

Det kan säkert finnas en och annan anledning till petningen av Gerndt. Men redan efter 20 minuters spel var jag övertygad om att Gerndt hade varit ett bättre val än Sundin?

***

Andra halvleken var ett enda långt sömnpiller med små små glimtar av hopp, framför allt signerade May Mahlangu. Efter att varit statist i första fick May fart på benen i andra och hade minst fyra stycken 50-metersruscher med boll, samt en hemåtrusch på ungefär lika många metrar.

***

Vad gick fel idag då? Om man nu tycker det var fel med en poäng alltså. Nja, “felet” var väl att Gais gjort sin läxa föredömligt. De tillät inte HIF komma runt på kanterna och de tillät inte HIF bygga något centralt. Det blev mycket bollinnehav, men väldigt lite uträttat.

***

Rachid är den HIF’are med mest bollkontakt. Och då kan de ju se ut som att han slarvar väldigt mycket också när han tappar bollen. Problemet är mest att han inte verkar ha någon plan med sina dribblingar. Och det förvirrar nog medspelarna en hel del? Det blir en och annan dribbling samt en och annan meter framåt, men sen tar det tvärstopp och motståndarna kan lätt klä av honom bollen. Ineffektivt och tämligen harmlöst. det är dags för en rejäl uppryckning för Rachid, framför allt nu då han verkar fått startplatsen via media(?).

***

Efter gårdagens match mellan AIK-MFF blev AIK’s fan anmälda av disciplinnämnden för att de skanderade nidramsor mot domaren. På grund av detta kan säkerligen AIK förvänta sig ett bötesbelopp. (Vad jag tycker om detta vågar jag väl knappt skriva om här då AOH inte har den kassan så vi kan betala böter för att vi skriver om SvFF i negativa ordalag…) Men detta visste garanterat de flesta om i HIF’s klack också, och likväl (på ren jävelskap?) så skanderades d****rj****l på Olympia idag. Och vi kan garantera att detta också kommer leda till en anmälan samt eventuell böter.
Att provocera fram ytterliggare böter till HIF känns ju så där…
Det finns garanterat bättre sätt att vissa sitt missnöje mot SvFF än att låta HIF få stå för kostnaden…

***

Efter att ha tagit poäng mot Örebro borta, samt tagit poäng mot Gais hemma, så har HIF två poäng mer än i fjol än så länge. Och trots dagens bottennapp (årets enda?) så ligger vägen öppen mot en gyllene höst.

***

I skrivande stund ligger vi en poäng efter Elfsborg, och när väl SvFF fått tummarna ur…(oops, vad det ett påhopp på SvFF?), så inkasserar vi ytterliggare tre poäng vilket återigen gör HIF till serieledare!

4 kommentarer

  1. Även om det känns “fel” att ge Markus Träb…förlåt Holgersson beröm – så var det väl ändå han som assisterade Jönsson idag? 🙂

  2. Är det bara jag som tycker passningsspelet är bedrövligt. Visst att GAIS pressade högt och hårt men som proffs bara tjongar iväg bollen utan adress är pinsamt. Jag lider när jag sitter där och undrar hur länge man ska lura sig själv att betala för detta. Sen är det ju tjänstefel av Conny att vänta med att sätta in Gerndt först i den 70:e minuten när det ser ut som det gjorde.

  3. GAIS spelade bra. HIF inledde som de gjorde ett antal matcher förra säsongen med en diffus inställning som försatte dem i ett besvärligt läge. Det känns som om de balanserar på en skör tråd (trots toppläge). Jag saknar ibland en tydlig ledargestalt på planen. Hade gärna sett en riktigt bra spelande mittback med de egenskaperna vilket saknas idag. P.Larsson spred bollar som en snöslunga och det är inte acceptabelt på den nivån. Tycker också det är snudd på tjänstefel att inte byta ut Sundin i halvtid till förmån för Gerndt. Är det bara tron på att inte ändra ett vinnande lag eller finns det andra skäl till att Conny håller honom på bänken? (Holgersson spelar ju ständigt!?) Håller med Ymer om synen på Rachid, han är oberäknelig och han kör ofta fast, vore nog idé att variera utbudet på vänsterkanten.

  4. Missade första 20 av matchen och förstod då att det var en dålig start av HIF men tror efter att sett resten av drabbningen att GAIS var helt enkelt snäppet smartare än HIF: man drog ner Wanderson på mitten när HIF angrepp och gjorde det trångt samtidigt som kantspelet inte funkade bra. Få överlöpningar av ytterbackar för att fylla på & hjälpa yttermittfältarna och här får man säga att “Mr Träben” som somliga kallar honom (även om P.Larsson visar mer sådana tendenser och inte ens vågar försöka på sig en lätt dragning utan hellre spelar hem till Pär) var mer aktiv än Whalen som gick tillbaks till sitt patenterade “lyfta-upp-mot-straffområdeslinjen-utan-adress” när han inte hänger med…

    Edman & Chrisse behövs båda som ytterbackar då de följer med mer naturligt fram i plan men jobbar bra hem också så hoppas de snart är tillbaks båda 2 även om Whalen & Holgersson gjort ett helt OK jobb. Ang. Gerndt var det klart att i denna match vore bra om han startat då det blev en hel del kamp mellan våra forwards & mittlåset i GAIS och där kommer inte Sudden långt utan föll tillbaks till sitt g:a förstärkande & rullande runt. Så hoppas Conny börjar med ett alternerande av Gerndt/Sudden ihop med Rasmus (för han är gjuten på topp med sina framspelningar & blick för spelet) beroende på motstånd, resultat, konstgräs/naturgräs och andra faktorer som talar för den ene av dom två framför den andre…

    Skönt ändå att det blev ett poäng för det tillsammans med att vi tog poäng mot ÖSK borta (och troligen 3 pinnar mot MFF borta) gör ju årets första tredjedel av säsongen än bättre än fjorårets!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*