Reflektion från en Livesändning (på datorn)

Först och främst, en stor eloge till HIF och dess infoavdelning. Härligt initiativ att visa träningsmatchen mot Häcken, live. Det ger klart en stimulans mot abstinensen som börjat infinna sig. Jag vill ha vår, gröna gräsmattor och en allsvensk säsong, NU!

En träningsmatch är alltid bara en träningsmatch. Jag drar inga växlar på hur spelet, spelarna eller matchen ser ut. Det finns så många parametrar att ha i åtanke vid denna tiden på säsongen. Men trots allt, det är fortfarande intressant.

Första halvlek spelades i ett ganska lågt och håglöst tempo. HIF hade svårast med positionsspel, och det är väl en naturlig förklaring till Häckens 1-0 mål, som gjordes (inte helt oväntat) på en hörna. Försvaret hade svårt att hitta sina markeringar, överlag i halvleken inte bara på de fasta situationerna.

HIF kvitterade, också det på en hörna. Perfekt slagen från Lantz, och Patronen nickar in kvitteringen. Häcken tog ledningen med 2-1, och även det på en hörna…

Den som imponerade mest på mig i första halvlek var May Mahlangu. Han hade mest vilja och såg fräschast ut av alla HIF’arna. Kupisz hade ett par djupledslöpningar som visade att det fanns potential, men han blev tämligen enkelt stoppad av Häcken-försvaret. Lindström var inte speciellt övertygande, men som sagt, det är träningsmatch.

***

Andra halvlek fortsatte i ungefär samma spelmönster som i den första. Häcken kändes mer homogena i sitt spel, och det är ganska naturligt då de bibehållt tränare och kör med samma spelsystem som förra säsongen. Fortfarande bra intentioner från May, trots att han fick mindre bollinnehav, mycket beroende på att Patronen började skicka långbollar och luftpastejer till höger och vänster och till ingen alls. Tror väl inte att Conny sagt till Patronen att skicka bollar i djupet hela tiden, så Patronen får börja tänka mer fotboll…

Ett mycket bra byte efter dryga timmen. Både Lindström och Patronen utgick till förmån för Ekstrand och Sundin. Och Rasmus fick ge plats åt Porcellis under den sista kvarten. Men ingen av inhopparna gjorde något större avtryck.

Andra halvlek bjöd inte på något direkt sevärt alls. HIF jagade mest boll och Häcken kom inte igenom som i första. Häcken ser stabila ut, inget omvälvande, men dock stabila.

Kontentan av matchen då? Tja, det var ju ingen direkt högklassig underhållning, men det var ju inte väntat heller. Jag har svårt att se hur Connys spelidé ser ut. Många gånger påminde den om förra säsongens, men jag utgår från att Conny präntar in det hela under Portugal-vistelsen.

Kupisz? Njae och tjaaa, jag vet inte de… Svårt, mycket svårt att säga. Men han har ju lite intentioner i sig, och jag hade nog plockat med honom på lägret för att testa av honom ytterligare.

Bäst idag…May Mahlangu – Trots att han föll bort mer i andra, så gjorde han en stabil och hyfsad insats idag.
Sämst idag…Makondele – Ser oerhört förvirrande förvirrad ut.
Roligast idag…“…och bollen träffar en silvrig SAAB…”
Tråkigast idag…Vädret, plastmattan, årstiden och snön…

3 kommentarer

  1. Ja…en träningsmatch är också en match. Jag tyckte det var en fröjd att se Häcken som hade stor rörlighet och ofta hittade alternativ med ett snabbt passningsspel. HIF däremot var stabbigt och med låg grad av rörlighet särskilt från innermittfältarnas sida. Inga postionsbyten och ytterbackar som verkade förbjudna att gå offensivt. Backlinjen sjönk oroväckande lågt och under press hade de svårigheter att störa Häcken. Vänsterkanten under all kritik. Och som det brukar när oron smyger in så ökade frekvensen av långbollar i andra halvlek vilket bara får motsatt effekt. Ser faktiskt inte alls bra ut. Backlinjen måste ledas! Innermittfältarna måste öka sin rörlighet tillsammans med yttermittfältarna och ytterbackarna måste komplettera offensiven. Kupisz klart bättre än Rasmus som inte får ut särskilt mycket av sina intentioner, vilka det nu är? Makondele helt värdelös. Håller dock med att May visade positiva ambitioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*