Reflektion – Elfsborg (h)

Ytterligare en 1-0 vinst i bagaget och tre poäng bärgade mot experternas favorit nummer 1, Elfsborg.

Det blev som väntat en ganska trög inledning. Jämförbart med två dansare som bägge vill vara den som för och vägrar vara den som följer. Den första halvtimmen var således inte speciellt kul för åskådaren, trots att det glimtade till lite då och då. Men efter 30 minuter så släppte bägge lagen efter lite och lät varandra föra. Starkast ur den striden gick HIF, som i princip dominerade den sista kvarten i första halvlek. Elfsborg visade prov på hur spel med hög press ska spelas och de tog effektivt bort våra centrala mittfältare från spelet. I alla fall den första halvtimmen.

***

Tv-bilderna visade att det satt ett helt koppel av talangscouter från diverse europeiska klubbar på läktaren idag. De flesta (gissningsvis?) studerade Jönsson och Gerndt extra noga. Och jag kan nog gissa mig till vad som noterades om Jönsson idag; Är en lysande bollhållare, med klockren blick för spelet och en mycket duktig framspelare. men det där med avsluten…modet till att avsluta, det saknas dessvärre just nu.

***

Jönsson och Gendt i all ära, men Sundin är just nu den som imponerar mest.

***

Andra halvlek tog vid där första sluta. HIF hade kopplat ett klart grepp om matchen. Lindström gör en otrolig arbetsinsats genom att störa en del av Elfsborgs uppspel. Trodde inte han skulle orka mer än 45 idag, men det var pigga Lindström-ben vi såg, hela matchen.

Målet hängde lite i luften och när Sundin drar ut den på högerkanten och lägger in mot en framrusande Gerndt, var jag bergsäker på mål. Så blev det ju också, även om det inte var Gerndt som var sist på den, så var det tack vare hans rusning som gjorde att den unge Lans (inte Lantz som de sa i tv?) var tvungen att vara först på bollen. Att den sen gick via hans fot och in i mål, otur för Elfsborg, men rättvist trots allt.

***

Drygt 12.500 på plats i ett soldränkt Olympia. Bra publiksiffra, men kunde varit bättre? Den sjungande delen av publiken hördes mycket bra genom tv’n och fick Elfsborgs-anhängarna att tystna varje gång de försökte överrösta HIF-klacken. Gott betyg!

***

När Jeffrey Aubynn gav Gashi en lavett i supercupen, var jag övertyugad om att utmärkelsen, “Årets Hjärnsläpp” skulle stå sig säsongen ut. Men den utmärkelsen har fått en ny favorit; Peter Larsson.

Jag, precis som kommentatorerna på tv, blev helt stum och trodde jag sett fel. Inte fan kastar man sig upp i luften med bägge armarna uppåt och slår bort bollen? I handboll, absolut. I fotboll, aldrig!

***

Den efterföljande straffen gick som tur i stolpen, även om Pär hade kunnat nå den om den hamnat inom ramarna.

***

På tal om Pär. En stabil, säker och trygg målvakt, nästan alltid. Men ibland, så också idag, kommer en jättetavla som kan kosta poäng, eller i alla fall mål bakåt. Jag såg aldrig om det fanns någon utomstående orsak till att Pär missade utboxning/greppning på hörnan, men bollen hamnar nästan en meter bredvid honom.

***

Återigen är svaga domarinsatser…blir bara värre och värre?

***

Ifjol höjde vi HIF’s taktik till skyarna. I år är jag mer tveksam, (och som idag rent ut sagt irriterad). För andra matchen i rad så väljer Karlsson/Ljung att ta ut en anfallare och sätta in en försvarare när vi tagit ledningen. Varför? Jo, jag läste också förklaringen i AB där man jämför taktiken med Chelsea. Men jag köper det inte.

När vi har två vindsnabba anfallare och motståndarna tvingas lyfta sitt spel och på så vis öppna för kontringar, då plockar man inte ut ett av vapnen för att punktera matchen totalt! Nu blev det som sist, knappt ett anfall efter bytet. Och det visar mer på fegspel än taktisk mogenhet för min del…

***

(Det var sågen det…)

***

HIF har sex poäng av sex möjliga och inte släppt in något bakåt. Det är mycket bra!

6 kommentarer

 1. Enligt conny hade vi tränat anfall under försäsongen, Absolut inget jag såg idag iaf…. Men vi fick 3 poäng SKÖNT!!

 2. Tycker att Pär tvekar något idag, det var vid ett par situationer som han borde klivit ut/fram där han valde att avvakta. Undrar just varför?
  För övrigt håller jag med om att det blir lite tråkigt när de hela tiden tar ut en striker och byter in en back… Fortsätt våga säger jag!

  I övrigt en stabil match, precis som du säger. Och tre poäng är ju alltid tre poäng, och skönt är det!

 3. Först som sist, 3 poäng mot Elfsborg imponerar! Och HIF spelade riktigt bra fotboll i slutet av första och fram till sitt 1-0-mål. Det var som om de hade tålamod att arbeta ner Elfsborg för att sedan ta över skeendet på planen. MEN efter 1-0 väljer Conny att “stänga matchen” och den kunde lika gärna stängts för HIF. Jag förstår inte att man tänker så i en hemma-match mot ett topplag man lyckats för överläge mot. Att man gör så i en bortmatch kan jag lättare köpa. Nu var det dumdristigt och vi ska vara väldigt nöjda med att Elfsborg inte lyckades peta in en eller två mål. Offensivt behövs mer och det måste komma mer konstruktivt från innermittfältet. Defensivt tycker jag att såväl Stoffe som Edman ser lite svajiga ut? Och P. Larsson? Är han verkligen så stabil och för spelet den rätte mittbacken? Sedan tycker jag att det under första halvlek sköts bort alldeles för många bollar som oftare kunde spelats till en bättre löpande medspelare, det var skott från långt håll och lite stressat många gånger. E. Sundin är definitivt lagets fältherre just nu, riktigt imponerande!

 4. Att Rasmus inte lyckades bättre hade mest att göra med det var nicklägen som han fick sina chanser på – den killen må ha en skarp fotbollshjärna men ingen bra nickskalle alls…

  Helt rättvist vete i tusan – på ett sätt alltid rätt att HIF vinner men med det påvra passningsspel man bjöd publiken på samt Larssons hjärnsläpp och Pärs “tvålhandskar” hade inte jag protesterat om det blivit delad pinne!

  Edman svajade fasansfullt och med tanke på hur han gnällde på försäsongen kanske bäst att han fokuserar på sin egen prestation innan han gnäller på övrigas…

  Men det som saknas mest i HIF nu jämfört med förra säsongen är det eminenta presspelet som i stort sett bara Sudden & Gashi utför enligt taktiktavlan (hoppas jag) – nu blir anfallen alldeles för korta då man tappar boll för snabbt & sällan vinner tillbaks den då presspelet saknas hos flertalet HIF-are!

 5. Fredrik forever… Jag håller med dig i vad du skriver. Jag måste också uppmärksamma det svaga passningsspelet, det var bedrövligt långa stunder igår. Jag fick intrycket att pojkarna var stressade. Alldeles för många tjongbollar som vi snabbt förlorade och blev satta under press av Elfsborg. Det finns kanske risk att vi kommer sakna en tydlig ledargestalt på plan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*