Reflektion – Celtic FC (h)

Totaldominans i spelet, men två misstag i försvaret ledde fram till att Celtic kunde vinna matchen 2-0. För att citera den gamle Baxter; “This Is The Fucking Champions League!” – och då har man inte råd med att två misstag i försvaret.

Ni såg det själv. Det tog knappt två minuter innan Celtic hade gjort det första målet. En liten markeringsmiss och pang – otagbart för Pär Hansson. I det läget var jag övertygad om att det skulle bli en nattsvart kväll.

Underläge redan efter två minuter i en av de viktigaste matcherna på länge. Ja det hade säkerligen knäckt nio av tio lag. Men även om HIF blev knockade, reste de sig redan innan domaren hunnit räkna till ett.

Efter första kvartens lite känna-på-motståndet-spel, så tog HIF över och visade publiken på Olympia och tv-tittarna att svensk fotboll, utan problem, kan mäta sig med de skotska mästarna på samma vis som de kunde köra över de polska.  Hög aggressiv press samt snabba kontringar/omställningar. Det är ett vinnande recept för HIF och har varit så de två senaste åren. Och med mer tur och lite bättre skärpa i avsluten hade HIF kunnat leda matchen med 3-1 redan efter de första 45 minuterna.

***

Men det var ju just det som var problemet, och en bidragande orsak till att det blev förlust – Ineffektiviteten i avsluten.

***

Var det mer än jag som reagerade på att Sörum förändrats? Jag upplevde det som att det var en helt ny Sörum på plan. Auktoritär och med mer styrka och pondus än någonsin. Själv spekulerade jag i att det berodde på att Alfred lämnat och att Sörum fått mer utrymme, samt det faktum att Djurdic bidrog till ett mer lugn hos den gode Thomas.

***

Jag är nöjd med vad jag såg på plan. Det var Djurdic första match. Det var Bedoyas andra match. Men dessa två kommer att bli enormt viktiga för för HIF under säsongen. De smälter bra in spelet och höjer de övriga spelarna ytterliggare ett snäpp. HIF kommer bli att räkna med under den sista tredjedelen av Allsvenskan. Var så säkra på det!

***

0-2 underläge efter första halvan av dubbelmötet. Omöjligt att vända? Nej inte alls.

Nu är det egentligen en helt annan match som kommer att utspela sig i Glasgow. Celtic har invaggad sig i en säkerhet som kan vara förrädisk. De har gjort 2 mål på bortaplan och kan känna sig lite säkrare hemma.

HIF har ett tvåmåls-underläge, och är uträknade på förhand. Detta kan man vända till en positiv och avslappnad energi. HIF har egentligen inget att förlora på att trycka plattan i botten och bara gasa på.

 

 

8 kommentarer

 1. Om vi får samma ytor på innermittfältet i returen så kan vi säkerligen skapa en drös chanser igen. Jag tyckte Celtics innermittfält var otroligt dåligt. Det är där vi ska slakta dem i nästa match. Endast deras kantspel var bra. Fullt understöd där ute så kommer vi få chanser att vända detta.

 2. Det lär bli ett helt annat Celtic på hemmaplan. Men som sagt, tar HIF chansen och bara kör, så kan vi helt klart skaka om dem. Är inte ett dugg imponerad av Celtic, förutom deras effektivitet. Men den grundar sig på att HIF gjorde enkla misstag.

 3. Håller med om att Sörum bär en annan utstrålning nu och det är väl inte så konstigt efter hans målproduktion och den bekräftelse han fått. I min naiva kammare trodde jag att HIF hade lärt sig en del efter förra säsongens Europaäventyr men de har slarvat i sina förberedelser, kanske har de haft för enkelt motstånd fram tills nu? Kanske lät de sig invaggas i den för mig märkliga tron på att Celtic var en önskad motståndare? Oavsett motståndare så måste laget vara klara över hur de ska uppträda och det hade behövts en tydlig ledare på planen. Det finns inte så många ursäkter på elitnivå, matcher förloras, miljoner försvinner när ett lag tillåter sig alltför många misstag. Alla tycks vara överens om att HIF var det bättre laget och att detta ger hopp om returen i Glasgow men hoppet är inte större än summan av riskerna/misstagen. Själv imponeras jag alltid av lag som klarar den svåra konsten att utnyttja sina chanser, de hugger när tillfälle ges och de står där som vinnare efteråt. HIF:s vackra spel igår och i första halvleken mot Elfsborg måste kompletteras med kvalitet i de avgörande momenten annars blir de inga vinnare.

 4. Skillnaden var effektiviteten. Och målvakterna. Pär Hansson hade fått göra sitt livs match för att HIF skulle ha hållit nollan. Vid första målet stod han passivt och i obalans. Det andra var ett “tillkortakommande”. Celtic:s målvakt var jämförelsevis en gigant. HIF:s försvarsmissar uppvägs av misstaget som Celtic:s försvarare gjorde innan May frilägeschans.
  I övrigt var det en riktigt spännande och bra match. Trycket som var på läktarna vill jag uppleva snart igen!
  Det finns alltid en chans till returen är spelad.
  HIF för alltid!

 5. Ska man hitta något negativt om Djurdic så var det att han sprang över nästan hela plan men kan ju vara både taktiskt att han skulle stressa motståndarna, samt att han ville visa sin nya publik & tränare att han inte är en kille som ligger på latsidan…

  Med han, Bedoya och ett innermittfält som börjar påminna om fjorårets samt Super-Sörum så kan det nog bli en trevlig höst både i allsvenskan samt ute i Europa oavsett om det blir CL eller EL…

 6. Jag hoppas att inte HIF glömmer allsvenskan och ställer upp med ett reservlag på lördag mot Djurgården. Det behövs en topp tre-placering för Europaspel nästa år.

 7. Bra reflektioner även om jag tror det kommer bli en mer eller mindre omöjlig uppgift att vända. Men tjusningen med att följa fotboll är ju möjligheten till mirakel – it ain’t over until the fat lady sings!
  Håller med att Sörum såg ut att hittat sitt förlorade självförtroende och tillsammans med Djurdic ser det ut som om HIF har hittat ett vasst anfallspar. Tyvärr spelar det ju ingen roll när det inte blir några mål gjorde men på längre sikt så ser det ju bra ut.
  Annars så tror jag att svenska mästarlag måste lyckas behålla sina trupper solida för att någonsin klara att ta sig till ett CL slutspel. Det går liksom inte att bygga upp en spelide när två av spelarna på plan har spelat mindre än tre matcher ihop med övriga laget – då är speliden snarare ett hopp på ett mirakel.
  Så utifrån förutsättningarna så är jag besviken att vi förlorade men glad att se att vi spelade bra fotboll mot ett lag av klass och att vi tagit oss till matcher som betyder något.

 8. And by the way – köp loss Djurdic nu och satsa på honom ihop med Sörum. Hitta någon ung talang från superettan eller tvåan att ha som backup bakom dessa. Strula inte till allting igen Jesper. Pensionera Sundin så att vi sparar den kostnaden. Accam verkar ju vara lika snabb så han kan säkert också vara ett alternativ som anfallare. Santos vill vi ha kvar i klubben som kulturbärare och för att han är en kanonkille men jag tycker att han efter den här säsongen gör mer nytta utanför planen än på planen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*