Peter Larsson: “Mina händer ska inte vara däruppe”

Det var en händelserik match på Olympia igår mellan guldfavoriterna HIF och Elfsborg. Det bjöds på ett självmål, en missad straffspark och en omdiskuterad handssituation i straffområdet. Men det var inte domaren, utan Peter Larsson i HIF:s mittbackslås, som stod i händelsernas centrum efter matchen som slutade 1-0 till HIF.

Det står 1-0 till HIF i den 73:e minuten när Elfsborg får frispark till höger på offensiv planhalva. Bollen slås i en hög bollbana in i HIF:s straffområde. När bollen väl har kommit in i och sjunker ner mot HIF:s straffområde, så touchar Peter Larsson bollen med båda händerna.

– Det måste ha blivit något hjärnsläpp. När jag såg bilden, så känns det jättekonstigt att mina händer är där. Mina händer ska inte vara däruppe, absolut inte. Det fattade jag själv också, säger Peter Larsson.

– Jag hoppas att det är första och sista gången som det händer.

Peter säger att det var en jobbig period för honom innan straffen slogs. Han väntade först ut domare Jonas Erikssons beslut, ifall denne hade sett att han tagit med händerna.

– Först såg jag inte om han blåste direkt, han avvaktade lite. Men jag tänkte att det kan han inte ha missat, så själv kände jag att den var tydlig.

– När han blåste så är det klart att det kändes rätt tungt. Om vi skulle tappa poäng på grund av en sån sak när vi kontrollerade matchen och de hade ingenting.  

– Men när de (Stefan Ishizaki) sköt straffen i stolpen var det skönt, såklart.

Efter straffen hade Elfsborg en del chanser att kvittera, men lyckades inte. Däremot lyckades de göra mål bakåt i egen målbur. Ett lågt inlägg av Erik Sundin till höger om Elfsborgs straffområde, hittade sig in i straffområdet och till Elfsborgs Anton Lans, som med kroppen vänd mot eget mål för att avvärja en framåtrusande Alexander Gerndt, fick bollen på sig i hans hemåtmarsch och med ett snyggt, lågt skott nere i vänstra hörnet (sett från Elfsborgs målvakt Jesper Christiansens, sida), gav Lans HIF ledningen i den 63:e minuten. En ledning som höll sig matchen ut. HIF- Elfsborg slutade alltså 1-0 till hemmalaget. Segern för HIF innebar att Elfsborg inte har tagit poäng på Olympia sen 2008.  

– Vi är det klart bättre laget och vinner välförtjänt, säger Peter Larsson. 

– Jag tycker vi höjer oss lite från senaste Mjällby-matchen och vi skapar en del chanser. Inga riktiga jättechanser, men vi är där och “nosar”. 

– Defensivt tycker jag att vi gör en bra match. De skapar inte så mycket och vi håller dem där de ska vara.

– Elfsborg är ett bra lag som ska vara med i toppen och är guldtippade. Att vi kan vara bättre än dem hemma och vinna med 1-0, det är ett jättebra resultat.

HIF lånade in Peter från FC Köpenhamn i början av februari och han skrev på ett sexmånaderskontrakt med Skånes Stolthet. Det betydde att han skulle slussas in i ett nytt defensivt tänk, något som han tycker har fungerat bra.  

 Det blir bättre och bättre hela tiden. Det är så klart sådant som kan bli bättre, men det kommer efterhand. Desto mer vi spelar tillsammans, ju fler matcher, viktiga matcher, på allsvensk nivå gör att vi växer hela tiden tillsammans. Vi förstår varandra rätt bra, hela backlinjen. Sen så hjälper såklart mittfältet också till.

Peter trivs oerhört bra i HIF.

– Det är härliga killar i laget. 

– Jag kom in i det snabbt på lägret i Portugal. Direkt hoppade jag in och började matcher och jag tycker att både resultat- och prestationsmässigt så har det gått bra för både mig och laget. 

– Vi har hållit en bra nivå. Någon match där vi inte kom upp i så jättebra standard men ändå så vinner vi de flesta matcherna. Det är ju en styrka att när vi inte spelar så bra, men att vi ändå vinner matcherna. Även om vi vinner med 1-0 så känns det som att vi har stabilitet i laget, som hjälper oss när vi inte har våra bästa dagar.

Flytten till Helsingborg innebar ett pendlingsavstånd på ungefär en timme för Peter, eftersom han fortfarande bor kvar i Köpenhamn.

– Ibland kan det bli lite tjatigt att köra. Men jag tycker det fungerar bra faktiskt. Det är inga större problem. Då hinner jag ringa några samtal som jag inte kan göra utanför Sverige plus att jag har radio, så det går helt okej, avslutar Peter.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*