Öster kvitterade i slutminuten mot Helsingborgs IF

Helsingborgs IF åkte på måndagen till Växjö för att spela sin andra match i allsvenskan mot Roar Hansens tidigare lag Öster. HIF gjorde en bra premiär mot Djurgården där man vann med 3-0 och man åkte till Växjö för att hämta hem ytterligare tre poäng mot bottenlaget… men så blev det inte. HIF tappade istället två viktiga poäng och kunde bara ta med sig ett hem till Skåne efter en match med mycket missade chanser.

Dagens match hade helt perfekta förutsättningar, efter en utmärkt premiär på Olympia förra helgen ställdes den nya tränaren Roar Hansen mot sitt gamla lag Öster. Resan till Växjö är i förhållandevis till andra bortamatcher ganska kort, därför infann många supportrar sig på Myresjö arena – för att stötta och heja fram sitt HIF.

När domaren blåste igång matchen gick spelarna ut och tryckte på bra, Öster var aldrig i närheten av Helsingborg vad gäller spel på den offensiva planhalva.  Roar har börjat sätta sin prägel på laget, åtminstone framgick det under de första 45 minuterna, när man inte var bollförande satte man rejäl press på motståndarna. Pressen lockade man fram osäkerhet i Östers backlinje och i den 26:e minuten kunde HIF:s Mattias Lindström göra matchen första mål, tack vare hög press.  Extra kul att det var just Lindström som fick göra det andra allsvenska målet för säsongen på lika många matcher, spontant känns det som att han fått en nytändning under den nya tränarstaben.

Trots en svagt godkänd första halvlek kan man inte blunda över det faktumet att laget skapar så pass många bra lägen att man borde avgjort det med tre – fyra mål redan innan man gick till halvleksvila. Det gäller att ta tillvara på sina chanser bättre. Nu må Öster vara ett lag för den nedre halvan av tabellen men de likt alla andra kan straffa passiva topplag i slutminuterna.

Den andra halvleken var inledningsvis ett scenario av hawaiifotboll, som Lindström själv beskriver det, en välspelad första halvlek gick över till att lagen i turordning anföll genom att kontra. En känsla över att det kunde straffa sig, att man inte tagit tillvara på tillfällena samt att man inledde uselt, kröp närmre och närmre. Ju mer halvleken led desto mer tog sig Öster in i matchen, de var inte alls ofarliga och tryckte på bra. Tyvärr bidrog Helsingborgs usla spel Öster att framstå som bättre än de egentligen var, men att de kämpar ”ända in i kaklet” – kan ingen ta ifrån dem.

Under de sista femton minuterna försöker Roar korrigera om laget i ett försök att skapa press på Östers backlinje igen, man frångår det nya spelsystemet för att gå tillbaka till 4-4-2. Med två anfallare brukar man i regel lyckas bättre i pressen än med en anfallare, men då Alvaro kommer in istället för Simovic i den 80:e väljer man också bort att ha en ”konstant löpande anfallare”. Även Nordmark fick komma in, i den 88:e minuten när Lindström lämnade planen. Daniel är en spelare som i min mening borde vara självklar när man spelar med 5 mittfältare, i många andra allsvenska lag hade han varit en given spelare i startelvan.

Så kom då tyvärr det många befarat, kvitteringen, Pablo Pinones Arce petar in 1-1 i den 89:e minuten efter mycket slarv av HIF. Vi som följt HIF:s säsong förra året vet att vi förlorat många matcher i slutminuterna och att man sällan vinner en match om man bara gör ett mål, och liksom förra året så kom det spöket tillbaka idag. Vi missade många chanser att göra 2-0, 3-0 och till och med 4-0 och släppte istället in ett kvintteringsmål i slutet av matchen.

”Vi ska döda den här matchen innan halvlek” sa Roar Hansen i en intervju efter matchen.

Nästa match för HIF:s del är mot Mjällby på Måndag, den 15 April, klockan 19:00 på Olympia. Gör Lindström mål i sin tredje match på raken? Kommer Simovic att visa sig i den röd och blåa tröjan? Hakar vi på IFK Göteborg i toppen? Det är viktiga poäng att spela hem i början av säsongen och en tre-poängare mot Mjällby på hemmaplan är ett måste. Vi ses där!

Startelva HIF
Pär Hansson.
Christoffer Andersson – Peter Larsson – Walid Atta – Erlend Hanstveit
Loret Sadiku – May Mahlangu
Mattias Lindström – Alejandro Bedoya – David Accam
Robin Simovic

Startelva Öster
Alexander Nadj
Stefan Karlsson, Juan Robledo, Månz Karlsson, Patrik Bojent
Kenny Pavey, Josef Elvby, Johan Persson, Vlado Zlojutro
Denis Velic, Freddy Söderberg

Mål
0-1
Mattias Lindström (minut 26)
1-1
Pablo Pinones Arce (minut 89)

4 kommentarer

  1. Ännu en bedrövlig insats av HIF. De eda som kn få godkänt är Lindström och Bedoya. Ytterbackarna är emellanåt särskilt dåliga, innermittfältarna klart överkörda, Accam behöver fokusera på sitt jobb och mindre på sitt humör och Simovic är inte rätt häst att satsa på just nu. Det nu berömda passnings-spelet var långa stunder pinsamt dåligt. Bollar slogs bort i parti och minut. det var verkligen Hawaii-karaktär på spelet, inget lag kunde ta tag i spelet utan det tjongades, stångades och sparkades på gammalt hederligt div 6 vis. Embarmligt dåligt för att vara en allsvensk match. Dags nu att bänka ett par spelare. T ex Simovic, Hansveit och kanske Atta (som behöver spela upp sig i resrevlaget).

  2. Problemet är väl snarare har man alternativ om man bänkar dessa 3?? Så länge Jere inte är klar skulle lösningen vara flytta över Stoffe på vänster om Emil går in till höger, men Stoffe visade tidigare i år (Cupen) att han gör mer nytta på mitten likt en annan g:a räv (Lindström). Atta kan behöva petas resp. spela upp sig och kan ersättas med Lorent/Baffo men Simovic ska fortsätta, så lossnar det snart med målskyttet då hans övriga spel (vinna bollar, fördela bollen osv.) funkar bra, men som jag var inne på en annan artikel ska han bara spela max 1 timme för nu märks det alltför tydligt att han ligger efter övriga laget vad gäller fysiken…

  3. Är enig med dig om att alternativen är få men ser det som viktigt att markera när brister är alltför uppenbara. Sårbarheten på kanterna måste motverkas. Dessutom är hansveit inte särskilt vass i det offensiva spelet heller. När det gäller Simovic så märks det att han både varit skadad och att han saknar tillräcklig erfarenhet och det ska han naturligtvis få tid på sig att få men han bör inte i dagsläget vara självskriven som topp. Tyvärr är alternativen även där begränsade.

  4. Kanske testa Bedoya som spets även om han funkar nog bäst i en fri roll bakom spetsen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*