Med HIF-ögon…VÄRNAMO

Superettan 2017 blir den artonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. HIF har själv aldrig spelat i Superettan men HIFs senaste säsong i den näst högsta serien var i Division 1 1992.

Vilka är lagen? Vilka är profilerna och vilken ev koppling har HIF till morgondagens motståndare?

IFK Värnamo bildades redan 2012 och klubben är kanske mest känd för att traktens stora hjälte, Jonas Thern, en gång började sin karriär på Finnvedsvallen (5000 åskådare. Klubben nådde Superettan 2011 och har sedan dess, trots ett antal kval, hankat sig kvar i den näst högsta divisionen.

Foto: Bjarki Tordarson
Loret Sadiku är en av många HIFare som även spelat för Värnamo
Foto: Bjarki Tordarsson
Om BP räknas som en av Sveriges främsta talangfabriker så kommer nog morgondagens motståndare inte långt efter. Dessutom har samröret mellan Värnamo och HIF varit betydligt mer aktivt än med någon annan klubb under 2000-talet. Joseph Baffo, Loret Sadiku, Simon Thern och tom Ulrik Jansson har en bakgrund i klubben. Dessutom tränas laget numera av Christian Järdler som spelade i HIF under fem säsonger i början på 2000-talet.

Givetvis har där även gått spelare andra vägen dvs från HIF till Värnamo. Abbe Khalili, Rafael Porcellis, Andreas Linde har samtliga spenderat tid i de småländska skogarna för att få fart på sina karriärer.

Rafael Porcellis de Oliviera var utlånad till Värnamo under sin tid i HIF. Numera håller Porcellis till i Portugal
© BildbyrŒån
Förutom ovan nämnda Jonas Thern och alla HIFare så har klubben förädlat några riktiga stjärnor under årens lopp. Mikael Svensson, Patrik Ingelsten, Niklas Hulth, Viktor Claesson och Mohamed Bangura är bara några av de spelare som tillhört klubben i början av sina karriärer. En annan spelare som har haft en fin karriär, om än i de lite lägre divisionerna, är lagets främste målskytt – Pär Cederqvist. Efter spel i Djurgården, Åtvidaberg, Raufoss, Öster, Walsall, Landskrona BoIS och Jönköping så återvände PC till moderklubben 2013. 36 år gammal har anfallaren uppenbarligen inga planer på att lägga av utan kör på även i Superettan 2017. Men det är klart med över 100 mål (på drygt 300 matcher) så är PC en ständig källa till oro och ett effektivt anfallsvapen för sitt Värnamo.

I övrigt är det en relativt ung trupp som Värnamo ställer på benen denna säsongen. Bortser man från Cederqvist så ligger snittåldern på 21,5 klubben får förlita sig på mer på hungriga ungdomar än rutinerade rävar det kommande året. Värnamo har ju en filosofi om att klubben ska satsa på att hämta upp spelare dels från sitt eget U21 lag, dels från lag runt om från bygden. Och den strategin har uppenbarligen varit ett lyckat koncept tidigare genom åren…

 

Visste du att…

• Ulrik Jansson inledde sin karriär i Värnamo innan det blev allsvenskt spel med Östers IF. Han var även med i landslagstruppen som deltog i VM-90. Efter några år i Öster så flyttade Jansson till HIF för fortsatt allsvenskt spel. Med HIF fick han vara med om att vinna SM-guld -99 och Champions League spel under 2000 – samma år som han blev “årets HIF-are”

• Melvin Frithzell, fostrad i Malmö FF, huserar på topp i IFK Värnamo 2017. Anfallaren, som vann skytteligan i Div 2 Södra med 23 mål, provtränade bla med HIF men valet föll på Värnamo. 20 åringen har redan blivit ett spännande inslag i årets serie där han, hittills, noterats för fem mål!

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*