Med HIF ögon…TRELLEBORGS FF

Superettan 2017 blir den artonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. HIF har själv aldrig spelat i Superettan men HIFs senaste säsong i den näst högsta serien var i Division 1 1992.

Vilka är lagen? Vilka är profilerna och vilken ev koppling har HIF till morgondagens motståndare?

Trelleborgs FF (TFF) grundades den 6 december 1926. Klubben debuterade i Fotbollsallsvenskan 1985 och under början av 1990-talet var man faktiskt bäst i Skåne med en tredjeplats i Allsvenskan 1992. TFF höll till i högsta serien ända fram till 2001 då man trillade ner i Superettan. 2004 var dock klubben åter uppe och vände i toppen men sejouren blev bara ettårig. Trelleborgs FF kvalificerade sig senast till Allsvenskan 2007 och 2010 nådde man en femteplats. Redan året efter åkte dock klubben ur Allsvenskan ännu en gång. Nu väntade ett än tyngre år i Superettan som slutade med ytterligare en nedflyttning – denna gången till division 1.

Trelleborgs FF:s första år i Division 1 Södra slutade med en tredje placering, vilket innebar att klubben misslyckades med sin målsättning att ta sig tillbaka till Superettan omgående. Även efterföljande år blev en besvikelse då TFF enbart höll sig kvar i Division 1 Södra på målskillnad sedan man besegrat Örgryte IS på bortaplan i den sista omgången. Inför Trelleborgs tredje år i Division 1 Södra bytte klubben strategi och satsade på spelare med en lokal förankring, vilket gav resultat. TFF säkrade faktiskt seriesegern i Division 1 Södra borta mot Eskilsminne på Olympia i Helsingborg. Återkomsten i Superettan slutade med en sjundeplacering – 10 poäng från en Allsvensk kvalplats.

Trelleborg säkrade sin Superettanplats på Olympia 2015
Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

 

Att TFF hör hemma i de högre serierna är det väl ingen tvekan om. 17 Allsvenska säsonger, 17 säsonger i Superettan och en 19:e plats i den Allsvenska maratontabellen skvallrar om att det finns mycket historia i väggarna på Vångavallen (10000 åskådare). Vem minns inte när klubben spelade i UEFA-cupen, säsongen 1994/1995, där de bla slog ut engelska Blackburn Rovers FC. Då hette spelarna Ryszard Jankowski, Jonas Brorsson, Fredrik Sandell. Men där fanns även en 23-årig mittfältare vid namn Michael Hansson som gick från att vara en medelmåttig spelare till en av klubbens främste under 90-talet. 1999 blev han dessutom klubbens bästa målskytt med sina nio mål. Detta intresserade givetvis HIF som värvade mittfältaren inför säsongen 2000. Mest känd är han kanske för segermålet mot Inter på Olympia 2000. Ett mål som tog HIF till Champions League sedan Sven Andersson räddat en straff i returen i Milano.

 

 

När vi ändå är inne på samröret Trelleborg och HIF så har klubbarna en lång historia tillsammans. Utöver Michael Hansson så är det svårt att inte nämna alla de TFFare som tagit på sig den röda tröjan. Tommie Grönlund, Danne Andersson, Mattias Adelstam, Oliver Karekezi, Mohamed Ramadan, Janne Möller, Patrik Åström, Björn Westerblad, Erik Sundin och, nu senast, målvakten Linus Müller är några av spelarna med dubbla klubbadresser. Sen har vi ju Peter ”Hulda” Hillgren. Anfallaren som spelade allsvenskt för både Malmö FF, Trelleborg och Helsingborg innan han, 14 knäoperationer senare, tvingades lägga skorna på hyllan. Lägg därtill att båda klubbarna tränats av Conny Karlsson så får ni nog en rätt bra bild över hur ”tätt” klubbarna arbetat under stora delar av 2000-talet.

Som nykomlingar brukar första året i en ny serien bli riktigt tufft men med klubbens sjundeplats, förra säsongen, och med det spelarmaterial som tränaren, Patrick Winqvist, fogar över så blir nog ingen förvånad om TFF är med och slåss om en plats på den övre halvan även detta året. I Division 1 Södra var laget överlägset och förlorade bara två matcher på hela säsongen. Redan efter fyra omgångar hade man knipit förstaplatsen i serien och släppte inte ifrån sig den efter det.

Tommie Gröšnlund är en av många som både spelat i TFF och Helsingborg
© BildbyråŒn

Likt HIF har man en bra mix i truppen av lokala talanger och rutinerade spelare som Markus Pode, Magnus Andersson, Kristian Haynes. Att Pode fortfarande har krutet torr visade han vid 12 tillfälle förra säsongen. TFFs bäste målskytt och ytterst nära att knipa skytteligatiteln i Superettan. Till sin hjälp skulle han haft Freddie Brorsson vars pappa Jonas Brorsson jag berört tidigare. Men Brorson jr har plötsligt valt att gå i pappas fotspår och skolat om sig till ytterback. Så HIFarna är förberedda på att det kan smälla i TFFs förvarsområde…

 

Visste du att…

• Efter man slagit ut Blackburn (som för övrigt vann Premier League samma säsong) även höll på att slå ut Lazio. Lagen spelade 0-0 på Vångavallen och hade länge 0-0 borta i Rom. På övertid avgjorde dock Lazio genom Alen Bokšić och TFFs Europaresa var därmed slut.

• Benny Mårtensson, även kallad Benny Guldfot, är klubbens meste spelare med 497 A-lagsmatcher. Legenden är också den som gjort flest mål, 290 stycken.

• Målvakten Fredrik Persson gör i år sin 16:e säsong på elitnivå för Trelleborgs FF. Han har varit med på den långa resan från Allsvenskan till division 1 och åter upp till Superettan.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*