Med HIF-ögon…Degerfors

Superettan 2017 blir den artonde säsongen av Superettan, Sveriges näst högsta division i fotboll för herrar, under Allsvenskan. HIF har själv aldrig spelat i Superettan men HIFs senaste säsong i den näst högsta serien var i Division 1 1992.Vilka är lagen? Vilka är profilerna och vilken ev koppling har HIF till morgondagens motståndare?

Degerfors tillhör klassikerna inom svensk fotboll. Klubben bildades samma år som HIF (1907) och debuterade i Allsvenskan redan 1938. Degerfors har, som bäst, två allsvenska andraplaceringar (1941 och 1963) samt ett cupguld från 1993. Klubben har spelat i allsvenskan under 29 säsonger, senast 1997. Förra säsongen seglade man in på en 12:e plats och undvek därmed kvalplatsen med en ynka poäng.

Den legendariska bruksklubben har fungerat som arbetsgivare till några av Sveriges mest framstående fotbollsspelare såsom Tord Grip, Ralf Edström, Ola Toivonen, Andreas Andersson, Gunnar Nordahl och, kanske den främste av dem alla, Ulf Ottosson aka Mål-Otto!

https://www.youtube.com/watch?v=sO68wYQFHz8

Mål-Otto är Degerfors IF främsta målgörare genom tiderna. Han är lagets näst meste spelare genom tiderna trots ett antal proffssejourer och gästspel i en del allsvenska klubbar. Ottosson avslutade karriären i Degerfors, säsongen 2004/2005, genom att i hög grad vara delaktig i kvalificeringen till superettan från sin anfallsposition. Trots detta fick han inte något förlängt kontrakt då nye tränaren hade andra planer än att satsa på Degerfors meste och målfarligaste spelare genom tiderna. Karriären sträcker sig dock över 25 år med spel i bla Portugal, Schweiz och England.

Matcherna spelas på riktigt gräs och arenan heter Stora Valla med en publikkapacitet på 12500 åskådare. Numera hittar vi ingen Edström eller Nordahl i truppen men väl spelare som Sargon Abraham, Christoffer Wiktorsson och Shpëtim Hasani med erfarenhet från spel med bla Örebro och Norrköping.

Den närmsta kopplingen som HIF har till Degerfors, på senare tid, måste vara Cupmötet i våras där HIF fick se sig besegrade av morgondagens motståndare med 2-3. Sen, icke att förglömma, Hasse Bergh som lämnade Degerfors och hann bli cupmästare(1998)med HIF innan han styrde vidare till Stockholm och AIK.

Ulf “Mål-Otto” Ottosson är fortfarande en legend i Degerfors
Foto: Action Pictures
Visste du att…

· Mål-Otto noterades för 205 mål under sin karriär i Degerfors. Dock är det en annan legend, Henrik Berger, som kan stoltsera med flest matcher för klubben (376)

· Att Degerfors medverkade i Cupvinnarcupen säsongen 93-94 där man mötte italienska storlaget Parma med en Tomas Brolin i storform. Det blev en 1-2 förlust inför över 10000 åskådare på Stora Valla. Parma vann även returmatchen, på hemmaplan, med 2-0 och gick vidare och vann slutligen hela Cupvinnarcupen.

· Att Sven-Göran Erikssons första tränaruppdrag var som assisterande tränare till Tord Grip i Degerfors IF. När Grip 1977 blev assisterande tränare i Sveriges landslag tog Eriksson över huvudansvaret. Det ena ledde till det andra och numera är nog Svennis en av de främsta tränarexporter som Sverige fått fram i modern tid. Ett cv med uppdrag som IFK Göteborg, Manchester City, Benfica, Roma, Fiorentina, England, Elfenbenskusten osv är inget som går av för hackor…

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*