”Mats Enquist, generalsekreterare i SEF, menade att det inte finns många klubbar i Sverige som är lika professionella och har en lika bra organisation & struktur som HIF”

AOHs Olof Möller träffade Annelie Johansson, ordförande för HIFs valberedning, för få veta mer om valberedningen, hur man väljer kandidater och vilka egenskaper hon anser vara viktiga för att sitta i HIFs styrelse.

Hur väljs en valberedning? Är det samma valberedning varje år eller sker det byten?

– Det är årsmötet som väljer valberedningen. Det är alltså de röstberättigade medlemmarna som väljer.

Kan du berätta lite om er som sitter i gruppen?

– Vi ska enligt stadgarna bestå av 5 personer och dessa är; Mikael Ekdahl som är jurist och partner på Mannheimer Svartling. Mikael är en stor HIF-supporter, som man ofta hittar i sportbaren. Sedan har vi Jennie Lindén Urnes som är ägare och ordförande i Lindéngruppen. Hon har företagarbakgrund och är också väldigt fotbollsintresserad. Jennie hittar du ofta i Rio-loungen eftersom hon också är sponsor och brinner extra för det hållbarhetsarbete som HIF driver. Fredrik Storm är chef för Nordea Private Banking och arbetar i princip över hela Sverige. Fredrik är själv gammal fotbollsspelare och via Nordea är han sponsor och ett stort fan som är på de flesta av matcher. Carl Hegelund är ordförande i Prevetic Group men har också ett förflutet i HIF via tidigare marknadsråd och är idag också sponsor. Carl har tidigare varit ordförande i Vasatorp Golfklubb och varit engagerad i en rad olika föreningar. Till sist är det jag själv, Annelie Johansson, som håller på att starta företaget Happy Economy. Jag har tidigare suttit i styrelsen under både Sten-Inge Fredin och Claes Ohlsson och efter det landade jag i valberedningen. Ofta hittar du mig och min man på sittplats bredvid Södra stå där vi njuter av stämningen och ibland kan man se oss i bistron eller sportbaren.

Vad tror du är viktiga egenskaper om man sitter i HIFs valberedning?

– Vi har en instruktion som vi följer där vi har skrivit vad vi bedömer är viktigt t.ex. kan detta vara erfarenheter av näringsliv och fotboll eftersom det handlar om att söka utifrån och efter en kravprofil. Vi arbetar för att HIF ska få den bästa styrelsen både på kort och lång sikt och då gäller det att vara positivt ifrågasättande, ha engagemang och vi försöker tillsammans i valberedningen vara kloka ihop. Vi måste även vara modiga och hålla distans till den allmänna opinionen och kunna bilda sig en egen uppfattning. Integritet är så klart viktigt och vi ska kunna diskutera både de frågor som dyker upp och de som inte dyker upp. Man ska också ha en hög standard både moraliskt och etiskt och hållbarhetsmässigt.

Kan du berätta lite om valberedningens arbete? Hur det går till? Ni skriver t.ex. i presentationen av ert styrelseförslag att det är väl förankrat, kan du berätta lite om det?

– Vår arbetsgång är en årlig process då vi arbetar för att årsmötet ska kunna kan ta ställning till ett genomarbetat förslag till HIF styrelse. De vi nominerar måste fungera enskilt men även som grupp. Det är klubbens utveckling vi ska medverka till och då måste vi förstå vart HIF är på väg, vart HIF är nu och vad klubben behöver helt enkelt. Vi följer klubbens arbete genom att vara med på bland annat styrelsemöten, medlemsmöten och sponsorträffar. Vi har även uppföljning med styrelsemedlemmarna där vi i valberedningen träffar olika ledamöter ur styrelsen vid olika tillfällen. Sedan har vi även uppföljning med Mats-Ola Schulze då arbetet ska fungera väl mellan honom och styrelsen. Det är HIFs bästa vi har för ögonen och vi ser till helheten. Vi har också olika tillfällen när vi frekvent kan följa HIF, på matcherna till exempel och sedan i övrigt röra oss runt klubben. Vi träffas ett par gånger om året, mest intensivt är det mellan september-februari men det beror också på hur mycket förändring som krävs. Vi bedömer hur den nuvarande styrelse har agerat och om de uppfyller kraven, var vi är på väg och sedan utvärderar vi om det finns nya behov, både på ett års sikt men även på längre sikt. Om det finns det gör vi en process för att söka kandidater. Man kan skriva in kandidatförslag på hemsidan men oftast får vi in olika förslag via olika intressenter. Sedan får kandidaterna ett formulär från oss i valberedningen, där vi förklarar uppdraget och rekryteringsprocessen där vi ställer sju frågor och förklarar de krav som finns. Vi påpekar att det är hedersuppdrag att sitta i styrelsen, vi berättar att det är ideellt och tar tid och att man måste vara flexibel i sin kalender. Kandidaterna svarar på frågorna i formuläret och detta har vi som bl.a. som underlag. Efter det sker personliga möten med de högst rankade efter det kompetensbehov vi sett. När vi kommit så långt ska namnen ha så bred förankring som möjligt men vi kan givetvis inte prata med alla medlemmar. Vi pratar därför med stora HIF-grupper så som HIF-vännerna, Kärnan och HIFarna (som är före detta spelare), kommunen och andra stora nyckelaktörer för att känna att vårt förslag har möjligt att bli valda. Det är vår process.

Ni har föreslagit återval av samtliga styrelsemedlemmar, kan du berätta lite om varför ni gjort detta och hur tankarna gått under denna process? Var andra namn uppe för diskussion?

– Först ska man komma ihåg att denna styrelse egentligen består av namn från 3 tidigare styrelsegrupper. Ett par personer som kommer från tidigare styrelsen under Sten-Åke Tjärnlund, några personer som tillkom för ett kort tag sedan och till sist Krister Azelius, Oskar Rönningberg och Hans Nelson som valdes in på årsmötet 2017. Vi gjorde en första utvärdering med intervjuer av styrelsemedlemmarna och med Mats-Ola för att undersöka om den här styrelsen har gjort ett bra jobb under sitt första år. Vi ska komma ihåg att vi haft ett tufft år där vi varit i en omställningsprocess och att vi håller på att gå in i byggande-fasen. Vi anser att denna styrelse har gjort ett bra jobb hittills, de har kompetensen som behövs och Krister som ordförande också har gett oss feedback att denna gruppen behöver mer tid tillsammans för att bli än starkare. Denna styrelse har arbetat hårt många många timmar och visat ett stort engagemang under drygt ett år. Vi tror att denna styrelsen kommer att stärka HIF i byggande-fasen och leda föreningen tillbaka till Allsvenskan, vilket är ett uttalat mål i hela organisationen. Ordföranden måste få tid att bygga en ny styrelsekultur och styrelsen behöver mer tid för att kunna bli ännu starkare. Vi nominerar dem för att de gjort ett bra jobb, och kanske viktigast av allt: Samtliga vill gärna fortsätta.

Hur identifierar ni en lämplig kandidat? Hur hittar man personer som är lämpade att sitta i styrelsen?  

– Ofta så känner jag att idag är det viktigt att intressenterna vet hur professionellt HIFs organisation funkar. Ofta får jag intrycket att flera tror att sitta i HIFs styrelse innebär att man ska ta tag i operativa frågor och det har man till viss del gjort förr. Vi får förslag på människor som är intresserade av fotboll men man ska veta att det är en tydlig avgränsning mellan det operativa arbetet och styrelsearbetet. Det operativa leds av Mats-Ola och hans team. Det finns tillfällen där det krävs att man från styrelsen förstärker det operativa arbetet men då är det Mats-Ola som driver och leder det arbetet. När det gäller fotbollen, som alltid är intressant är det Per-Ola Ljung som styr och till sin hjälp har han sin organisation och även ett Fotbollsutskott. Jag tror inte vi fullt ut har lyckats nå ut med det arbete och den professionalitet som finns inom klubben. Jag träffade Mats Enquist, generalsekreterare i SEF, och han sa att det inte finns många klubbar i Sverige, kanske bara Malmö FF, som är lika professionella och har en lika bra organisation & struktur som HIF har.

Vilka egenskaper tror du att man måste ha för att sitta i HIFs styrelse?

– Jag tror så klart att man ska måste vara intresserad av HIF och fotboll. Man måste ha tid, vara flexibel och ha ett sinne för affärer och ekonomi. Om man har sinne för affärer är man kapabel att sätta sig in i beslutsunderlag snabbt. Man måste även vara logisk, analytiskt och professionell samt kunna ta ett stort ansvar och ibland även vara djävulens advokat. Vidare är det viktigt att vara en lagspelare och både kunna uttrycka åsikter och kunna föra diskussioner.

HIF är en storklubb och det är mycket press på styrelsen och klubben i övrigt. Känner ni av pressen och vilket ansvar känner du att ni har där? Det är ju ni som tar fram de kandidater som ni anser vara bäst lämpade.

– Jag känner ett ansvar, tillsammans med mina kollegor. Vi ska ge bra förutsättningar för en styrelse att agera & arbeta tillsammans med klubbdirektören och göra det bästa för HIF. Jag lider inte av negativ press men visst kan jag känna av en viss press. Vi får ta del av info, styrelseprotokoll samt vara med på möten med klubben. Vi vet mycket om föreningen och även om det inte är pressande med information är det klart det händer mycket i HIF och ibland det blåser det, men då vill det till att vi är lugna och kloka. Vi är en heterogen grupp med olika vinklar och erfarenhet och vi brukar jobba dynamiskt och öppet och med högt i takt. Jag tycker vårt resultat är kvalitativt och bra. Detta är ett roligt uppdrag, annars hade ingen oss av gjort det.

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*