Matchreferat HIF – GIF Sundsvall

HIF är åter inne på vinnarspåret igen. Efter nederlaget senast mot IFK Göteborg hoppade Helsingborg snabbt upp på hästen igen. 2-0 igårkväll mot GIF Sundsvall efter mål av Simovic och Boateng. Men någon imponerande vinst var det inte.

Inför matchen hade Henke stuvat om lite i laget och satt ut Bojanic på bänken, plus att Atakora stod över matchen pga skada. In kom Boateng som kantspringare, och på mitten klev Ajdarevic ner ett snäpp från sin anfallsposition där istället Jordan kom in (som var bänkad i senaste matchen).
Första halvlek började ganska trevande med inte så många målchanser. Första farliga skottet kom från Astrit Ajdarevics vänsterfot strax utanför straffområdet som slank precis bredvid målvaktens vänstra stolpe. Därefter, i den 20:e minuten, hade Boateng en chans när han sprang igenom i straffområdet och sköt som Sundsvalls målvakt Tommy Naurin räddade. Minuten senare kom dock 1-0-målet för HIF. Lindström fick bollen till höger i straffområdet, slog ett inlägg till bortre stolpen där Simovic knoppade in hans tredje mål på tre raka matcher (alla på nick). Skön start för den långe anfallaren som nu leder den interna skytteligan.

– Det målet är precis så som vi vill ha det. Vi får in folk i boxen, vi får in bollen i boxen och Simovic knoppar dit den, säger manager Henrik Larsson till klubbens hemsida.

Efter det hade inte HIF så mycket mer under den första halvleken, istället var det Giffarna som lade in en växel och tryckte på. Laget från norrland kom igenom HIFs försvar flertalet gånger, ibland för lätt, och skapade en hel del farligheter. Pär Hansson hade dock skakat av sig göteborgsmatchen och storspelade, och räddade flera gånger sitt lag. Båda Sundsvalls anfallare, Pa Dibba och Johan Eklund, hade flera möjligheter i den första halvleken som Pär räddade. Bland annat kom Pa Dibba helt fri, men HIF-keepern parerade.

Robin Simovic nickar här in 1–0 tidigt i matchen. Foto: Petter Arvidson
Robin Simovic nickar här in 1–0 tidigt i matchen.

Sundsvall hade 56% av bollinnehavet i den första halvleken och var även det laget som dominerade spelet efter halvtidsvilan (59% mot HIFs 41% alltsomallt). I matchminut 63 fick Pa Dibba ett läge igen, ett jätteläge. Efter en hörna kom bollen fram till anfallarens fötter, obevakad precis framför målet inne i straffområdet, men skottet gick över. Pär skrek och var definitivt inte nöjd med sitt försvar, och under hela matchen såg det inte särskilt bra ut. Bortalaget fortsatte mala på och jaga en kvittering, och Robbin Sellin och Johan Eklund hade några bra chanser. Men Pär fortsatte med sina fina räddningar, enligt undertecknad var han klart bäst på plan denna kväll.

Sundsvalls jakt på ett kvitteringsmål rann iväg, och istället var det HIF som började ta tag i det igen. Efter ett fint kombinationsspel med Bojanic på högerkanten kom Emil Krafth fri med målvakten på tilläggstid. Skottet gick dock rakt på, men ytterligare ett mål skulle komma. I de absoluta slutsekunderna kom Boateng fri på en kontring, och han hade även med sig två medspelare. Ghananen valde dock att avsluta själv och sköt distinkt in 2-0 längs backen intill målvaktens högra stolpe, hans första allsvenska mål. Vilket också blev slutresultatet.

– Jag är givetvis väldigt nöjd med de tre poängen efter att vi fick stryk i veckan. Sundsvall gör en bra match, vi gör inte en av våra bättre matcher, men i fotboll kan man vinna ändå. Det är en styrka att vi gör det när vi inte kommer upp i den nivå vi vill komma upp i, säger “Henke” till HIF.se.

Pär Hansson sade såhär till hd.se efter matchen, om lagets insats.

– Vi gjorde en riktigt dålig match och gjorde allt man inte ska göra. Vi släppte Sundsvall för enkelt igenom oss, de fick skapa för många målchanser och stundtals var vi duktigt tillbakapressat. Vi mötte trots allt Sundsvall hemma, det här var inte bra.

Nä, det här var ingen bra match från HIFs sida. Förvisso är det starkt av laget att ändå komma ur en sådan här match med en vinst, men mot Malmö på söndag funkar det inte att visa upp det här spelet. Försvaret var ihåligt, Sundsvall kom igenom på tok för många gånger och skapade faktiskt mängder med chanser. Att HIF vinner idag kan de tacka Pär Hansson för. Offensivt såg det lite trubbigt ut, det var för ofta en one-man-show där inga spelare fyllde på, framför allt i kontringarna där ofta en spelare sprang ensam. Om man ska ta upp lite positiva grejer, utöver segern, så är ett Bojanic inhopp. Han bidrog med sin kreativitet i offensiven, hittade fina genomskärare och löpte faktiskt en hel del. Sedan är det kul att vår lagkapten Peter Larsson åter är tillbaka på fotbollsplanen. Även Kinnanders fem minuter korta inhopp såg bra ut. Han verkade pigg och sprang mycket i djupled den lilla tid han var inne.

I nästa match väntar alltså Skånederby mot Malmö på bortaplan. Då måste spelet och spelarna höjas, flera snäpp.

HIF – GIF Sundsvall 2-0 (1-0)
Mål: Robin Simovic 21´, Emmanuel Boateng 90+3′
Publik: 5 032
Domare: Kaspar Sjöberg, Malmö
Gula kort: HIF: – GIF: –

Startelva: Pär Hansson – Emil Krafth, Victor Pálsson, Frederik Helstrup, Jere Uronen – Mattias Lindström, Johan Mårtensson, Astrit Ajdarevic (ut 65), Emmanuel Boateng – Robin Simovic (ut 88), Jordan Larsson (ut 74)

Inbytta: Peter Larsson (65), Darijan Bojanic (74), Anton Kinnander (88)

Övrig trupp: Matt Pyzdrowski (mv), Carl Johansson, Jesper Björkman, Gustav Jarl

Spelarbetygen från gårdagens vinst hittar ni här.