LUDOligan – nya Allsvenskan

2014 kan HIF bli mästare i LUDOligan istället för Allsvenskan. När det går tungt för de svenska elitklubbarna på den ekonomiska sidan seglar nu ännu ett alternativ upp som lösning, ett namnbyte på serien.

LUDO Mobil är ett av de ledande mobilföretagen i Norge, i veckan lanseras det även i Sverige. Ägaren Idar Vollvik har stora planer på hur han ska marknadsföra sitt företag i Sverige. En av planerna är att han vill köpa rättigheterna till namnet på det som idag heter Allsvenskan.

Under förra veckan pratades det mycket ekonomi här på AOH, jag själv skrev om en av de potentiella lösningarna som skulle kunna vara att förändra ägandeformerna hos de svenska idrottsklubbarna. Nu seglar alltså ännu en ekonomisk lösning upp. Enligt Sport-Expressen är Idar Vollvik beredd att betala 60 miljoner kronor om året för att få sätta sitt eget namn på ligan. Lars-Åke Lagrell har tidigare sagt att namnet inte är till salu men säger bland annat så här till tidningar idag:

– För att vi ska kunna sälja måste det vara ett oerhört högt belopp. Det måste vara förankrat i fotbollsrörelsen och det måste finnas en delning där de berörda föreningarna tar del av de intäkterna.

Om det skulle bli en försäljning av namnet är det först aktuellt till säsongen 2014, detta då Svenska Fotbollförbundets och deras största sponsor Svenska Spel har ett avtal till och med 2013.

Frågan är dock om en namnförsäljning ger tillräckligt mycket pengar för att kompensera för det kulturella tappet det skulle innebära att sälja namnet? Jag tror inte det. Jag tror att det kulturella tappet skulle bli större än intäkterna. En namnförsäljning kommer dessutom att ge förhållandevis lite pengar till varje enskild klubb och därför måste det finnas bättre lösningar som genererar mer pengar till klubbarna.

Precis som jag nämnt tidigare är jag för att det sker förändring, detta är dock inte rätt förändring.

13 kommentarer

 1. Har egentligen ingen betydelse vad ligan kallas för, man vänjer sig. I grund och botten kommer det alltid att vara ALLSVENSKAN, även om den officiellt skulle heta Kronfågelligan… 😉

 2. Samtidigt säger Lagrell: “I grunden är det allsvenska namnet inte till salu. Samtidigt vet både du och jag att med riktigt mycket pengar, ja då kan du köpa det mesta.”

  Så än är inte det sista ordet sagt…

 3. Så länge man inte säljer ut namnet Olympia till någon turkisk snabbmatskedja eller obskyr belgisk våffeltillverkare så kan ju Lars-Åke hitta på vad han vill – men bäst vore att SEF helt fick kontrollen över Allsvenskan som produkt likt FA Premier League tog över driften av högsta serien i England i början 90-talet…

 4. Det är ungefär samma i Sverige som i England redan, oavsett om de kallar sig för “FA Premier League” eller “Svensk Elitfotboll”.
  Det är namnet på själva ligan som var den brännande punkten. I England heter den högsta ligan eg “Barclay’s Premier League”. Och Barclay’s är så vitt jag vet en bank?

 5. Ja, namnet funkar verkligen suveränt i sång:

  “Sålt sig som ett Ludo, ja dom har sålt sig som ett Ludo…” 🙂

  Ger det cash så att svensk fotboll blir bättre så är det helt ok, så länge det inte rör sig om norska företag som får ligan att låta som nåt prostituerat.

 6. Till “Hmmm?” så är detta uppgifter som kom ut i media igår igen. Kanske har Idar Vollvik fyllt på bankkontot sedan i höstas när det var uppe sist?

 7. Eller öppnat Ludo-banken precis som ICA-banken en gång i tiden…

  Nä, det kan man nog inte säga för när det t.ex. gäller TV-avtal så har Lars-Åke & hans maffia fortfarande sista ordet medan PL-ledningen sköter dealen & upplägget själv – så hade man förhoppningsvis sluppit sådan idioti som förförra säsongen då hemmamatchen mot AIK fick maka på sig tidsmässigt med kort varsel pga en Hockeymatch utan någon som helst betydelse, då allsvenskan var i sluttampen och hockeyn nått typ runda 25 av 98 i grundserien eller vad de nu lirar innan det börjar gälla något…

 8. En hel boskapsbesättning kan inte va helig, några måste bli mat och andra nyttigheter, annars går det inte att i längden hålla några djur alls på gården.
  MEN: en del kor är helt enkelt heliga och kan aldrig gå till slakt, för då förlorar lagårn sin själ och sitt beskydd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*