Leifs funderingar

Dagens funderingar är väl inte så många. I alla fall inte när det gäller HIF och spelet i dagens match. Det var stundtals glimrande och med några timmars betänketid så slår jag fast: Detta var den bästa HIF-insats jag någonsin sett. Det är rätt stora ord men jag har svårt att hitta någon match som varit bättre. 2001 gjorde vi en fantastisk match mot MFF. 2006 likaså. I alla fall en sjuk andra halvlek signerad Luton Shelton. 2008 också då en fantastisk match mot MFF.

Men som hel match betraktat? Finns bara två. Derbyt som jag nämnde ovan 2008 och matchen hemma mot IFK Göteborg 2006. (3-2). Minns att jag gjorde sammandrag av alla matcherna 2006 och 2007. Höjdpunkterna från matchen mot Göteborg blev 35 minuter, om jag inte minns alldeles fel.

***

Pär Hansson

***

Till något mer allvarligt. Det är synnerligen akut att något görs åt de förhållanden som finns på Södertälje Arena. I lördags fick Åtvids tränare ha poliseskort. För ett år sedan nästan på diagen fick man slussa ut PO Ljung från arenan för att komma undan Syrianskafansens vrede. Lägg därtill att det i ett flertal matcher (minst fyra, varav två jag sett på plats) det kastats in fulla petflaskor mot avbytarbänk och plan så inser alla att problemen på den här arenan är fullt i klass med problemen på Söderstadion. Och i kvalmatchen mot Ängelholm i fjol tog sig supporters in under huvudläktaren. Ändå spelar de sina matcher på den arenan.

När HIF var där ifjol var jag rejält skakad när jag skulle ta mig därifrån. Inför presskonferensen, den så berömda/ökända, stod folk och skrek och betedde sig på ett sätt som man inte trodde var sant. Inne i pressrummet var det nära att bli slagsmål då Syrianska släppte in lite väl många av deras frivilligarbetare. Efteråt fick PO Ljung ledas ut bakvägen.. Detta kan inte SvFF blunda för längre. Säkerheten på arenan MÅSTE skärpas rejält och bestraffning av Syrianska måste ske på samma villkor som alla andra klubbar blir. Jag har längre vägrat tro på att Syrianska får lägre straff än andra men nu börjar till och med jag tveka. Skärpning SvFF och Syrinska!!!

***

Loret Sadiku

***

Mycket snack om Alfred Finnbogason. Hans insats i söndagens match är en av de bästa anfallsinsatser jag sett i HIF-dress. Han och Thomas Sörum har hittat rätt. Fler som hittade rätt igår var ju Jere Uronen (vilket mål, tredje snyggast igår), Daniel Nordmark (vilken frispark, 2:a) men matchens delikatess på det digra smörgåsbordet var ändå Alvaro Santos mål. Den läckra flippen över Berisha slår allt.

***

Sedan måste jag passa på att göra en rejäl pudel. Jag har varit tveksam till Jesper Jansson och hans förmåga att få ihop spelare till HIF. Men nu är det bara att hylla honom. Det här har fallit ut på ett fantastiskt sätt.  Fortsätt i denna stil och lyckas få Finnbogason och jag är mer än nöjd.

***

Det twittrades, ironiserades, skickades sarkastiska kommentarer kors och tvärs när HIF gjort av sig med PO Ljung och ersatt honom. Bland annat läste jag ett twittermeddelande: Åge- PO 4- 6. Det var poängen de båda tränarna fått med sig i de två första matcherna. Eftersom personen inte fortsatt sin twitterräkning mellan dessa tränare så kommer här ställningen från dessa två matcher fram till nu: Åge 9- PO 1 och då har Åge en match till godo…

***
Resten av laget.

***

Det står nu klart att jag kommer att se HIF-Celtic på plats på Olympia. Blir mycket livefotboll under några veckor då HIF sedan möter Djurgården den 25 och AIK den 2 september. Dessvärre kommer jag inte att fixa att ta mig till Glasgow.

***

På onsdag blir det landskamp. Hoppas man får se några minuter med gamle barndomskamraten Zoran Kacaniklics son Alexander. Synd bara att Atta inte får chansen. Kan också hoppas att Pär får en halvlek, helst två.

***

Pärs dubbelräddning i andra halvlek… Hur fan hann han?

***

Nu en veckas uppehåll. Senare idag kommer Åge dagen efter! Blir säkerligen ett glatt samtal!!

***

Avslutningsvis! Över 9000 på plats trots konkurrens med OS-final i handboll. Bara 12000 på Borås Arena, drygt 8000 på Råsunda och i Göteborg runt 5000…

 

4 kommentarer

 1. Makalöst! Detta är vad HIF kan prestera när laget går som bäst! Det var en ren njutning att skåda. Hela laget rörde sig som en organism under hela matchen. Ska bli roligt att se hur man konserverar denna form till matchen mot Elfsborg. Personligen är jag glad för Rachids återkomst och som han spelade igår. Han är en personlig favorit och har en förmåga som de andra i laget saknar. i pressade situationer kan han hålla i bollen, göra en eller två motståndare och skapa utrymme åt de andra. Hans defensiv är väl inte den bästa kanske men de kvaliteter han visade igår gör det svårt att ställa honom åt sidan. Mot Celtic kan han vara oerhört viktig särskilt i hemmamatchen. Återigen är det riktigt roligt att se hur bra Sörum nu går ihop med Finnbogason som verkligen är inne i ett flow och hänger in vad som serveras honom. Men mot Celtic kommer tempot att drivas upp, pressen och de snabbare besluten kommer att ställa helt andra krav på HIF. Lite synd att HIF ska ut på konstgräset mot Elfsborg innan matchen mot Celtic. Jag hoppas försvaret trimmas rejält nu och att killarna våga bli mer cyniska i spelet inför de 3 toppmatcher som väntar. Här kan Schwartz erfarenhet väga tungt. Ja, Leif jag anser fortfarande att det var olyckligt att göra sig av med P-O Ljung och frågan är väl hur det kommer att se ut på tränarsidan efter denna säsong? Ny tränare in igen?

 2. Nog var hela prestationen av Jere och skottet (med fel fot dessutom) pärlan igår men ingen mening att dissikera för mycket utan bara bocka & buga för den uppvisningen, ska bli intressant höra om Nanne kunde hitta någon bortförklaring i samband med presskonferensen eller bara kan säga “Tack för lektionen”

  Hela agerandet med P-O/Connygate stinker verkligen och visst hade P-O en framtid i HIF och jag tror även om det bara är spekulationer att hade Conny & P-O suttit i det säte Scharwz/Åge gör nu tror jag laget presterat minst lika bra, då anledningen att mycket av spelet knutit sig i våras hängt ihop med mental press om att klubben måste nå ut i Europa snarare än ledarskapet från våra föregående tränare om än det har kritiserats…

  Vi får helt enkelt hålla tummarna att ÖSK fortsätter som de gör så är snart P-O ledig igen och inget är ju klart med de nuvarande tränarna efter säsongen, men å andra sidan tror jag inte P-O återvänder så länge Jesper, Paul & Claes styr HIF-skutan…

 3. Växte upp med skimrande sagor om HIF-krossar på 20- och 30-talen och därför var det magiskt när Kalmar(!) mosades med 7-1 hösten -69… Första gången jag fick uppleva en riktig utklassning och det var den kvällen HIF tog definivt avstamp mot kommande serieseger i div 2 S Götaland. Fotstampet i plankorna fick gamla huvudläktaren att gunga.
  (Sen följde ett hemskt kval och 23 dystra år.)

  All respekt för fd tränarteamet, men jag är tämligen säker på att europavägen hade varit stängd nu, med Conny och P-O i framsätet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*